Tarragona commemora la Setmana de les Malalties Hepàtiques posant el focus en la prevenció
L'Ajuntament de Tarragona, mitjançant la Conselleria de Salut Pública, commemora la Setmana de les Malalties Hepàtiques organitzada per especialistes en hepatologia del Servei de l’Aparell Digestiu de l'Hospital Universitari Joan XXIII en la qual s'han programat diferents activitats encaminades a divulgar les malalties hepàtiques més prevalents. La presentació d'aquesta programació s'ha dut a terme aquest dimecres 17 de gener davant del Quiosquet de la Rambla Nova on a partir de les 11 h s'ha dut a terme la primera de les activitats que compta amb el suport de la Conselleria de Salut Pública. Es tracta d'un estand que tant avui com demà dijous 18 de gener estarà obert d'11 h a 13 h i de 16.30 h a 19 h i oferirà informació sobre prevenció de les malalties hepàtiques. En aquest escenari es faran proves a qui ho desitgi, com el càlcul de l’índex de massa corporal, l’elastografia hepàtica (Fibroscan), la prova d’imatge per comprovar el grau d’elasticitat o rigidesa del fetge, el test serològic ràpid per detectar l’hepatitis B i C, la valoració de la ingesta d’alcohol i la del risc metabòlic. Es tracta de l'única activitat organitzada fora dels centres hospitalaris, a l'espai públic i adreçada a tota la ciutadania que es fa en el marc d'aquesta campanya arreu de de Catalunya.
La presentació de la Setmana de les Malalties Hepàtiques ha comptat amb el conseller de Salut Pública de l'Ajuntament de Tarragona, Berni Álvarez, qui ha recordant la importància de la prevenció: "Sabem que sabem que invertir en prevenció és contribuir a millorar la salut de la ciutadania i també evitar un patiment futur aconseguint reduir la incidència de les malalties evitables". Álvarez ha subratllat que des de la consellera de Salut Pública "apostem fermament per la prevenció i la promoció d'estils de vida saludables; i, precisament per això ens fa especialment contents formar part d'aquesta setmana de sensibilització". El conseller ha recordat que des de la Conselleria de Salut Pública es desenvolupen diversos programes i accions preventives de continuïtat tant en l’àmbit educatiu com en contextos no formals com són les rutes de salut en espais públics de diferents barris de la ciutat i l'oci nocturn mitjançant el Komando Nits Q.
La presentació també ha comptat amb el cap del Servei de l’Aparell Digestiu de l’Hospital Joan XXIII, Joan Carles Quer, qui ha destacat la importància de la sensibilització sobre aquestes patologies: “És crucial reconèixer l'impacte de les malalties hepàtiques i com els avanços en diagnòstic i tractament estan influint positivament en la salut dels pacients. En aquest context, la detecció precoç emergeix com una eina fonamental per millorar els resultats”. Per la seva banda, la directora mèdica de l’Hospital Joan XXIII, Ione Montalvo, ha subratllat la importància de la iniciativa destacant que "facilitar que la ciutadania tingui accés a informació sobre prevenció i tractament de les malalties hepàtiques és un pas més en acostar la ciència a la població, sense necessitat de patir la malaltia per conèixer tot el que pot comportar".
També en el marc de la commemoració de la Setmana de les Malalties Hepàtiques, durant aquesta setmana es duran a terme sessions a tots els centres d'atenció primària de referència de l'Hospital Universitari Joan XXIII, dirigides als professionals i impartides pels referents de primària en malalties hepàtiques de cada centre. En el mateix context, el dijous 18, es durà a terme una sessió clínica dirigida als professionals del mateix hospital. Pel que fa al col·lectiu de joves, especialistes en hepatologia impartiran xerrades divulgatives sobre malalties hepàtiques i la seva prevenció en diferents col·legis i instituts tarragonins en col·laboració amb el programa Salut i escola.
La Setmana de les Malalties Hepàtiques organitzada a Tarragona forma part d'una iniciativa més àmplia que s'ha posat en marxa a tot Catalunya, en el marc de les celebracions d’àmbit nacional. Inspirat per l’Asociación Española para el Estudio del Hígado (AEEH), aquest projecte vol destacar la importància que té millorar l'abordatge de les malalties hepàtiques mitjançant el diagnòstic precoç i l’adaptació d’estratègies de prevenció. A Tarragona, amb les activitats programades, es posen els coneixements de l’especialitat a l’abast de la ciutadania i es promouen reunions amb diferents professionals de la salut, per compartir experiències i proporcionar les eines necessàries a la població per prevenir les malalties hepàtiques. Amb aquesta iniciativa es destaca la importància de la prevenció mitjançant un estil de vida saludable: Una dieta adequada, disminució de la ingesta d’alcohol i exercici físic.
En el context actual, on determinades malalties hepàtiques estan augmentant la seva prevalença, la Setmana de les Malalties Hepàtiques vol destacar la necessitat del diagnòstic precoç per intentar evitar que aquestes avancin.