L'Ajuntament estendrà el servei de canguratge a l'Escola de Sant Salvador
La consellera de Feminismes i LGTBIQ+ de l’Ajuntament de Tarragona, Cinta Pastó, ha presentat aquest dilluns en roda de premsa l’avaluació dels primers mesos de funcionament de Temps x Cures, el servei gratuït i universal de l’Ajuntament que té l’objectiu d’avançar en la corresponsabilitat pública envers les cures, facilitant espais específics per conciliar la vida personal i familiar.
El programa, que va entrar en funcionament el passat mes de setembre de 2022, treballa aquest objectiu oferint tres tipus de servei: un servei de ludoteca i un altre de jugoteca als Centres Cívics; i un servei de canguratge, el programa Dona’t vida, ofert durant activitats en centres municipals, activitats culturals i esportives impulsades per l’Ajuntament, i a les escoles.
Des de la consultora Genera Innovació s’ha realitzat una diagnosi de Dona’t Vida per redimensionar el servei i adaptar-lo a les necessitats detectades. A partir d’aquest estudi, el programa ‘Dona’t vida’ presentarà algunes novetats, com ara l’extensió a l’escola de Sant Salvador, l’ampliació de l’horari als dissabtes i a primera hora (servei d’acollida de les escoles) o establir prioritats per a grups vulnerables.
Durant la presentació tant de l’aquesta diagnosi com de la valoració global de Temps x Cures, Pastó ha destacat que “els primers mesos de funcionament, que han estat en realitat una prova pilot, i la diagnosi ens ha permès conèixer més a fons i sobre el terreny les demandes reals de les persones i famílies amb infants, la qual cosa ens permet adaptar el servei i orientar-lo a qui més ho necessita i en els moments que més es necessita”. “Cal partir de la base que es tracta d’un servei a demanda i per tant el procés d’escolta i adaptació ha estat i continuarà sent una constant per aconseguir l’objectiu real de corresponsabilitat i conciliació”, ha assegurat Pastó.
Dona’t vida, també a Sant Salvador, amb ampliació als dissabtes i servei d’acollida a primera hora
Per adaptar el servei de canguratge a les necessitats, des de la Conselleria de Feminismes i LGTBIQ+ de l’Ajuntament es va encarregar una diagnosi a l’empresa de consultoria Genera Innovació, qui va realitzar un qüestionari a pares i mares d’infants de 3 a 12 anys de les quatre escoles on inicialment s’havia plantejat oferir-lo —Saavedra, Campclar, Joan XXIII de Bonavista i Marcel·lí Domingo de Sant Pere i Sant Pau—, a més d’una sèrie trobades a l’Escola de Sant Salvador a petició del centre.
Un cop realitzat el treball de camp, l’estudi estableix una sèrie de recomanacions que l’Ajuntament assumirà per adequar el servei a les demandes dels pares i mares. La primera d’aquestes mesures serà estendre el programa a l’Escola de Sant Salvador, on s’ha detectat una àmplia necessitat d’aquest servei. La segona és ampliar el servei als dissabtes, de 9.30 a 14 h i de 15.30 a 18.30 h. Cal recordar en aquest sentit que l’horari previst inicialment, i que es mantindrà igualment, era de dilluns a divendres 16.30 a 19.30 h. D’altra banda, també es recomana reservar un 30 % de les places a peticions fetes amb 7 dies d’antelació, un 60 % a peticions amb 24 hores d’antelació, i un 10 % a peticions d’urgència.
Entre les necessitats més detectades està la d’acollida a primera hora, abans d’entrar a l’escola. Aquest és un servei que ja s’ha facilitat des de l’Ajuntament a les llars d’infants municipals —i que ha atès 74 nenes i 61 nens en el darrer exercici—, però que l’Ajuntament vol estendre a les escoles en què s’oferirà el programa Dona’t Vida, treballant-ho conjuntament amb les Associacions de Famílies i les entitats socials per poder arribar a cobrir la franja de les 7 a les 9 h del matí.
Prioritat per a grups vulnerables
Entre les recomanacions de la diagnosi i que adoptarà l’Ajuntament hi ha la d’establir una preferència, en cas que la demanda superi l’oferta, per a famílies monoparentals, amb altres càrregues en l’àmbit de les cures, dones en situacions de violències masclistes i d’atur de llarga durada i dones migrants.
La diagnosi també ha detectat la necessitat de donar a conèixer el projecte, motiu pel qual l’Ajuntament engegarà un pla de comunicació específic; i recomana oferir el servei de canguratge a tots els actes municipals, facilitar-ne la inscripció oferint-la en idiomes i formats diferents i realitzar qüestionaris per avaluar el servei i per conèixer-ne els motius d’ús.
D’altra banda, a partir de la diagnosi el servei comptarà amb un equip educatiu intercultural, especialment en aquelles zones on hi hagi una major població d’infants migrants, així com amb un equip professionalitzat que pugui donar resposta a les necessitats educatives especials que puguin presentar els i les infants per tal que aquest esdevingui un servei inclusiu i integral. Quant a la proposta educativa, s’hauran d’impulsar activitats de lleure i educatives des d’una perspectiva de gènere, fent difusió doncs, dels valors coeducatius, per exemple, a través del treball amb “El Tren de la coeducació”.
S’oferirà, per últim, un servei de canguratge puntual a petició dels centres educatius per tal de donar cobertura a les diverses activitats dirigides a les famílies que s’organitzin des dels centres escolars. Es valorarà la naturalesa i objectius de les activitats (xerrades, tallers, formacions, etc.).
El Patronat d’Esports gestionarà el canguratge a instal·lacions esportives municipals
Durant la presentació s’ha fet també balanç del servei de canguratge a les activitats i equipaments municipals. Aquest servei s’ofereix a espais esportius de manera fixa tres dies setmanals i a les activitats municipals organitzades per l’Ajuntament o amb suport municipal. El servei es pot demanar de manera puntual o recurrent i coincidint amb la participació en activitats municipals, mentre que les famílies el poden utilitzar un màxim de tres dies a la setmana.
L’Ajuntament ha valorat molt positivament el funcionament del servei a les instal·lacions esportives del Patronat Municipal d’Esports de Tarragona (PMET), on ha funcionat especialment bé al Serrallo. El servei es va implantar a les esmentades instal·lacions i també a Campclar, on també comença a funcionar amb èxit. La principal conclusió és que el servei es mantindrà i serà assumit pel mateix PMET per facilitar-ne la logística. En activitats a Centres Cívics i espais culturals s’ha detectat la necessitat de continuar comunicant el servei perquè les persones el coneguin prèviament i el puguin sol·licitar.
Finalment, també s’ha informat que el servei de jugoteca ha atès des de l’inici de Temps x Cures 2.166 nens i nenes; i que el servei de ludoteca específic del programa Temps x Cures ha atès 4.180 nens i nenes.