'Dinem en companyia' arriba a la Part Baixa per combatre l'aïllament social
El projecte social Dinem en Companyia s’amplia i arriba a la Part Baixa de Tarragona. Després de l’èxit assolit tant a la llar de gent gran de Sant Salvador com a la llar de gent gran de zona Centre, aquest projecte obre un tercer menjador el pròxim dilluns 27 de maig a la plaça dels Infants, al bell mig del barri del Port.
El projecte està impulsat per l’Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona (IMSST) i l’àrea de Gent Gran de l’Ajuntament de Tarragona per combatre l’aïllament social entre la gent gran. La posada en marxa d’aquest tercer espai a la Part Baixa compta amb la col·laboració de Creu Roja Tarragona i de l’Associació de Veïns del Port, i serà gestionat, com els altres dos menjadors, per l’associació socioeducativa Joventut i Vida.
Dinem en companyia persegueix proporcionar autonomia a les persones grans per tal que puguin afrontar les seves necessitats nutricionals i socials bàsiques; procurar ser un recurs per la salut física i emocional de les persones grans, detectar situacions de risc o factors que poden restar qualitat de vida a les persones, oferir i afavorir un espai de relació i companyia entre les persones grans i afavorir l’educació dels hàbits alimentaris i higiènics.
La consellera de Serveis Socials de l’Ajuntament de Tarragona, Cecilia Mangini, ha visitat aquest matí l’equipament ubicat a la plaça dels Infants que se suma ara al projecte, acompanyada pel president de Creu Roja Tarragona, Ramon Grau; i la responsable de l'Associació Joventut i Vida, Raquel Quílez. Els han acompanyat també durant la visita la regidora del barri del Port, Montse Adan; i la presidenta de l’Associació de Veïns del Port, Mari Carmen Puig.
La consellera Cecilia Mangini ha agraït la col·laboració tant de Creu Roja i l’Associació Joventut i Vida com de la gent gran de l’Associació de Veïns del Port i ha posat en valor “la bona acollida de la iniciativa des del seu inici fins ara”. “L’arriba del projecte a la Part Baixa de la ciutat era l’evolució lògica després de l’èxit dels dos primers locals i sobretot vistes les necessitats per demografia i per la realitat social d’aquesta zona de Tarragona”.
La consellera de Serveis Socials ha recordat que el projecte Dinem en companyia naixia al 2018 a la Granja i es va reprendre després de la pandèmia de la covid-19 al maig de 2022 per donar resposta a l’estudi sobre la soledat no volguda i l’aïllament social realitzat a la Part Baixa, per part de L’IMSST i Creu Roja, una de les principals conclusions del qual reflectia que un 58% de les persones grans que participaven de l’estudi patien aïllament social.
“La Part Baixa va ser el barri triat en aquell moment per fer l’estudi sobre la soledat no volguda perquè és on s’havia detectat que hi vivien una quantitat molt considerable de persones majors de 80 anys” – ha explicat – “Entre les primeres accions de resposta a aquest estudi, es trobava la posada en marxa del projecte Dinem en companyia, que per fi, arriba de manera justa ara a la Part Baixa”, ha conclòs Mangini.
El nou espai del barri del Port oferirà la possibilitat d’acollir fins a 30 usuaris per dia
Tal com ha detallat la consellera Mangini, “Dinem en companyia va molt més enllà d’oferir un àpat. Vol donar un espai de relació social a aquelles persones grans que ho necessiten tot generant vincles amb la comunitat”.
Sota aquesta premissa, el projecte va adreçat a persones amb poca xarxa social de suport, que visquin soles o molt aïllades, persones amb manca d’hàbits de cura personal i/o alimentació deficitària, persones grans amb dificultats per l’adquisició d’aliments bàsics, en situació de risc social o precarietat econòmica, persones autònomes i amb les capacitats cognitives adequades per mantenir relacions socials així com a persones grans cuidadores.
Durant el 2023, el projecte Dinem en Companyia va servir un total de 10.546 àpats, 4.765 a la llar Centre des que es va posar en marxa el 27 de març de 2023; i 5.781 a la llar de sant Salvador.
Durant aquest temps, el nombre total d’usuaris que s’han beneficiat del projecte han estat 237, 169 dones i 68 homes, d’una mitja d’edat de 76,8 anys.
Les persones interessades en fer ús d’aquest recurs haurà de presentar una sol·licitud presencialment a través de qualsevol oficina de l’OMAC o bé de forma telemàtica, acreditant l’empadronament a Tarragona, tenir més de 65 anys. I que visquin soles o amb persones majors també de 65 anys o dependents. En cas de complir els requisits, s’informa telefònicament a la persona interessada que està inscrita en el projecte i la data d’inici.
El dinar casolà, elaborat diàriament, se serveix en una taula compartida de dilluns a divendres no festius i en horari de 13 h a 15 h per un preu social reduït de 4,5 € per àpat.