Teta, el primer festival feminista i LGTBIQ+ de Tarragona, tindrà lloc al Camp de Mart el 4 i 5 de juny
Tarragona viurà el seu primer festival feminista i LGTBIQ+: Teta, que tindrà lloc al Camp de Mart els dies 4 i 5 de juny. Així ho ha anunciat aquest dilluns 9 de maig la consellera de Feminismes i LGTBIQ+ de l’Ajuntament de Tarragona, Cinta Pastó. Durant la presentació, la regidora tarragonina ha explicat que aquest festival “està pensat com una estratègia municipal feminista i LGTBIQ+ que ajudi a avançar cap a la igualtat real en la societat”. “Les jornades se sustentaran per tres pilars fonamentals: la visibilitat, la participació i la sororitat”, ha afegit.
Pastó ha estat acompanyada en la presentació de l’actriu tarragonina Agnès Busquets, molt coneguda per les seves aparicions al programa Polònia, entre d’altres, i que serà una de les figures destacades del cartell del festival. Busquets ha avançat que el monòleg que està treballant i que oferirà durant el Teta està “inspirat en el nom del festival i en la vivència de ser dona” i ha assegurat que viu amb “molta il·lusió” la seva participació al festival.
El programa està organitzat per la Conselleria de Feminismes i LGTBIQ+ de l’Ajuntament de Tarragona (amb el suport de la Conselleria de Cultura i el Patronat Municipal de Turisme) i tindrà una vintena activitats que van des de la música al teatre o la màgia, fins a la gastronomia o les xerrades i taules rodones. Un caràcter multidisciplinar que, segons ha explicat la consellera Pastó, “vol visibilitzar les dones i entitats feministes i LGTBIQ+ que treballen des d’àmbits com el cultural, l’artístic, el musical, l’acadèmic, el literari o el gastronòmic per construir una societat més justa i igualitària”. La idea és donar protagonisme a les dones de tot Catalunya que treballen en diferents àmbits, difondre'n l'experiència i compartir coneixements i interessos.
Aquesta visibilització és present a totes les activitats: tallers, gimcanes, taules rodones, monòlegs, espectacles de màgia, concerts, vermuts electrònics, tasts de cervesa i cocteleria, showcookings... que formen part de dos dies intensos de programació amb una vintena d'actes, tots gratuïts. En destaquen, entre d’altres, cantants i grups com Judit Nedderman, Olga Pes, les XL o la Balkan Paradise Orchestra; l’espectacle d’Inés La Maga (Premi Granada Jove d'Art i Creació) i monòlegs de rostres tan coneguts com el de les actrius Agnès Busquets i Lola Vendetta (Raquel Beira).
En l’eix de la visibilització, pren especial protagonisme l’espai ON SOM I QUÈ FEM, el dia 4 de juny, en què figures que destaquen en diferents àmbits interactuaran amb el públic assistent. Anna Martín, redactora de Món Esportiu; Patricia Soley-Beltrán, escriptora; Merche Dalmau, empresària; del món rural, Ester Gomis, de Ca Rosset, i Roser Domenec; Inma Pastor, sociòloga de la URV; Elena Maestre, de la Comissió d'Igualtat i Grup de Recerca en Gènere, Identitat i Diversitat de la Universitat de Barcelona; Elena Terán, de la Xarxa Antiracista de Tarragona; María José San Román, xef amb una Estrella Michelín; i Karolina Simal, presidenta a Espanya de Pink Boots Society, conversaran amb el públic en un dels actes centrals del festival Teta.
En la línia de la participació, Teta ha convidat a participar les entitats feministes del territori i entitats LGTBIQ+ perquè puguin traslladar el seu treball i la seva lluita a la ciutadania des d’aquesta plataforma. En aquest sentit, el festival tindrà una fira d’entitats (sota el nom de Cruïlla d’Entitats) que durant els matins es donaran a conèixer i explicaran el seu treball a les persones que s’apropin al Camp de Mart.
Al llarg del festival es posarà a disposició de les persones assistents un servei de cangur gratuït i hi haurà servei de menjars a la zona del bar. Les entitats convidades, per la seva banda, faran tallers i altres activitats per a les famílies i també estan previstos sorteigs d'entrades a PortAventura i festivals de música a Catalunya. A més, hi haurà activitats de caire solidari per recaptar fons que aniran íntegrament destinats a entitats i ONGs.
“Totes aquestes activitats —ha conclòs la consellera Cinta Pastó— són espais de trobada i sororitat que ens connecten i ens uneixen i a més ens donen veu de forma conjunta, comuna i igual i ens reforcen en la lluita per la igualtat i per una societat lliure de discriminació i de violències masclistes”.