Prevenció de conductes sexistes en l'oci de Tarragona a les festes 2017
Per les festes locals de 2017 s'implementaran totes les accions que es van dur a terme el 2016:
- Per una banda: visualització de la campanya a escala social amb els elements de difusió (cartells, polseres, pòsters, etc.)
- Per altra banda: dispositiu d'atenció ciutadana organitzat pel grup d'agents juvenils de salut Komando Nits Q a la vigília de les festes, coordinat amb la Guàrdia Urbana de la ciutat a través d'un whatsapp telefònic per a la recollida d'incidències, informació directa i derivació, si s'escau a la Guàrdia Urbana.
Com a elements nous hi haurà:
- Una carpa de la campanya Respecta'm que estarà present en diferents moments i espais de les festes. En la carpa es donarà informació respecte a la campanya i el protocol d'atenció a les conductes sexistes existent a la ciutat de manera permanent i es lliuraran els materials informatius i els elements de marxandatge.
- Un got reutilitzable amb el logo i la frase "La meva manera de vestir no és excusa: Respecta'm".
- Samarretes amb el logo, a més a més de la polsera.
Protocol intervenció Guàrdia Urbana
Al llarg de l'any 2017 s'ha començat una formació adreçada a tota la plantilla de la Guàrdia Urbana per tal de sensibilitzar als agents envers l'adequada aplicació del protocol d'intervenció institucional dissenyat pel mateix cos de seguretat per atendre aquest tipus de situacions.
Des d'aquí animem a tota la ciutadania a denunciar qualsevol conducta sexista que es pateixi o bé es presenciï. Hi haurà punts d'informació mòbil, guinguetes mòbils de la Guàrdia Urbana per atendre qualsevol incidència respecte a aquest i altres temes.
La Guàrdia Urbana ha consolidat un protocol d'actuació durant aquest any que dóna resposta institucional i que ha estat pioner a Catalunya.
Accions en altres àmbits per al 2017
La campanya Respecta'm s'ha desplegat i s'està desenvolupant encara en dos àmbits més:
Àmbit educatiu
- Respecta'm a l'aula: A partir de setembre de 2017 es començarà amb una prova pilot als cursos de 4t d'ESO i 1r de Batxillerat, amb activitats i tallers envers els missatges de la campanya, com a base del treball educatiu i preventiu de les conductes sexistes. En l'alumnat de 1r de Batxillerat es fa més èmfasi en la prevenció d'aquests conductes en contextos d'oci nocturn. Està prevista la col·locació de vinils de tall a tots els miralls dels banys dels instituts en els quals s'implementen les activitats preventives de la campanya, per tal de crear consciència i difusió entre tot l'alumnat.
- Respecta'm a escena: Max in Love-Respecta'm: és una proposta educativa adreçada a alumnes de 4t d'ESO en format d'obra teatral que serà representada els dies 3 i 5 d'octubre al teatre Tarragona (el dia 3 a la nit serà oberta per a tota la ciutadania). Són 8 protagonistes, entre 13 i 17 anys escollits entre els diferents Instituts de secundària.
- Els objectius són:
. Treballar la consciència col·lectiva entre el jovent envers el tracte emocional, tant en l'àmbit interpersonal com en el de parella.
. Dotar d'eines per reconèixer les conductes sexistes
. Potenciar la reflexió envers les accions necessàries per tenir cura de la salut física, emocional i mental.
Les dues representacions adreçades a l'alumnat ja estan exhaurides donada la bona acollida dels instituts envers l'obra. Aquesta ha estat realitzada emmirallant-se en l'experiència d'èxit a Lleida.
Àmbit laboral
S’ha desenvolupat una diagnosi amb el teixit empresarial i sindical de Tarragona amb l’objectiu d’identificar les oportunitats existents per adaptar la campanya. Aquesta diagnosi ha de permetre al seu torn engegar un procés que afavoreixi definir l’estratègia de la campanya “Respecta’m” en l’àmbit laboral.
Aquest procés es duu a terme en dues fases, principalment:
- Diagnosi d’oportunitats i febleses
- Disseny de l’estratègia de la campanya “Respecta’m” en l’àmbit laboral
En aquests moments, s’ha finalitzat la primera fase de diagnosi,
El treball s’ha desenvolupat a partir de 3 sessions de treball, amb diferents perfils. Aquestes tres sessions de treball s’han realitzat amb tres grups diferenciats:
- Empreses grans
- Empreses petites i mitjanes
- Sindicat de treball
A partir del setembre de 2017 s’iniciarà la segona fase per tal de fer el feedback de la diagnosi i la creació d’un grup motor per tal de treballar en les estratègies de ciutat per la prevenció de conductes sexistes en l’àmbit laboral.