Tarragona celebra el 8M amb més de 25 actes
Aquest dimecres 2 de març, s’ha presentat a Tarragona el programa d’actes al voltant del 8 de març, Dia Internacional de les Dones. La programació, iniciada ja l’1 de març, s’estendrà fins al 16 de juny i inclou un total de 26 actes, programats entre diferents departaments de l’Ajuntament de Tarragona, entitats, sindicats, associacions feministes i partits de la ciutat. Es tracta d’un programa transversal que inclou conferències, tallers, música o teatre, entre d’altres.
Durant la presentació, la consellera de Feminismes i LGBTIQ+ de l’Ajuntament, Cinta Pastó, ha volgut destacar que “la programació té un caràcter conscienciador sobre la feina que es fa des de diferents entitats i col·lectius en favor de de la igualtat entre homes i dones i, alhora, vol ser un aglutinador d’aquesta tasca al voltant d’un dia reivindicatiu que ens recorda any rere any que s’està fent molt però que queda molt per fer”.
En paraules de la cap de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament, Montse García Biosca, “el caràcter multidisciplinar del programa ens recorda que la igualtat es treballa des de molts àmbits i des de diferents prismes i tots són absolutament necessaris”.
Autocura i espais segurs, línies de programació destacades
Seguidament, la coordinadora del Servei d’Informació i Atenció a les Dones, Thaïs Germà, ha desgranat el programa, del qual n’ha destacat la diversitat de propostes i el concepte d’autocura com a una de les línies de programació destacades. Al voltant del que el programa defineix com a eina d’empoderament per a la dona, la Conselleria de Feminismes i LGBTIQ+ de l’Ajuntament ha programat per al 10 de març al Palau Firal i de Congressos l'esdeveniment “Dona, estima’t fort”, a càrrec de Ruth Jiménez i Verónica Soto; l’acció de carrer “Jutja’t menys, acaricia’t més” (5 de març) de Creu Roja Joventut de Tarragona; i el cicle “Construint les autocures” del Servei Municipal de Joventut, amb diferents sessions fins al 12 d’abril.
La creació d’espais segurs també serà una línia de sensibilització i conscienciació dins la programació de 2022. Al respecte, el programa inclou una sessió de defensa personal (8 de març); el mateix dia 8, la taula rodona “Creem espais segurs: compartim creences i experiències”; i una marxa exploratòria per detectar aspectes urbans, com l’enllumenat, relacionats amb la perspectiva de la seguretat a l’espai públic, que tindrà lloc el 9 de març.
Un 8M molt cultural
El teatre serà d’altra banda un dels plats forts del programa, amb la representació el 7 de març de Cigarreras–basada en l’obra d’Emilia Pardo Bazán La Tribuna—, peça teatral que reivindica una figura controvertida i contradictòria però molt suggestiva i de capital rellevància en el devenir del feminisme i la literatura de finals del s. XIX i principis del s. XX; i de Under the Pelucas, a la Sala Trono, els dies 11, 12 i 13 de març.
En l’apartat més cultural del programa, també es troba una sessió de contacontes que trenquen estereotips de gènere a la Biblioteca Pepita Ferrer de Torreforta, on també hi ha programada l’activitat “Històries de dones a ritme de bolero”; el concert d’Ellas Music Band a l’Espai Jove Kesse el dia 4 de març; i l’anunci del tradicional concurs Relats de Dones i de Còmics per la Igualtat, que arriben a la 22a i 5a edició respectivament.
Actes institucionals: entre la reivindicació i el reconeixement
En la programació d’enguany amb motiu del 8M hi ha, com ja és habitual, diferents actes institucionals que reivindiquen la igualtat i alhora reconeixen la tasca de diferents persones al voltant d’aquesta lliuta. En aquest sentit, el 8 de març es lliuraran els punts de llibre Tarragonines a María José Figueras, Encarnación i Raquel Quílez i Rosa Mallol a partir de les 11 h al saló de plens de l’Ajuntament i el mateix dia es llegirà el manifest institucional a la porta de l’Ajuntament a partir de les 13 h. Raquel Quílez rebrà a més el XVI Premi Montserrat Bertran el 12 de març per la seva labor social.