Esteu aquí: Inici Serveis a la Persona Institut Municipal de Serveis Socials Notícies Notícies 2016 El Dia de la Igualtat Salarial se celebra el proper dilluns 22 de febrer

El Dia de la Igualtat Salarial se celebra el proper dilluns 22 de febrer

El Dia de la Igualtat Salarial se celebra el proper dilluns 22 de febrer

La URV i l’Ajuntament organitzen una jornada per analitzar les causes i estratègies per superar la bretxa salarial
El Dia de la Igualtat Salarial se celebra el proper dilluns 22 de febrer Cartell promocional
17/02/2016


El dia 22 de febrer se celebra el Dia de la Igualtat Salarial i, per commemorar-ho, l’Ajuntament i la Universitat Rovira Virgili han organitzat una jornada de debat sobre les seves causes i possibles estratègies de millora. L’Aula Magna del Campus Catalunya acollirà una conferència a càrrec de Sara Belbel, directora de l’Empowerment Hub, sobre les causes, conseqüències i estratègies de superació de la desigualtat salarial. A continuació, hi haurà una taula rodona moderada per Inma Pastor, directora de l’Observatori de la Igualtat de la Universitat Rovira i Virgili i que comptarà amb la participació de Núria Pomar, professora de Dret del Treball de la Universitat de Barcelona i directora de l’Institut Interuniversitari d’Estudis de Dona i Gènere i Vanessa Lopez, membre de la Xarxa Be a Reference i fundadora de Genera Innovació.

El 5 de març de 2011, la Comissió Europea va celebrar el primer Dia Europeu de la Igualtat Salarial. Aquesta data canvia cada any i és diferent en cada país, en funció de la diferència salarial existent a la UE i a cada país, i representa els dies extra que una dona necessita treballar per a guanyar el mateix salari que un home durant un any. A Espanya, el 2010, el Consell de Ministres va acordar promoure el reconeixement del 22 de febrer com Dia Internacional per la Igualtat Salarial.

Segons dades de l’Eurostat (2012), agafant com a referència el salari hora, Espanya és un dels països de la Unió Europea amb una major diferència retributiva entre treballadores i treballadors (23’83%), allunyant-se de la mitjana de la Unió Europea (16’5%) i situant-se a nivells del 2002 (20’2%), any en què es van produir les diferències retributives més elevades dels últims temps.

A Catalunya la bretxa salarial, en els últims anys ha crescut notablement, passant del 17% l’any 2010 a un 24’ 81% l’any 2012. En l’actualitat, segons estudis realitzats, una dona ha de treballar 84 dies més a l’any que un home per guanyar el mateix salari. Per tant, traduït al llarg d’una vida laboral de 35 anys, les dones haurien de treballar 11 anys i mig més per percebre les mateixes quantitats per treballs d’igual valor.

Aquestes diferències no es sustenten en el nivell formatiu i de capacitació de les treballadores, o la seva major o menor presència en l’activitat laboral. En la majoria dels casos, aquestes diferències estan lligades a múltiples discriminacions indirectes. Exemple d’això són la segregació ocupacional horitzontal i vertical associada als rols socials de gènere assignats històricament a la dona, i la necessitat de conciliar la vida personal i familiar, ja que generalment són elles les que realitzen els treballs de cura i tasques de la llar. Com a conseqüència d’això les dones ocupen llocs amb una major flexibilitat laboral, major temporalitat, i jornades temps parcial que provoca una menor valoració del treball que realitzen i retribucions salarials més reduïdes, dificultant la promoció professional en igualtat de condicions i impedint-se-les ocupar posicions de lideratge i responsabilitat.

Aquesta discriminació salarial, té conseqüències en el dia a dia i en el futur de les dones. Per una banda, a menor cotització, les pensions a percebre són més baixes. D’altra banda, es comencen a percebre problemes socials i demogràfics molt importants donada l’absència de polítiques públiques, com per exemple retardar l’edat de maternitat o tenir menys fills i filles.

Des de l’Ajuntament de Tarragona, amb la implementació del “Pla local de Polítiques d’Igualtat de la ciutat” aprovat al juliol de 2014, s’aplica a l’administració local les mesures a l’abast legal per tal de potenciar la igualtat salarial i la promoció en igualtat d’oportunitats.

Segells de reconeixement d'administració oberta