Esteu aquí: Inici Seguretat Ciutadana Notícies Notícies 2022 Tarragona comptarà amb una nova comissaria al centre de la ciutat

Tarragona comptarà amb una nova comissaria al centre de la ciutat

Tarragona comptarà amb una nova comissaria al centre de la ciutat

La Junta Local de Seguretat analitza les dades que constaten que hi ha una davallada del nombre de fets delictius i que no hi ha hagut cap atropellament mortal a la ciutat
Tarragona comptarà amb una nova comissaria al centre de la ciutat Foto: Tjerk van der Meulen.
29/12/2022

Tarragona comptarà amb una nova comissaria de proximitat al centre de la ciutat. En concret s’ubicarà a l’interior de l’estació d’autobusos de la plaça Imperial Tàrraco i hi treballaran conjuntament Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana. Durant el primer trimestre de 2023 es treballarà per signar un acord entre la Conselleria d’Interior de la Generalitat de Catalunya i Ajuntament de Tarragona per “obrir aquesta nova comissaria el 2024, que serà compartida pels dos cossos policials i s’ubicarà al lloc on es viu amb més intensitat”. Així ho ha assegurat el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, qui ha remarcat que “Tarragona és una ciutat segura”. De fet, s’ha produït una  reducció d’un 13 % dels fets delictius respecte al 2019, mentre que els robatoris amb força baixen un 15% i els robatoris violents un 16%.

Aquestes són les principals dades que s’han analitzat aquest migdia durant la celebració de la Junta Local de Seguretat, en la qual —a més a més de l’alcalde Pau Ricomà i la consellera de Seguretat Ciutadana, Cristina Guzmán— han participat el conseller d’Interior, Josep Ignasi Elena; el delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré; el subdelegat del Govern, Joan Sabaté; el director general de la Policia, Pere Ferré; l’intendent major de la Guàrdia Urbana, Enrique Fernández Ferreira; l’inspector en cap de l’ABP de Tarragona de Mossos d’Esquadra, Ramon Franquès; el comissari, cap provincial del Cos Nacional de Policia a Tarragona, José Miguel Cañete; el tinent coronel, cap de la Comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona, Jordi Verger; la intendenta, sotscap de la Regió Policial del Camp de Tarragona, Rocío Rubio; el sergent en cap de Parc de Tarragona de la Regió d’Emergències de Tarragona, Josep M Aubets; la subdirectora general de Coordinació de la Policia de Catalunya, Begoña Curto; el cap de l’Àrea Regional d’Agents Rurals de Tarragona, Candido Rincón, i la directora general de Protecció Civil, Marta Cassany.

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha remarcat la reducció dels atropellaments a la ciutat, “la qual cosa constata l’encert de la mesura de Ciutat 30. És una aposta del govern municipal i que continuarem perquè es demostra amb els bons resultats aconseguits”. L’alcalde també ha remarcat la importància de la instal·lació d’una nova comissaria al centre de Tarragona, “perquè ajudarà a  donar més confiança a la ciutadania. És un pas més en la col·laboració entre Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana perquè ajuda a reduir els delictes, com s’està demostrant”.

Actualització del Pla de Seguretat Local

A la Junta Local de Seguretat també s’ha abordat l’actualització i redacció del Pla Local de Seguretat de Tarragona. La consellera de Seguretat, Cristina Guzmán, ha subratllat que aquest pla és “un instrument estratègic que ens permetrà definir i gestionar les polítiques orientades a la millora de la seguretat pública al nostre municipi”.

Durant la reunió també s’ha constatat que ha millorat la percepció de la seguretat que té la ciutadania. Recordem que en el 2019, barris com el Serrallo, la Part Alta, Ponent o les urbanitzacions de Llevant tenien demandes d’inseguretat que han anat desapareixent fruit de polítiques transversals de seguretat. “Tractar les problemàtiques de seguretat amb visió transversal i la voluntat de participació conjunta, tant de la Guàrdia Urbana com dels Mossos d’Esquadra, en totes les problemàtiques de seguretat de la ciutat sense centrar-se en els límits competencials de cadascú, ha donat els beneficis de l’economia d’escala i, per tant, una millor eficàcia i eficiència als serveis policials que s’han transmés amb  els resultats obtinguts”, ha remarcat el conseller d’Interior.

Trànsit i seguretat vial

A la Junta Local de Seguretat també s’ha analitzat les actuacions de la Guàrdia Urbana en l’àmbit del trànsit i la Seguretat vial:

  • 16.002 denúncies per infracció al RGC: reducció del 3 % respecte al 2021, i del 32 % respecte a l’any 2019.
  • 2.054 proves d’alcoholèmia i drogues a conductors: increment significatiu de proves realitzades respecte l’any 2021 i reducció del 40% respecte al 2019.
  • 28.052 vehicles controlats per radar, amb un total de 1.202 infraccions (4 % del total de vehicles controlats).

931 accidents de trànsit

Encara que s’ha produït un increment en el nombre d’accidents del 18 % respecte al 2021 i del 7 % respecte a l’any 2019, s’ha aconseguit la reducció dels atropellaments en un 43 % respecte al 2021 i del 23% respecte al 2019, no produint-se la mort de cap persona per aquesta causa.

  • 74 % danys materials.
  • 32 % ferits lleus.
  • 4 % ferits greus.
  • S’han produït 37 accidents amb atropellament de vianants, amb el resultat de 40 persones.
  • atropellades.
  • No s’ha produït cap mort per accident de trànsit.

Reducció d’accidents en VMP

Pel que fa a les denúncies per Infracció de circulació amb Vehicles de Mobilitat Personal sumen 558 i 31 incidències per accident amb el trànsit rodat. La majoria d’accidents es produeixen a la calçada per col·lisió o envestida amb el resultat de ferits lleus. Cal destacar la reducció en més d’un 48 % dels accidents en aquest tipus de vehicles, mentre les infraccions produïdes per les bicicletes s’han reduït un 49 % mentre les dels monopatins han baixat fins a un 89 %.

Actuacions en l’àmbit de la Policia de Proximitat

S’ha desenvolupat el Pla de seguretat per districtes, per tal de donar una resposta de proximitat dins la configuració municipal per districtes. L’objectiu del pla és millorar els nivells de seguretat des d’una perspectiva integral, així com la seva percepció als diferents nuclis de població integrats en els districtes.

La intervenció policial es fonamenta en l’anàlisi de les problemàtiques existents i detectades en cada districte, per adoptar els dispositius adients a cada situació. És a dir, s’han analitzat les dades sobre incidents ocorreguts, tenint en compte els dies i franges horàries de més incidència per definir el tipus d’operatiu a establir.

Encara en l’àmbit de la Policia de Proximitat, la Guàrdia Urbana ha fet 1.450 Inspeccions d’Establiments i Activitats i, d’aquestes, es manifesta una reducció de més del 13 % respecte al 2021 i un 348 % respecte a l’any 2019. S’han obert 419 expedients de Mediació i d’aquests es demostra un increment del 20% respecte al 2021 i un augment del 307 % respecte al 2019. Finalment, s’han produït 2.466 denúncies per infracció a les Ordenances Municipals i s’ha produït una reducció del 7 % en el nombre de denúncies respecte el 2021 i un increment del 34% sobre del 2019.

Segells de reconeixement d'administració oberta