L'Ajuntament de Tarragona obre el primer Espai d’Atenció Diürna per a persones sense sostre al centre de la ciutat
Tarragona compta a partir d’ara amb un Centre de Dia per a Persones Sense Sostre ubicat al centre de la ciutat. El nou servei, ubicat al carrer Smith, passa a formar part de les dependències del Punt d’Atenció a les Persones Sense Sostre (PASS) de l’Institut Municipal de Serveis Socials.
L’Espai d’atenció Diürna del PASS dona cobertura a les personers sense llar tot oferint serveis bàsics a les persones que viuen al carrer. Els serveis que dona van destinats a oferir una adequada higiene personal amb dues dutxes, rentadores i assecadores, servei de consigna, rober amb roba a disposició dels usuaris i usuàries, ordinadors que els permet accedir a les noves tecnologies i fer tràmits si així ho necessiten, zona d’office on poden fer-se un cafè o qualsevol altra beguda o menjar i un espai per càrrega d’aparells elèctrics.
Les noves dependències són gestionades per Creu Roja i obren en prova pilot tres dies a la setmana amb la intenció d'ampliació: dilluns a la tarda i dimecres i divendres al matí. A banda dels serveis bàsics, en aquest espai les persones usuàries també troben grups d’interacció i d’ajuda mútua sota la coordinació i el treball d’un integrador, un treballador social i tres educadors socials, tots ells professionals del PASS.
La consellera de Serveis Socials i presidenta de l’IMSST, Inés Solé, ha expressat aquest matí durant una visita al centre que “aquest ha d’ésser un espai que ens doni l’oportunitat de vincular les persones sensesostre amb els nostres recursos i professionals del PASS, aquesta vinculació acabarà sent clau per poder establir un adequat i viable pla de treball”. Solé ha expressat la seva satisfacció per l’obertura del nou servei. ”Aquest col·lectiu necessitava un espai d’atenció al centre de la ciutat. Facilita molt el treball perquè podem arribar a més gent ja que les usuàries no s’han de desplaçar lluny”. Es tracta d’un primer punt de trobada que esperem ens ajudi a treballar millor amb aquest col·lectiu i que forma part de tot un pla d’actuació a nivell de ciutat que ja vam començar amb els dos pisos de transició i el recompte de persones sense sostre, i que poc a poc anem fent realitat”.
Per la seva banda, Eduard Martin, adjunt a la coordinació de Creu Roja Tarragona, ha expressat "la bona notícia que aquesta obertura suposa" i que espera "sigui un embrió dins de l'extens pla de treball a la ciutat".
Pla estratègic de treball amb les Persones sense llar
Des de l’Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona es desenvolupa des de fa 4 anys tot un pla estratègic de treball en matèria de sensellerisme. Dins d’aquest pla es contempla tot el treball dut terme amb aquest col·lectiu amb l’objectiu d’atendre i acompanyar les persones sense llar al llarg del seu procés de recuperació mitjançant accions de prevenció i d’apoderament, d’acord amb les seves necessitats, expectatives i la diversitat perquè puguin desenvolupar un projecte de vida digne i propi.
Dins de tot aquest pla estratègic es troba la creació de la Xarxa d’atenció a persones sense sostre de Tarragona, conformada per més de 20 entitats que realitzen tasques de manera coordinada, el Protocol Iglú i l’elaboració i edició de la guia i catàleg de recursos destinats a persones sense sostre.
D’altra banda, les dues línies d’actuació municipal principals dutes a terme són el recompte de persones sense sostre a Tarragona —l’últim de novembre del 2021, quan es van detectar 77 persones dormint al carrer— i el projecte de pisos d’inclusió destinat a acollir a persones en situació de sensellarisme, que durant aquest any ha obert dos pisos de transició, un destinat a homes al centre de Tarragona i un altre per a dones, ubicat a Sant Salvador.
Finalment, Tarragona forma part de la comissió permanent de seguiment de la estratègia sobre sensellarisme a nivell nacional, la qual es reuneix cada tres mesos per abordar de manera conjunta els principals temes relacionats amb aquest col·lectiu.
La consellera de Serveis Socials i presidenta de l'IMSST, Inés Solé, ha finalitzat la visita fent una crítica al paper de la Generalitat de Catalunya en matèria de sensellerisme. "En aquest context d'emergència social, la Generalitat no es pot descarregar de responsabilitat i carregar-la sobre els ens locals fent front a la situació. Demanem a la Generalitat que deixi de supeditar el seu finançament en matèria de sensellarisme a fons europeus".