El nou Pla de gèneres i igualtat de l’Ajuntament de Tarragona inclou la mirada LGTBIQ+
El segon Pla de gèneres i d’igualtat d’oportunitats de l’Ajuntament de Tarragona, elaborat per la Conselleria de Feminismes i LGTBIQ+, recull l’estratègia de l’organització per assolir la igualtat real de gènere a la feina i té vigència des d’aquest any i fins al 2023. El nou Pla estableix un conjunt de mesures que s’han de dur a terme a l’Ajuntament, de manera transversal, amb les diferents àrees municipals. Com a diferència respecte a l’anterior Pla d’igualtat, aprovat el 2012, destaca el fet que en el nou pla la perspectiva de gènere fa referència a una mirada no binària en la qual s’inclou al col·lectiu LGTBIQ+, tot incorporant accions específiques. “El nou pla implica el conjunt de les treballadores i treballadors de l’Ajuntament per tal que conjuntament esdevingui un referent de la igualtat de gènere per a la resta de la societat, també de les organitzacions públiques i privades”, ha explicat Carla Aguilar Cunill, consellera de Feminismes i LGTBIQ+.
El Pla de gèneres i d’igualtat d’oportunitats de l’Ajuntament és resultat de la diagnosi prèvia que s’ha dut a terme per captar la realitat interna de l’organització en aquest àmbit. La diagnosi prèvia recull els punts forts i les àrees de millora, incloent-hi l’avaluació de les accions desenvolupades a l’empara de l’anterior Pla d’igualtat.
El nou Pla estableix nou àmbits d’intervenció que parteixen de la diagnosi prèvia: política d’igualtat d’oportunitats; polítiques d’impacte a la societat; ús d’un llenguatge i una comunicació corporativa inclusiva; representativitat de totes les persones; condicions laborals; accés, selecció, promoció i desenvolupament; conciliació de la vida personal, laboral i familiar; adopció de mesures de prevenció de la salut i riscos laborals amb perspectiva de gènere, i assetjament sexual i per raó de sexe, d’orientació i/o identitat sexual i expressió de gènere.
El nou Pla es va aprovar el passat 20 de desembre al Plenari de l’Ajuntament de Tarragona. El marc legislatiu actual estableix que les Administracions públiques resten obligades a respectar la igualtat de tracte i d’oportunitats en l’àmbit laboral i, per tant, han d’elaborar i aplicar plans d’igualtat per assolir aquests objectius.