Esteu aquí: Inici Seguretat Ciutadana Notícies Notícies 2022 L'Ajuntament de Tarragona ja ho té tot enllestit per al simulacre de confinament per accident químic

L'Ajuntament de Tarragona ja ho té tot enllestit per al simulacre de confinament per accident químic

L'Ajuntament de Tarragona ja ho té tot enllestit per al simulacre de confinament per accident químic

El dimecres 2 de novembre sonaran 10 sirenes a la zona de Ponent i es demanarà el confinament de la ciutadania uns 15 minuts
31/10/2022

Amb motiu de l’activació del simulacre d’accident per risc químic del proper 2 de novembre, les diferents conselleries de l’Ajuntament de Tarragona, coordinades per Protecció Civil, ja ho tenen tot enllestit per participar activament i amb voluntat que serveixi d’aprenentatge i sensibilització al màxim nombre de tarragonins i tarragonines.

Així doncs aquest dimecres, a les 18.30 hores, sonaran les més de vint sirenes que abasten tot el territori afectat, deu de les quals estaran ubicades al terme municipal de Tarragona:

  • 2 Bonavista: CEIP Bonavista i CAP Bonavista.
  • 2 Campclar: FECSA i Centre de Seguretat i Salut Laboral.
  • 1 Polígon Entrevies.
  • 2 Torreforta: Parc de Bombers de Tarragona i Camp municipal de futbol.
  • 1 A Complex Educatiu, Universitat Laboral.
  • 1 PPU-10.
  • 1 Polígon Les Gavarres.

Les sirenes donaran pas a l'activació del Pla d’emergència exterior del sector químic de Tarragona (PLASEQTA) per una simulació d’una fuita de clor; amb l’objectiu principal que es confini la població, en la mesura del possible, no més de 15 minuts. Aquest simulacre serà el primer d’aquesta importància i envergadura, que afecta a unes 65.000 persones i 5 municipis més, a banda de la nostra ciutat.

Des de l’Ajuntament de Tarragona s’han fet una quinzena de reunions a diferents sectors afectats com les associacions de veïns dels barris de Ponent; clubs i equipaments esportius; centres d’ensenyament i el Complex Educatiu; polígons i grans centres comercials afectats també pel simulacre. En la majoria de les trobades, la formació ha estat ben rebuda, s’han repartit materials informatius i s’han facilitat —en el cas necessari— els enllaços amb les falques informatives i material de difusió de la informació. En aquest sentit, comerços tant destacats com Carrefour o Decathlon s’han mostrat disposats a participar.

La franja horària de la tarda d’un dimecres s’ha escollit perquè per exemple, en l’àmbit escolar ja fa anys que es treballa i tenen assumit el protocol a seguir; però en canvi no s’havia actuat mai en horari d’extraescolars i de dia laborable. En aquest sentit es proposen, dins l’objectiu principal que és el de confinar-se, aturar l’entrenament en cas dels clubs esportius; baixar persianes, en el cas de comerços o, en l’àmbit privat, no sortir de casa i tancar finestres.

Exemples d’actuació del simulacre en l’àmbit municipal

  • A l’Empresa Municipal de Transports (EMT) s’ha acordat aturar per un moment tots els vehicles a les 18.30 h i s'informarà els usuaris que s’està duent a terme un simulacre mentre es reparteix informació.
  • Als Centres Cívics i equipaments esportius municipals l’activitat extraescolar serà l’habitual, però en el moment d’activació de les sirenes, es tancaran portes i finestres i es convidarà als usuaris a resguardar-se dins l’equipament.
  • L’equip de l’associació de voluntaris de Protecció Civil s’ubicarà en diferents punts i informarà i aconsellarà la població que no s’estigui confinant sobre quines accions a seguir. En concret hi haurà 8 voluntaris als següents punts: 2 a Bonavista, 2 a Campclar, 1 a Icomar, 1 a Riuclar i 2 a Torreforta.

Enviament d’alertes al mòbil i enquesta d’avaluació del simulacre

Durant el simulacre es provarà també per primera vegada el sistema d’alertes al mòbil a la zona on sonaran les sirenes. El funcionament, que s’ha d’activar en la majoria de dispositius, és que l’usuari rebrà un missatge si és dins la zona d’abast del simulacre.

A banda, la Generalitat ha elaborat una enquesta amb un qüestionari breu per omplir després de la prova. És molt important la participació ciutadana, per tal  de poder valorar el simulacre, el seu seguiment i obtenir-ne conclusions que permetin millorar els propers exercicis.

Tutorial sobre com configurar els dispositiu mòbils per rebre avisos d'emergència (PDF).

Qüestionari per respondre després del simulacre.

Segells de reconeixement d'administració oberta