Tarragona és una ciutat que viu la festa intensament i amb gran implicació popular i associativa. Els diferents cicles i esdeveniments festius formen part de l'arrelament de la cultura popular al territori i són símbol dels valors que vol viure i promoure la població de la ciutat.
Tanmateix, com a vila que forma part d'una societat més àmplia, Tarragona també reprodueix alguns dels imaginaris col·lectius, comportaments i actituds masclistes que la conformen.
No podem permetre que els espais festius de Tarragona esdevinguin entorns d'invisibilització i d'impunitat de certs comportaments masclistes i lgtbifòbics, i encara menys que es converteixin en espais on les violències sexuals tinguin cabuda.
Cal fer un posicionament clar, decidit i comunitari per denunciar i erradicar qualsevol forma de violència sexual cap a les dones i qualsevol acte de violència cap a persones amb preferències sexuals, expressions i identitats de gènere no normatives, i actuar en conseqüència.
Davant la voluntat de combatre aquestes formes de violència durant les festes populars i davant la necessitat d'articular una estratègia d'actuació comunitària, l'Ajuntament de Tarragona manifesta el següent:
- Les festes populars i els entorns festius de Tarragona han de ser un espai lliure de violències sexuals i lgtbifòbiques; cal fomentar el respecte, la llibertat i la seguretat de totes les persones i entitats que en formen part.
- L'abordatge de la problemàtica ha de ser comunitari i ha de promoure els principis de corresponsabilitat, d'atenció prioritària a les persones que pateixen les agressions, de rebuig ferm i contundent de les agressions, de no culpabilitzar les persones que les pateixen, de respectar la confidencialitat de les persones implicades i d'actuar amb sensibilitat, cura i bon tracte.
- La prevenció i sensibilització ha de ser un eix prioritari per evitar que es manifestin i reprodueixin les diferents formes de violències sexuals i lgtbifòbiques: s'han d'implementar accions formatives, de sensibilització i de capacitació dels diferents agents i actors que participen en les festes populars.
- Es visibilitzaran, detectaran i abordaran, com a mínim, les següents formes de violències sexuals en espais i entorns festius:
· Violències simbòliques, com, per exemple, l'ús d'imatges de dones com a objecte sexual de reclam, o les cançons amb continguts masclistes que promouen la violència cap a les dones.
· Violències psicològiques i/o verbals, com, per exemple, les mirades sexuades i continuades, les insistències davant negatives continuades, les accions de convidar a beure alcohol amb la finalitat d'agredir sexualment, les violències a través d'invasions continuades de l'espai vital, els acorralaments, els seguiments, els comentaris sexuats no volguts, les fotografies no volgudes de parts íntimes, l'exhibicionisme obscè, les injúries sexuals, etc.
· Les violències físiques amb finalitats sexuals, com, per exemple, les agressions sexuals, els tocaments puntuals o continuats i les violacions a través de violència física i/o psicològica.
· La violència per causa lgtbifòbica, com les expressions d'odi, el maltractament, la discriminació i la violència psicològica, física i sexual cap a persones LGTBIQ+.
- Davant aquestes situacions detectades, s'activarà el circuït d'atenció, recuperació i reparació a través dels dispositius que faciliti el protocol acordat.
En conclusió, cal remarcar que han de ser les festes populars, com a expressió cabdal de la cultura popular i de l'associacionisme de Tarragona, les pioneres a promoure espais de seguretat on totes les persones se sentin convidades i dels quals puguin gaudir amb total llibertat.
Cal que construïm conjuntament espais de cura, espais on les agressions sexistes i sexuals no es tolerin i on totes les persones que construïm la festa n’estiguem al cas, actuem i ens posicionem perquè això no succeeixi.