L’Obra Social “LA CAIXA” i l'Ajuntament de Tarragona sumen esforços per atendre famílies amb nens en risc d'exclusió
CaixaProinfància es desenvolupa a les principals ciutats espanyoles i les seves àrees metropolitanes. El programa té com a objectiu principal trencar el cercle de la pobresa hereditària, a través de l’educació com a eina generadora d’oportunitats futures, posant a disposició dels infants i de les famílies una sèrie d’ajudes dirigides al reforç educatiu, l’educació no formal, el suport educatiu familiar, la teràpia psicosocial i la promoció de la salut.
Entre les prestacions també s’inclouen les que faciliten l’accés a béns bàsics (alimentació, productes d’higiene, equipament escolar, ulleres i audiòfons).
L’alcalde de Tarragona, Josep Félix Ballesteros, i el director corporatiu de l’àrea social de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Marc Simón, han anunciat avui l’acord per implementar el programa CaixaProinfancia durant aquest 2015 a Tarragona, concretament a les zones de Ponent i en el Barri de Sant Salvador. Casal l’Amic serà l’entitat encarregada de desplegar el projecte a la Zona de Ponent.
Aquesta iniciativa, que es dirigeix a llars amb nens de 0 a 16 anys en risc o situació d’exclusió busca trencar la línia de transmissió de la pobresa de pares a fills i fomentar la igualtat d’oportunitats. El programa es va posar en funcionament el 2007 per donar resposta a les necessitats de les llars amb infants d’entre 0 i 16 anys en risc o situació d’exclusió, cosa que deriva en el desenvolupament d’un pla de treball amb tota la família. Des de llavors, ha atès més de 250.000 nens a tot l’Estat.
A Tarragona, el projecte es coordina amb l’Institut Municipal de Serveis Socials i permetrà crear una cartera de serveis a la mida de cada infant que complementarà la cartera de l’IMMS i, d’aquesta manera, crear una xarxa d’entitats que garanteixin a l’infant i la seva família que tenen tots els recursos disponibles per sortir de la vulnerabilitat. CaixaProinfància beneficiarà a 200 famílies amb infants que es troben en situació de pobresa a la ciutat. El pla de treball s’ha elaborat conjuntament entre l’Ajuntament i CaixaProinfància i compta amb el suport i assessorament de la Universitat Rovira i Virgili (URV).
Un dels objectius fonamentals de CaixaProinfància és garantir la promoció socioeducativa del menor, ja que s’entén que d’aquesta dependrà en gran part el seu benestar futur. Això es concreta en el desenvolupament de cinc grans línies de treball: reforç educatiu, educació no formal i temps lliure, suport educatiu familiar, atenció i teràpia psicosocial i promoció de la salut
L’Obra Social ”la Caixa” també treballa per contribuir a millorar la renda familiar, facilitant l’accés a béns bàsics (alimentació, productes d’higiene, equipament escolar, ulleres i audiòfons).
Teixit d’aliances amb les entitats socials
L’Obra Social ”la Caixa” és la impulsora del programa, mentre que diferents entitats socials són les responsables d’implementar CaixaProinfància a les diferents ciutats.
Totes aquestes organitzacions treballen amb la premissa que els infants d’avui són els adults que conformaran la societat de demà, de manera que l’atenció a la infància no és tan sols determinant per aconseguir el seu benestar, sinó també per construir una societat futura més justa i cohesionada.
Anualment, l’Obra Social ”la Caixa” destina més de 50 milions d’euros al desenvolupament de CaixaProinfància a les principals ciutats de l’Estat: Barcelona, Bilbao, Madrid, Màlaga, Múrcia, Sevilla, València i Saragossa, a més de Mallorca i les illes Canàries. S’hi afegeix encara el municipi murcià de Lorca arran del terratrèmol del 2011.