El Servei d'atenció integral a les diversitats sexuals i de gènere ha atès durant el primer any a 56 persones
Ara fa un any es va engegar el Servei d'Atenció Integral a les Diversitats Sexuals i de Gèneres (SAI) de Tarragona amb l'objectiu que qualsevol persona que necessités els serveis específics d'aquest àmbit, tingues una resposta integral i de qualitat des del primer dia d'atenció. El balanç és que s'han atès 58 persones.
El Servei d'Atenció Integral a les Diversitats Sexuals i de Gèneres (SAI) de la conselleria de Polítiques d'Igualtat de l'Ajuntament és gestionat per l'entitat H2o, Col·lectiu Gai, Lesbià, Bisexual i Transsexual del Camp de Tarragona amb el suport econòmic del departament de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat de Catalunya i amb convenis de col·laboració amb els col·legis oficials de Psicologia i d'Advocats de la nostra ciutat.
La consellera de Polítiques d'Igualtat de l'Ajuntament, Ana Santos, ha valorat molt positivament aquest primer any del servei, en una roda de premsa de balanç en la qual ha estat acompanyada pel coordinador de la diagnosi municipal de LGTBI a Tarragona i membre de Combinats, Jordi Collado, i la tècnica del SAI i membre de H2O, Claudia Viñals.
Acollida i assessorament
El Servei d'assessorament està obert al públic dos cops per setmana: dilluns i dimecres de 10 h a 14 h i la tarda del dilluns de 16 h a 18 h amb cita prèvia, a l'edifici municipal de la plaça Imperial Tàrraco. (Telèfon 692 930 204).
Nombre de persones ateses
El SAI es va engegar el 17 de maig del 2017, Dia Internacional Contra l'Homofòbia, tot i que amb els anys, s'ha ampliat el concepte d'Homofòbia com a Dia Internacional Contra les LGBTI-fòbies.
Durant aquest primer any de servei s'han atès de manera presencial un total de 56 persones:
- 13 persones Trans* Femenines
- 7 persones Trans* Masculines
- 2 persones de gènere no binari
- 16 dones
- 18 homes
S'han registrat 11 consultes relacionades amb l'orientació sexual i 35 relacionades amb temàtica d'identitat de gènere.
Nombre de derivacions
Durant aquest primer any de servei s'han realitzat les següents derivacions:
- Transit.BCN: 4 derivacions al servei de Transit de Barcelona
- Servei de Psicologia: 5 persones derivades al servei de Psicologia del Col·legi Oficial de Psicologia de Tarragona amb un total de 3 sessions gratuïtes.
- Servei jurídic: s'ha derivat una persona per informació i assessorament a Asil internacional
- Xarxa social comunitària: amb les demandes que s'han rebut de poder trobar un espai de socialització LGBT, es va oferir el contacte de la Plataforma Gènere Lliure on H2o també hi forma part. S'han derivat un total de 5 persones.
- Altres serveis: una derivació d'una persona Trans* Femenina sense recursos socioeconòmics ni d'habitatge a la Casa d'Acollida de Creu Roja Tarragona.
Nombre de Targetes Individuals Sanitàries (CATSALUT)
S'han tramitat 8 targetes sanitàries individuals (TSI) per canviar el nom pel gènere sentit.
Altres dades rellevants al servei
- Nombre de presentacions públiques del SAI Tarragona: 13.
- Participació en jornades i actes públics: 7.
- Col·laboració amb el Grup de Suport Emocional a persones positives d'Assexora'Tgn. El grup en el qual es va fer suport els integrants eren HSH.
Formació de formadors en temàtica LGBTI
S'han realitzat 11 sessions de formació a altres professionals.
- Formació per a famílies: Sessió de Bullying LGBT-fòbic. Pati de mares i pares del Club dels Tarragonins a l'Institut Municipal d'Educació de Tarragona.
- Formació per a professionals de l'àmbit socioeducatiu: Jornada tècnica de salut jove "Posa't al dia" amb motiu del 10è aniversari de l'Espai Jove de Salut H2o".
- Formació als equips de Serveis Socials municipals: Part Baixa, Sant Pere i Sant Pau, Sant Salvador, Ponent, Part Baixa, UTIC, PLISS, EAIA (5 formacions de 3 hores cadascuna).
- Formació per a futurs professionals a la URV a les branques de pedagogia, psicologia i magisteri; dos grups de 80 alumnes.
- Participació en la formació d'"En Plenes Facultats" de la URV.
- Formació a futurs professionals de la branca d'infermeria i farmàcia del Complex Educatiu Cal·lípolis en la Jornada de VIH/Sida i Salut Sexual realitzada pel Grup de Treball de Salut Sexual i Sida de Tarragona.
A part de les formacions, el Servei d'Atenció Integral a les Diversitats Sexuals i de Gèneres Tarragona va participar en la revisió del Protocol intern d'assetjament sexual de l'Ajuntament de Tarragona introduint la perspectiva i visió LGBT en aquest.
Diagnosi
D'altra banda, s'ha presentat un esbós del pla de treball que la conselleria de Polítiques d'Igualtat de l'Ajuntament va encarregar a la cooperativa Combinats SCCL que l'ha desenvolupat amb la col·laboració de la Càtedra d'Inclusió Social de la URV.
El pla de treball ha estat fruit de quatre mesos de treball amb una diagnosi que ha permès identificar tendències en l'opinió de diferents grups socials concrets. S'han desenvolupat més de 600 enquestes telemàtiques i presencials. D'aquestes, 200 s'han fet a personal laboral de l'Ajuntament de Tarragona i 433 a persones que viuen o fan vida a Tarragona. Les enquestes han tingut en compte la composició social de la ciutat i la seva distribució, s'han desenvolupat en espais públics tant del centre com dels barris. A l'hora de fer l'anàlisi, s'han analitzat les dades per separat aconseguint dades de persones d'entre 18 i 64 anys, persones de més de 65 anys, personal laboral de l'Ajuntament i persones del col·lectiu LGTBIQ+.
De les persones que van respondre les enquestes un 60,1% s'identificaven com a dones, un 37,3% com a homes i un 1,8% com a gènere no binari. Un 0,8% declinaven respondre sobre la seva identitat de gènere.
Preguntats per la seva orientació sexual, un 72,1% es declaraven com a heterosexuals, un 13,1% gais o lesbianes, un 4,8% bisexuals, un 2% marcaven altres opcions i un 8% no utilitzen cap terme per identificar la seva orientació sexual.
També s'han aprofitat les dades generades en el projecte Youth in Europe que engloben més de 2000 enquestes a adolescents de la ciutat realitzades el 2015. S'han entrevistat 38 persones entre professionals de serveis de diferents àmbits com el social, el laboral, de la salut, de l'educació i de l'esport, i membres d'entitats del Camp de Tarragona i Barcelona.
El dijous vinent entre les 9 i les 12.45 hores, al Teatre Tarragona, es presentarà àmpliament aquesta Diagnosi Municipal de la realitat LGBTI a Tarragona i el Servei d'Atenció Integral a les Diversitats Sexuals i de Gèneres.