En temporada de bany és important ser prudent, tant a les platges com a les piscines, consultar i seguir les indicacions dels rètols informatius, localitzar el personal de vigilància i seguir els següents consells:
En general
- Feu cas dels senyals i de les indicacions dels socorristes.
- Entreu a l’aigua de manera gradual, perquè el cos s’hi temperi, i no us hi llanceu de cap.
- Vigileu en tot moment els infants per evitar accidents i ofegaments. Si no saben nedar, una persona adulta ha d’estar sempre al seu costat; els podeu posar una bombolleta o armilla.
- No us banyeu si no us trobeu bé o teniu símptomes de cansament.
- Eviteu la sobreexposició solar; us pot ocasionar un cop de calor i malalties de la pell.
- Millor si us banyeu en platges vigilades, consultant prèviament l’estat de la bandera abans de ficar-vos a l’aigua.
En el bany
Si observeu alguna persona amb problemes dins de l'aigua aviseu immediatament el socorrista o truqueu al 112.
- No us llanceu a rescatar ningú si no sou experts en rescat aquàtic.
- Seguiu sempre les indicacions dels socorristes i de les autoritats locals.
- No sobrevaloreu les vostres aptituds com a nedadors: sigueu conscients dels perills.
- No us banyeu si us trobeu malament o esteu cansats.
- Si sou dins l'aigua i us trobeu malament o noteu símptomes estranys, sortiu-ne ràpidament.
- No entreu a l'aigua bruscament; la immersió s'ha de fer gradualment, sobretot si l'aigua està freda i heu estat exposats al sol molt temps o si heu fet un esforç físic intens. Remulleu primer les extremitats i després entreu a l'aigua a poc a poc.
- Eviteu banyar-vos si no heu acabat la digestió.
- Eviteu estar-vos massa estona a l'aigua i submergir-vos durant gaire temps.
- Eviteu consumir begudes alcohòliques abans de ficar-vos a l'aigua o mentre hi sou practicant esports aquàtics.
- Vigileu els nens en tot moment. Si no saben nedar, assegureu-vos que porten algun dispositiu adaptat a la seva edat que l'ajudi a mantenir el cap a fora de l'aigua. Assegureu-vos que en tot moment hi hagi una persona adulta responsable que vetlli per la seva seguretat mentre es banyen o juguen a prop de l'aigua.
- Eviteu les zones de corrents: podeu ser arrossegats sense que us n'adoneu. Els dies de vent, procureu no utilitzar matalassos inflables ni flotadors perquè el corrent els pot arrossegar fàcilment. En cas de tempesta, sortiu sempre de l'aigua.
- No us tireu de cap a l'aigua si no sabeu la profunditat que hi ha en un indret o si hi ha roques a la zona.
- Si nedeu al mar feu-ho paral·lelament a la línia de la costa per no allunyar-vos de la zona de bany. Si no sabeu nedar, procureu que l'aigua no us cobreixi més amunt de la cintura i no us aparteu de la costa.
- Respecteu les zones acotades amb balises per practicar esports nàutics, perquè podeu ser envestits per taules de surf, motos aquàtiques, etc.
- Per evitar ferides és important utilitzar calçat adequat en zones de roques i en les superfícies on hi ha verdet, i anar amb compte amb els eriçons, les meduses i les aranyes de mar. A les dutxes públiques utilitzeu xancletes o un altre tipus de calçat adequat i que sigui antilliscant.
En l'exposició al sol
- Eviteu estar-vos massa estona al sol. Per protegir-vos utilitzeu para-sols, gorres, samarretes, ulleres de sol, etc.
- Poseu-vos sempre un protector solar, sobretot si teniu la pell sensible. Extremeu les precaucions entre les 11 i les 16 hores.
- Vigileu que la canalla i la gent gran prenguin líquids per estar hidratats. Els nens menors de 6 mesos han d'estar a l'ombra i amb roba que els protegeixi de la radiació solar.
- Eviteu la deshidratació, beveu aigua freqüentment i no prengueu gaires begudes alcohòliques.
En la pràctica d'esports aquàtics
- Respecteu sempre la normativa de cada esport i compliu amb les normes de seguretat. Practiqueu els esports nàutics a les zones permeses, vigilant sempre els altres usuaris.
- Si practiqueu algun tipus d'esport nàutic com ara esquí aquàtic, vela, windsurf, piragüisme, moto aquàtica, utilitzeu els canals d'entrada i sortida del lloc base. No envaïu la zona de banyistes. A les zones de platges on no hi hagi abalisament allunyeu-vos uns 200 metres de la costa.
- No practiqueu mai esports nàutics en solitari i en tot cas, aviseu familiars o amics sobre el lloc on us dirigiu i l'hora a què teniu previst tornar.
- Abans de sortir, informeu-vos sobre la previsió meteorològica. A la costa el vent i el mar poden canviar bruscament. Eviteu sortir al capvespre, perquè si sorgeix algun problema serà més difícil pera als equips de salvament trobar-vos en la foscor.
- Porteu sempre roba de colors vistosos, per ser localitzable amb més facilitat. Utilitzeu sempre una armilla salvavides.
- Si sortiu a pescar eviteu els llocs perillosos: cal tenir en compte que un canvi brusc en l'estat del mar us podria arrossegar mar endins.
- Si practiqueu submarinisme porteu sempre a sobre un ganivet i senyalitzeu la vostra localització amb una boia. Procureu no allunyar-vos de l'embarcació.
- No nedeu mai a contracorrent: espereu que el corrent perdi intensitat i, mentrestant, deixeu-vos endur pel corrent. Procureu apartar-vos d'on trenquen les onades.
En les activitats subaquàtiques
- Cal que conegueu els vostres límits i no intenteu sobrepassar-los. Valoreu les vostres capacitats i el vostre estat físic per poder fer l'activitat i abstingueu-vos de fer-la si no us trobeu bé.
- No bussegeu sols, aneu sempre acompanyats.
- Planifiqueu l'activitat tenint present els corrents dominants de la zona, la temperatura de l'aigua i l'estat de la mar. No feu immersió si la mar està moguda.
- Senyalitzeu la vostra presència amb una boia de color taronja si aneu a fer immersió i procureu no allunyar-vos de l'embarcació.
- Comproveu regularment la vostra posició en relació amb la costa, vigileu el soroll d'hèlices i la presència de vaixells. Si és necessari, aixequeu el braç perquè us vegin millor des d'una embarcació que es pugui apropar massa a on esteu.
- No abuseu de la vostra resistència en apnea.
- Respecteu la fauna i la flora marina.
Si hi ha temporal amb grans onades
A la conca mediterrània es poden donar tempestes i forts vents que agiten el mar i poden provocar a les costes grans onades que poden afectar el litoral amb violència. Encara que no hi hagi indicis de perillositat, sigueu prudents, el temporal marítim pot fer que sigueu arrossegats per un cop de mar.
- Si hi ha fortes onades no us banyeu ni us quedeu a la platja. Respecteu els senyals de perill.
- Tingueu molta precaució en les activitats recreatives o professionals al mar, cal evitar-les en cas de grans onades.
- No accediu als punts del litoral afectats pel fort onatge o als llocs on les onades trenquin amb força. Respecteu els tancaments d'accessos a aquests punts, són per la vostra seguretat.
- No us atureu a contemplar les onades, eviteu posar-vos en perill.
- Allunyeu-vos d'espigons, esculleres, passejos marítims i altres zones on trenquin les onades a prop. Busqueu un lloc segur.
- Si algú cau a l'aigua truqueu immediatament al 112 i no perdeu de vista el punt exacte de la caiguda per indicar-ho als serveis de salvament.
- Si caieu a l'aigua nedeu en direcció oposada a les roques i intenteu resistir flotant, sense fer cap altre esforç, en espera de socors.
Colors de les banderes
Si la bandera és vermella està prohibit banyar-se. Es pot donar en les següents situacions:
- Hi ha onades que suposen un perill greu per a la integritat de les persones, amb una alçada de dos metres o més.
- Hi ha corrents forts o molt forts que poden arrossegar els banyistes.
- L’estat general del mar és molt agitat.
- Es donen condicions climatològiques molt adverses i perilloses per a les persones al mar.
- L’aigua o la sorra estan contaminades.
- Hi ha molts animals marins lesius i/o perillosos.
- Es donen altres situacions que suposen un risc greu per als usuaris.
Si la bandera és groga cal tenir precaució a l’hora de banyar-se. Es pot donar en les següents situacions:
- Es formen onades que poden causar problemes als usuaris, amb una alçada d’un metre i mig.
- Hi ha corrents mitjanament forts.
- Hi ha tempesta o fenòmens meteorològics que dificulten la vigilància dels usuaris.
- Hi ha brutícia o taques a l’aigua.
- La sorra està en mal estat.
- Hi ha meduses o altres animals marins lesius.
- Es donen altres situacions que suposen un risc moderat per als usuaris.
Si la bandera és verda les condicions per banyar-se són bones
- L’estat del mar és tranquil, sense perill o risc aparent per a la integritat de les persones.
- La qualitat de l’aigua és bona, igual com l’estat general de la platja.
- No es detecten situacions de risc per a les persones.
Pàgines web d’interès
I recordeu...
Si observeu alguna persona amb problemes dins de l'aigua o algun familiar o amic triga a tornar, truqueu immediatament al 112. Si és possible tireu-li un flotador però no us llanceu a rescatar ningú si no sou experts en rescat aquàtic.
Consells d’autoprotecció de la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya.