Protocol d’actuació davant les violències sexuals i lgtbifòbiques en espais festius de la ciutat de Tarragona
Promoure la igualtat de gènere i rebutjar la violència contra les dones i contra el col·lectiu LGTBI, en totes les seves manifestacions, han estat dos dels compromisos pels quals ha vetllat l’Ajuntament de Tarragona en els darrers anys.
Aquest projecte va posar en marxa a començament del 2019, i vol ser un document viu faciliti el desenvolupament de la prevenció, la detecció i l’actuació per fer front a aquesta problemàtica, alhora que dissenyi campanyes i accions preventives, amb materials de difusió i sensibilització adreçats a la ciutadania i concreti el procediment i l’organització per respondre a qualsevol cas d’assetjament sexual.
Posa èmfasi en les múltiples formes de violència contra les dones i el col·lectiu LGTBI que existeixen, especialment les que es produeixen a l’espai públic, sovint menys visibles i desapercebudes, com l’assetjament verbal o físic i les amenaces, i que poden provocar sensació d’incomoditat, malestar i angoixa. El dret a la llibertat i el respecte a la identitat són fonamentals en un estat de dret.
Els espais d’oci, igual que la resta d’espais que habitem, són llocs on es poden produir agressions sexuals o comportaments abusius de tipus sexual. Però sobretot són punts de captació i apropament que poden acabar en una agressió sexual a l’espai públic, el transport públic o un domicili, els llocs on amb més freqüència es produeixen aquestes mostres de violència de gènere.
Per aquest motiu, el Protocol reserva per les persones responsables i treballadors i treballadores dels locals d’oci nocturn, de seguretat i d’organització de festes, i tècnics en general, un paper que consisteix a dissenyar, promoure i detectar situacions potencialment perilloses o incòmodes i a atendre les víctimes quan s’ha produït una agressió, a fi de garantir que aquests espais tinguin un rol actiu contra la violència masclista.
Amb aquest objectiu central és imprescindible tenir en compte que:
Totes les persones som responsables d’actuar davant un comportament abusiu de tipus sexual. Especialment les persones responsables del desenvolupament dels actes i les encarregades de promoure, dissenyar i desenvolupar els espais d’oci.
Per tot això, la Regidoria de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Tarragona ha dissenyat el Protocol d’actuació davant les violències sexuals i lgtbifòbiques en espais festius de la ciutat, coordinat transversalment amb els agents socials i les entitats ciutadanes per garantir el màxim consens (descarregueu aquí el PDF complet del Protocol).
També podeu consultar la Diagnosi de les violències sexuals en entorns festius de Tarragona (PDF).