El programa Treball i Formació línia ACOL està adreçat a persones migrades en situació administrativa irregular que compleixen els requisits per obtenir una autorització de residència temporal per circumstàncies excepcionals d'arrelament social i poden subscriure un contracte de treball. D’aquesta manera, amb aquest programa es contribueix a la inserció sociolaboral d’un col·lectiu de persones especialment desprotegit i amb risc d’exclusió social.
Les 9 persones participants són veïnes de Tarragona i realitzen les següents tasques:
- personal de neteja i jardineria: 4 persones
- personal de manteniment, neteja i jardineria: 3 persones
- personal d’ajudant de recepció: 2 persones
Durant el desenvolupament del programa són beneficiàries de les següents accions ocupacionals:
- Accions d’experiència laboral mitjançant contractació laboral per part de l’Ajuntament, durant un període de 12 mesos amb una jornada laboral del 100%.
- Actuacions d’acompanyament per part de personal tècnic, que realitza suport en diferents àmbits a les persones participants amb els objectius d’aconseguir una millor adaptació al lloc de treball i de reforçar les seves competències. A més, fa un seguiment individual de la seva execució en el programa i la realització de tasques, coordina la gestió del programa i de les contractacions i vetlla per les possibles necessitats formatives de les persones destinatàries.
Treball i Formació línia ACOL 2023 vol facilitar a les persones en situació d'atur amb més dificultats d'accedir al mercat de treball o allunyades d'aquest mercat la millora de la seva ocupabilitat, aportant-los competències professionals mitjançant la subscripció d'un contracte laboral i el desenvolupament d'unes tasques professionals.
Altres objectius són:
- Incidir sobre la població migrada extracomunitària en situació administrativa irregular que està en disposició d’aconseguir l’arrelament social, oferint experiència professional.
- Incorporar els participants en els equips de treball de l’Ajuntament i incentivar noves sinergies.
- Millorar l’ocupabilitat dels participants a través de l’adquisició d’experiència professional i participació en activitats de formació transversals.
- Donar suport a la inserció laboral de les persones participants amb accions d’orientació i d’intermediació laboral.
Les principals beneficiàries del projecte són les persones contractades, però també tota la ciutadania, gràcies a les tasques que desenvolupen per afavorir el funcionament i estat de diferents zones i serveis a la ciutat de Tarragona.
Aquests contractes estan subvencionats pel Servei Públic d'Ocupació de Catalunya i efectuats d’acord amb les condicions establertes a la Línia ACOL del Programa Treball i Formació regulada per la Resolució EMT/4148/2022, de 22 de desembre, per la qual s'obre la convocatòria anticipada per a l'any 2023 en relació amb les actuacions de la Línia ACOL del Programa Treball i Formació (ref. BDNS 666184), modificada per la Resolució EMT/79/2023, regulada per l’Ordre EMT/176/2021, de 9 de setembre, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions del Programa Treball i Formació (SOC - Treball i Formació), modificada per l’Ordre EMT/68/2022, de 20 d'abril.
Aquests contractes estan cofinançat pel programa de FSE+ de Catalunya 2021-2027, amb un cofinançament del 40%.