Tarragona acull el I Congrés de Migració i Interculturalitat del Camp de Tarragona
Sota el lema ‘Poble en Moviment’, la Conselleria de Nova Ciutadania de l’Ajuntament de Tarragona organitza el primer congrés sobre Migracions i Interculturalitat del Camp de Tarragona, que tindrà lloc al Palau Firal i de Congressos divendres 28 i dissabte 29 d’octubre.
La iniciativa neix de la necessitat de compartir coneixements i crear relacions entre tècnics i tècniques tant de l’administració pública com del tercer sector, acadèmics, estudiants, associacions i ciutadania en general. Segons ha avançat la consellera de Nova Ciutadania de l’Ajuntament de Tarragona, Paula Varas, avui durant la presentació en roda de premsa, “la idea és que periòdicament es pugui anar traslladant a diferents municipis del Camp de Tarragona. D’aquesta manera, volem consolidar el congrés com un espai d’anàlisis permanent de les diferents perspectives de la realitat migratòria i el seu efecte en el nostre territori, a la mateixa vegada que anem actualitzant els coneixement i compartint-los, donant-li continuïtat en el temps”.
Varas ha recordat que Tarragona té un 21 % de població d'origen divers i que "totes les polítiques públiques des de l'àmbit local han de tenir en compte aquesta realitat, visibilitzant els diferents col·lectius i empoderar-los". Per això, el I Congrés de Migracions i Interculturalitat del Camp de Tarragona vol ser un espai de trobada on compartir experiències i conèixer noves pràctiques en un ambient de col·laboració entre els diferents agents socials que treballen entorn a les polítiques de migració i la interculturalitat.
Amb aquesta finalitat, el Congrés es planteja tres eixos de coneixement:
- L’acadèmic.
- El de gestió —per part de tècnics i tècniques de l’administració pública i el tercer sector—.
- L’eix de ciutadania.
En aquests eixos s’abordaran diferents temàtiques en aquesta primera edició com ara la Llei d’Estrangeria, propostes de canvi i efectes de la seva aplicació, Dona Migrant i Treball, Migració i Política, Inclusió Lingüística i la interculturalitat com a model de convivència. També s’abordaran aspectes com els drets humans, el racisme i la discriminació, l’asil i refugi en les migracions forçades i la lluita vers la xenofòbia.
En el transcurs del Congrés, els assistents gaudiran també d’espais de convivència per tal de poder relacionar-se i generar un ambient de treball més profitós. En aquest sentit, el congrés es clausurarà amb una festa intercultural.
Programa del Congrés
El congrés comptarà amb una conferència inaugural, “Cap a on van les polítiques migratòries?” a càrrec de la directora general de Migracions, Refugi i Antiracisme de la Generalitat de Catalunya, Eunice Romero. També hi haurà diversos simpòsiums, taules rodones i tallers on s’exposaran temes molt diversos relacionats amb la realitat migrant per parlar de diferents perspectives acadèmiques i on es podran conèixer experiències concretes d’especialistes en temes de migració, interculturalitat i antiracisme, on es generaran espais per a la reflexió i el debat.
El congrés comptarà amb la participació de docents i experts en matèria legislativa d’estrangeria, així com també amb actors polítics, que exposaran la seva diagnosis sobre la situació migratòria actual. També els gestors i les tècniques de diverses institucions, tant municipals, com autonòmiques i nacionals exposaran el paper de les polítiques migratòries dins de l’administració pública amb èmfasi en l’àmbit local. Finalment, també tindran protagonisme les entitats i organitzacions del tercer sector que explicaran en què consisteix el seu treball i com aquest impacta en la societat.
Espais del Congrés
Més enllà de les exposicions, xerrades i conferències, el I congrés de Migracions vol visibilitzar la realitat intercultural del Camp de Tarragona i del territori, mitjançant espais on es pugui fer difusió cultural, gastronòmica i informativa sobre les diverses comunitats i així crear espais informals de distensió dins el congrés i que els propis participants puguin relacionar-se amb els col·lectius.
Aquests espais es distribuiran en la Fira de la Diversitat, que acollirà durant el congrés als col·lectius que vulguin exposar productes interculturals, des de la seva artesania a la seva literatura. També tindran cabuda en aquesta fira les institucions i associacions que treballin el tema intercultural.
A més de la fira de la diversitat, hi haurà un espai diferenciat dedicat exclusivament a la gastronomia. La Fira gastronòmica acollirà establiments culinaris de diverses nacionalitats que es troben a la ciutat de Tarragona, que tindran l’oportunitat d’oferir els seus plats.
Amb la intenció que els participants al congrés puguin conciliar familiarment la seva participació i assistència, aquest comptarà també amb una Ludoteca/temps de cura que proporcionarà una àrea dedicada als més petits per a que aquests també puguin gaudir del Congrés. Aquest espai estarà dotat de recursos humans, materials i d’esbarjo necessari per la cura dels petits.
Finalment, el Congrés tindrà un espai on s’ubicaran panells informatius sobre les diferents lluites i moviments socials relacionats amb la interculturalitat i la lluita pels drets de les persones migrades. A mode d’exposició temporal, les participants i la ciutadania de Tarragona podrà conèixer i llegir sobre aquests moviments i es brindarà el mateix espai a les diferents associacions com a mostra del seu treball intercultural a la ciutat.
Consulteu el programa I Congrés de Migració i Interculturalitat del Camp de Tarragona (PDF).