Esteu aquí: Inici Serveis a la Persona Institut Municipal de Serveis Socials Notícies Notícies 2024 L'IMSST presenta l’informe de les condicions de vida de Sant Salvador

L'IMSST presenta l’informe de les condicions de vida de Sant Salvador

L'IMSST presenta l’informe de les condicions de vida de Sant Salvador

Es tracta d’un pas previ per optar al programa Barris amb Futur de la Generalitat de Catalunya
L'IMSST presenta l’informe de les condicions de vida de Sant Salvador Imatge de la presentació de l'informe al Centre Cívic de Sant Salvador. Foto: Joan Carles Borrachero.
10/10/2024

La consellera de Serveis a la Ciutadania i Serveis Socials de l’Ajuntament de Tarragona, Cecilia Mangini, ha presentat aquest matí als veïns i veïnes de Sant Salvador l’informe de les condicions de vida del barri, resultant del treball d’investigació dut a terme al mateix barri de Sant Salvador.

Es tracta d’un diagnòstic comunitari participatiu centrat a conèixer la realitat del territori, des d’una vessant tant qualitativa com quantitativa i realitzada amb la col·laboració i la participació tant de l’IMSST, de l’Institut Català de la Salut, i serveis, entitats i associacions del propi barri, presents aquest matí també a la trobada realitzada al Centre Cívic de Sant Salvador.

La consellera Mangini ha assenyalat que “aquest informe permet disposar d’una radiografia amplificada, en cada un dels diversos àmbits de l’exclusió social, per identificar aquelles propostes i línies d’actuació necessàries que permetran dissenyar i desenvolupar accions comunitàries amb la participació i implicació dels professionals i tècnics, entitats, associacions i veïnatge del barri”.

Cecilia Mangini ha insistit en què “la metodologia d’intervenció no pot ser cap altra que l’acció comunitària, motor essencial de transformació social”.

L’estudi és un pas previ per optar al programa Barris amb Futur de la Generalitat de Catalunya. Referent a això, la consellera de Serveis Socials ha expressat que "estem davant d’una oportunitat per fer més fort el barri i poder millorar amb la col·laboració de cadascun de nosaltres, un barri de Sant Salvador més pròxim, inclusiu i transformador”.

Durant la presentació s’han exposat els resultats obtinguts de l’informe per àmbits així com també s’han plantejat nous reptes de futur pel barri.

Resultats de l’informe

Es tracta d’un estudi impulsat per l'Equip d'Acció Comunitària Inclusiva de l'Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona que recull un seguit d'indicadors qualitatius i quantitatius que dimensionen les condicions de vida dels ciutadans i ciutadanes de Sant Salvador i finalment reconeix el paper de l'acció comunitària com a model d'intervenció en la pràctica professional per fer front als reptes socials.

Per elaborar aquest informe, s’han realitzat prèviament diverses jornades de treball amb una representació de 12 entitats de la Taula d’Entitats, amb personal tècnic de la Taula Tècnica, amb representants del col·lectiu de gent gran del barri, amb joves de l’Associació Ariadna, Associació Bloc 23 i del Servei d’Intervenció Socioeducatiu de Sant Salvador; i finalment amb infants de l’Escola Sant Salvador.

Renda i ocupació

Referent a la renda i l’ocupació, l’informe reflecteix com el barri de sant salvador es posiciona per sota de la Mitjana global de la ciutat de Tarragona de la renda Mitjana anual per persona. Si parlem de l’atur al barri, hi ha una tendència d’atur feminitzada sobretot de 30 a 49 anys i en homes de 45 a 54 anys, representant l’atur al barri un 8% sobre el total d’atur registrat a la ciutat.

En l’activitat econòmica del barri, l’informo conclou que es tracta d’un sector afectat per la distancia amb el centre i que es tracta d’un barri amb poc comerç i manca d’empreses per dur a terme activitat laboral, una de les reivindicacions del propi barri.

Formació i educació

En l’àmbit de la formació i l’educació, l’estudi reflecteix un percentatge alt de població que no sap llegir o escriure o sense estudis de primer grau respecte el global de Tarragona, tot i que hi ha una tendència a l’alça a continuar formant-se en estudis superiors per part de les noves generacions. En aquest sentit, l’informe inclou la demanda d’oferta de cursos per trencar amb l’analfabetisme al barri i la bretxa digital així com d’una biblioteca pública a Sant Salvador.

Salut

Pel que fa als aspectes relatius a la salut, cal tenir en compte que Sant Salvador té l’índex d’envelliment més baix en relació amb les altres Àrees Bàsiques de Salut (ABS), sent molt més baix que el de Catalunya. Durant les dinàmiques participatives prèvies a l’informe, el col·lectiu de gent gran va fer crítica a aquest fet i va reclamar més programes intergeneracionals de companyia. Referent als hàbits i estils de vida, existeix una prevalença més alta d’obesitat que en el conjunt de les ABS de l’ICS, destacant que el 8’6% de la població menor de 15 anys és obesa. L’informe també reflecteix dades relatives al consum de drogues, superior a la majoria d’ABS, així com el treball en aquest àmbit per entitats i tècnics. L’ansietat i el benestar emocional van ser alguns dels motius més consultats entre la població jove entre el 2022 i el 2023, així com també queda reflectit en l’informe la preocupacióper part dels professionals pel consum de les TIC per part dels joves i infants del barri i es proposa l’ampliació d’oferta d’activitats d’oci en família per millorar el temps de relació familiar.

Àmbit social

El centre de Serveis Socials de Sant Salvador atén moltes més persones que la resta de centres de la ciutat (14 de cada 100 persones). Les problemàtiques que més s’atenen són les dificultats econòmiques (63,3%), el suport a la discapacitat (12%), problemes legals d’estrangeria (8,9%) i dificultats d’inserció laboral (7,6%). La tipologia d’ajudes d’urgència que més es tramiten són relatives a transport i manutenció. L’informa reforça la presència de l’associacionisme i els diferents equipaments del barri, els serveis i les activitats que aquests impulsen, i la multiculturalitat com a trets positius.

Pel que fa a la seguretat, l’estudi recull la demanda de més presència de cossos de seguretat a la zona tot i que també es valora molt positivament la coordinació i el treball dut a terme entre Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra.

Finalment, l’informe plasma la fortalesa i el compromís de la xarxa associativa de Sant Salvador, la implicació de la gent jove del barri, l’important paper que juga el Centre Cívic com a equipament central del barri i el fort sentiment de pertinença dels seus veïns i veïnes.

Podeu descarregar l'informe complet en PDF a la web de l'Observatori Social de Tarragona.

Segells de reconeixement d'administració oberta