Esteu aquí: Inici Seguretat Ciutadana Notícies Notícies 2023 L'Ajuntament de Tarragona implanta un nou protocol d'episodis de calor

L'Ajuntament de Tarragona implanta un nou protocol d'episodis de calor

L'Ajuntament de Tarragona implanta un nou protocol d'episodis de calor

També s’ha presentat el mapa de refugis climàtics i s’han destacat els consells d’autoprotecció nocturns
17/07/2023

Aquest dilluns s’ha presentat en roda de premsa el nou Protocol municipal d’episodis de calor, que posa especial incidència en els nous llindars de risc de temperatures altes, tant diürnes com nocturnes i que té com a objectiu principal “minimitzar els efectes de la calor sobre la salut de la ciutadania en general i especialment en els col·lectius vulnerables”, ha apuntat la consellera de Protecció Civil, Sonia Orts.  

Aquest protocol consta de diverses fases, que es regeixen per les directrius del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). Aquest departament emetrà una sèrie d’avisos per calor intensa o molt intensa, que en el cas de Tarragona el llindar diürn es de 33,5 intensa i de 35,5 molt intensa. Enguany per primera vegada en aquest barem també s’inclouen els avisos de temperatures altes nocturnes, sobretot en el litoral per la sensació tèrmica degut a la humitat, i seria considerat calor intensa nocturna a partir dels 23,8 graus i molt intensa els 25,8. 

Entre les mesures preventives el nou pla inclou els consells d’autoprotecció que cal difondre a la població, amb la novetat dels nocturns; la identificació de refugis climàtics del municipi, amb la creació d’un mapa interactiu i el Protocol d’actuació en episodis de calor en 3 fases d’actuació diferents. 

Fases del Protocol 

Protecció Civil ha elaborat el Protocol per fases, en funció de la gravetat de la situació i en primer lloc es considera la fase 1, que es va activar el 15 de juny i es mantindrà fins al 30 de setembre; que preveu la identificació i adequació refugis climàtics; la difusió dels consells i mesures d’autoprotecció i el seguiment de la predicció meteorològica del municipi per part tots els grups actuants. 

En segon lloc hi hauria la fase 2 que correspon a la prealerta en els plans d’actuació municipals, i que es genera des del Departament de Protecció Civil de l’Ajuntament, que és l’encarregat d’informar als grups actuants, per tal que puguin implementar les accions preventives que cadascun d’ells tenen assignades, o d’altres mesures que s’estableixin des del Departament de Salut o la Direcció General de Protecció Civil. 

Aquesta fase s’activarà en els avisos de calor intensa diürna o nocturna, que emeti el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i que afectin concretament al nostre municipi. 

Finalment, correspondrà a la fase 3 i a l’activació del Protocol pròpiament dit, en els casos d’avisos per calor molt intensa diürna o nocturna a Tarragona i comportarà l’activació del Pla d’Emergències Municipal per episodis o onades de calor, vinculada a la interfase amb el Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT).  

En aquest supòsit les actuacions d’aquests grups restaran supeditades a les decisions que els màxims representants municipals, amb competències delegades en Protecció Civil, entenguin oportunes implementar en el municipi, d’acord amb el Pla d’Emergències Municipal. 

Refugis climàtics 

Seguidament també s’ha explicat el mapa de refugis climàtics, que la ciutat té gràcies al treball i l’esforç del Departament de Protecció Civil i amb la col·laboració i transversalitat d’uns 18 departaments de l’Ajuntament que han definit més de 40 espais tant exteriors com interiors que son els nous refugis climàtics de la ciutat. 

Un refugi climàtic és un espai interior o exterior accessible que, durant els episodis climàtics extrems, proporciona confort tèrmic descans i seguretat a la població. Els refugis han de ser comfortables tèrmicament i tenir una bona accessibilitat. Han de mantenir una temperatura de 27 graus; són principalment per a persones vulnerables i comporten estar oberts durant el dia i amb la possibilitat d’oferir l’accés a aigua potable. 

La consellera ha destacat que “en aquest protocol es coordinen de forma transversal les accions preventives i correctores que per cada fase han de implementar els diferents departaments municipals implicats, des de l’àmbit de competències de cadascun d’ells”. En total, formen part del protocol més de 18 departaments.  

Una vegada més, la regidora ha reiterat l’agraïment a tots els departaments actuants i ha explicat que “engeguem enguany aquest protocol, que volem que sigui una eina útil per seguir treballant conjuntament i millorar en els propers anys”. 

Consulteu el mapa de refugis climàtics de la ciutat.

Segells de reconeixement d'administració oberta