La Guàrdia Urbana de Tarragona i els Mossos d'Esquadra dissenyen el Pla d'Estiu
Avui s'ha celebrat la Junta Local de Seguretat que ha fet un repàs dels primers cinc mesos de l'any, contemplant tots els vessants de la Seguretat Ciutadana i amb col·laboració amb els diferents cossos de seguretat de la ciutat. Una junta que ha estat marcada pel disseny del Pla d'Estiu que la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra portaran a terme a la ciutat. Aquesta col·laboració policial ha permès dissenyar un Pla on la prevenció, especialment dels robatoris als habitatges, al comerç, a l'empresa i al sector turístic, serà clau per garantir la seguretat.
En el repàs de l'activitat policial, s'han destacat les 1.098 diligències efectuades per la Guàrdia Urbana pels diferents delictes, principalment relacionades amb danys contra el Patrimoni, en un 60%, seguidament amb les de Seguretat Vial. Del total d'aquestes han tingut com a conseqüència 171 detencions, que han estat 54 en el cas de delictes contra el Patrimoni i 6 contra la seguretat vial.
Paral·lelament, la valoració interanual realitzada pel cos de la Policia de la Generalitat-Mossos d'Esquadra (juny 2016-maig 2017), reflecteix el següent:
• Durant aquest període van produir-se 10.124 fets penals, amb una reducció de fets penals del 0,5 % respecte a l'any anterior.
• Aquesta dada constata que en els darrers cinc anys (2012-2017) hi ha hagut una reducció acumulada de l'11,50 % dels fets delictius, passant d'una mitjana de 953 fets mensuals l'any 2012 a 844 fets l'any 2017, fet que comporta que els tarragonins hagin patit 1308 fets delictius menys anualment.
• En delictes contra el patrimoni hi ha hagut una reducció del 2,3 % (de 8.491 a 8.294), destaca especialment la reducció del 9,4% dels robatoris amb força a interior de domicili, però en canvi ha incrementat en un 11% els delictes contra les persones (de 1.016 a 1.129).
Tornant a la Guàrdia Urbana, en els primers cinc mesos de l'any s'han obert 30 expedients per seguiments i 236 assistències per atenció a víctimes i diferents consultes, 35 de les quals han acabat en diligències a la Unitat d'Atenció a la Víctima amb 22 per violència de gènere, 10 per violència domèstica i 3 relacionades amb menors. Cal destacar la importància del treball que es realitza en aquest sentit a la Guàrdia Urbana de Tarragona, que juntament amb Serveis Socials, compta amb una unitat especialitzada a víctimes de violència masclista que dona resposta i protecció immediata les 24 hores del dia els 365 dies de l'any.
Les dades corresponents a Mossos d'Esquadra del període juny 2016-maig 2017 en relació als fets coneguts per violència domèstica i de gènere, sumen un total 279 seguiments de víctimes: 167 víctimes de Violència de Gènere i 76 víctimes de Violència Domèstica (les 36 restants són d'àmbit sexual i d'altres rellevants), que suposen un increment del 12,8% en fets per Violència Domèstica (de 109 a 123 fets) i un increment del 6,1% en fets per Violència de Gènere (de 297 a 315 fets).
Més de 4.000 assistències telefòniques
La tasca del dia a dia de la Guàrdia Urbana també recau en l'atenció telefònica, ja que són molts els ciutadans que recorren a una primera trucada davant d'una queixa, denúncia o negligència al seu entorn, i només cal veure que han estat 24.000 les trucades rebudes de gener a maig, de les quals 4.000 han passat a derivar-se en assistències i que corresponen principalment als àmbits de seguretat, assistencials i de trànsit. Aquesta xifra suposa un increment del 9% respecte al mateix període de l'any anterior.
L'increment d'un 5% en la intervenció a actes, esdeveniments, jornades esportives, etc., de la Guàrdia Urbana a la via pública dona clar exemple de la intensa col·laboració d'aquest cos amb el teixit esportiu, social i cultural de la ciutat, que ha suposat la tramitació de 1.223 expedients.
Els cossos de seguretat, amb la convivència ciutadana
La Policia de Proximitat, de la que disposem dades dels primers tres mesos, ha efectuat més de 2.000 hores de patrullatge preventiu als diferents barris i nuclis urbans, i més de 300 hores les de Medi Ambient a tot el terme municipal.
Pel que fa al Servei de Mediació, que ha incrementat en un 15%, s'han treballat principalment problemes de convivència veïnal, arran de molèsties produïdes per sorolls i gossos.
D'aquesta tasca se'n desprenen les següents dades:
• 309 inspeccions a establiments i activitats, amb un increment del 25%
• 215 expedients de mediació entre particulars, amb un increment del 15%
Així mateix s'han tramitat 651 denúncies per infracció de les ordenances municipals, que comporta una reducció del 15% respecte al mateix període de l'any anterior, destacant les següents:
• El 27% per tinença o consum d'estupefaents a la via pública (177 denúncies)
• El 13% per alteració de l'ordre (83 denúncies)
• El 9% per consum d'alcohol a la via pública (61 denúncies)
Mossos d'Esquadra destaca en aquest punt una reducció d'un 1% en delictes contra l'ordre públic en el seu període interanual (de 91 a 90).
Trànsit i Seguretat Viària
La unitat de trànsit de la Guàrdia Urbana ha efectuat 10.645 denúncies contra el Reglament General de Circulació, que han suposat un augment del 34%, tot i que, una vegada més, s'han dut a terme Campanyes Institucionals de Seguretat Viària en coordinació amb el Servei Català de Trànsit, amb els següents resultats:
• 1.273 proves d'alcoholèmia i drogues als conductors amb un total de 116 denúncies (9% del total)
• Controls de Velocitat amb Radar a més de 28.000 vehicles, essent denunciats per conduir amb excés de velocitat a les vies urbanes un total de 1.858 (6% del total)
Respecte a l'accidentalitat, tot i que ha augmentat en un 18% respecte a l'any anterior, produint-se un total de 514 accidents de trànsit en vies urbanes, només en un 2% hi ha hagut ferits greus (8 accidents) i fins a dia d'avui no s'ha de lamentar cap mort en vies urbanes per accidents de trànsit. Sí que és important destacar que en un 74% s'han sofert danys materials (379 accidents) i el 25% restant correspon a ferits lleus (127).
Pel que fa als delictes relatius al Trànsit des de Mossos d'Esquadra s'apunta un increment del 8,1 % en (de 346 a 374) en el seu període juny 2016 – maig 2017.
Col·laboració i coordinació
Durant aquests mesos i com ja ve sent habitual, s'han realitzat diferents dispositius amb tots els cossos policials adreçats, fonamentalment, al control de les activitats en determinats establiments (bars, locutoris) on s'exercien activitats il·lícites, o en alguns pisos dedicats a activitats d'índole sexual o relacionades amb el tràfic de drogues, o en determinats espais públics i accessos als barris de Ponent i Llevant:
• 201 col·laboracions amb el cos de Mossos d'Esquadra
• 13 amb la Policia Nacional
• 3 amb la Guàrdia Civil
Dispositius rellevants conjunts Guàrdia Urbana i Mossos d'Esquadra
Durant l'any 2017, s'han dut a terme diferents dispositius i operatius (ordinaris i extraordinaris) conjunts Guàrdia Urbana i Mossos d'Esquadra, on es destaquen els resultats més rellevants:
• Desarticulat un entramat criminal dedicat al tràfic de drogues (cocaïna i marihuana) al Camp de Tarragona amb la detenció de 45 persones.
• Desarticulat un punt de venda rellevant d'heroïna a Campclar
• Altres operatius conjunts rellevants
• Controls Oci Nocturn: 89
• Dispositiu de coordinació conjunta: 23
• Dispositius de les Lleis de Seguretat Ciutadana 4/2015: 26
• Controls conjunts Part Alta: 185
• Dispositius conjunts "Porta a Porta" Llevant (POE Habitatge): 85
• Col·laboració amb diverses festivitats i esdeveniments de la ciutat: 85
A nivell de col·laboració amb els diferents cossos i com a conclusió de les tasques realitzades, tot i que cal incidir en accions de millora continuada, es pot ressaltar que la ciutat de Tarragona és i manté una percepció bona de seguretat. En aquest darrer any no es constata cap situació conflictiva greu, ja sigui per fets especialment complicats, d'alarma social per concentració de fets o incidents rellevants en zones concretes de la ciutat.
Campanya d'Estiu
De la mateixa manera que en anys anteriors, s'ha iniciat ja la Campanya d'Estiu, adreçada a la vigilància de la franja litoral del terme municipal (platges i urbanitzacions de Llevant), en col·laboració amb altres cossos de seguretat (Mossos d'Esquadra, Guàrdia Civil, Agents Forestals i Rurals, Protecció Civil i Creu Roja), amb l'objectiu de donar seguretat als usuaris de les platges i protegir el medi natural i determinades zones protegides (Bosc de la Marquesa), així com mantenir un control sobre les diferents activitats que es realitzen en les platges.
I com a novetat, que ja hem anat anunciant els darrers dies, Guàrdia Urbana i Mossos d'Esquadra han engegat un dispositiu conjunt per tal d'evitar furts en les zones més turístiques de la ciutat. Tot i que la tendència és positiva i no hi ha un augment d'aquesta tipologia delictiva, l'objectiu principal d'ambdós cossos policials és la de fomentar la prevenció. Tenint en compte l'arribada de creuers i les posteriors visites dels seus passatgers, es manté la coordinació amb el Patronat Municipal de Turisme per a la difusió d'aquest servei i així també fomentar un contacte permanent en cas que es produeixi algun fet delictiu. En aquest darrer punt també es compta amb la col·laboració de la policia portuària.
En relació amb aquest cos, la seva tasca duta a terme en el període gener a març 2017, ha suposat un total de 2.103 intervencions en policia portuària, 846 en l'àmbit del trànsit i 12 en protecció portuària, entre d'altres. Pel que fa a la col·laboració amb altres cossos de seguretat, els agents de l'autoritat portuària han dut a terme 22 serveis amb Guàrdia Urbana, 12 amb Mossos i 16 amb Guàrdia Civil.
A la Junta de Seguretat Local també hi ha assistit membres dels cossos de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, amb qui també es coordina Guàrdia Urbana i Mossos d'Esquadra de forma habitual.