Més de 250 alumnes de secundària conscienciaran els tarragonins sobre l’aturada cardiorespiratòria.
L’Ajuntament de Tarragona i l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona han organitzat una setmana d’activitats dirigides als escolars i a la ciutadania en general al voltant de la celebració del Dia Europeu de Conscienciació de l'Aturada Cardiorespiratòria, el proper dimecres 16 d'octubre. La iniciativa, que promou el Consell Català de Ressuscitació (CCR) amb actes a tota Catalunya, porta com a lema "Nens salvant vides, aprenent RCP a les escoles".
Entre els propers dies 14 i 18 d’octubre, més de 250 alumnes de primer i segon de Secundària de quatre centres educatius de la ciutat, que ja han estat formats en tècniques de Ressuscitació Cardiopulmonar (RCP), conscienciaran a la població sobre la importància de lluitar contra l’aturada cardíaca, per mitjà d’unes demostracions pràctiques usant maniquins en 4 espais a l’aire lliure de Tarragona. Aquests actes compten amb la participació i el suport de diverses entitats i institucions de Tarragona: els Departaments de Salut i d’Ensenyament de la Generalitat, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), la Creu Roja i Europe Direct.
El programa del 14 al 18 d’octubre és el següent:
- Dilluns 14 a les 9 h: demostració dels alumnes de segon d’ESO de l’IES Collblanc, a la Rambla de Bonavista.
- Dimarts 15 a les 10 h: demostració dels alumnes de segon d’ESO de l’escola Mare Nostrum, a Cala Romana, davant del club de tennis.
- Dimecres 16 a les 11 h: acte institucional organitzat per l’Ajuntament de Tarragona per difondre el programa ‘Suport Vital Bàsic a les escoles’ i distingir els centres educatius que hi estan adherits, a l’Institut Municipal d’Educació (Avda. Ramón y Cajal, 70).
- Dijous 17 a les 9.30 h: demostració dels alumnes de primer d’ESO de l’IES Sant Pere i Sant Pau, a la plaça de Cuba.
- Divendres 18 a les 10 h: demostració dels alumnes de primer d’ESO de l’IES Tarragona, a la Rambla Nova (cantonada Imperial Tarraco).
Les demostracions amb maniquins de RCP estaran dirigides i coordinades per instructors de l’Hospital Joan XXIII. El SEM disposarà una ambulància oberta al públic i tècnics en transport sanitari en els espais on es faran aquestes simulacions, mentre que la Creu Roja recollirà signatures per demanar que s’incorpori la formació en RCP en el currículum escolar. A més, el 16 d’octubre la Creu Roja farà una xerrada i un taller de RCP a l’Institut Pons d’Icart.
Aquesta campanya del CCR, dirigida inicialment a la població escolar, s'ha estès a la població general i a la sanitària en particular, per tal de prendre consciència del problema que representa l'aturada cardíaca, la qual és responsable de més de 350.000 morts a l'any fora dels hospitals a Europa. Aquesta xifra, que a Catalunya suposa una mort sobtada cada dues hores i mitja, multiplica per cinc les víctimes produïdes per accident de trànsit. Paradoxalment, les xifres invertides en Seguretat Vial superen en molt a les invertides en RCP.
La Comunitat Científica Internacional aconsella la introducció de la formació en RCP en el currículum escolar i l'ensinistrament en aquestes tècniques dels professors i estudiants. En aquest sentit cal destacar l'experiència al nostre país del programa iniciat a les Terres de l'Ebre l’any 2008.
A Tarragona, el programa de Suport Vital Bàsic (SVB) a les escoles s’inicià el curs 2010-11 per part de l’Ajuntament de Tarragona i amb els suports del Consell Català de Ressuscitació i els Serveis Territorials d’Ensenyament de Terres de l’Ebre. Al llarg del curs van rebre formació 23 professors de la ciutat com a responsables d’implementar el programa de SVB en 14 centres educatius. El programa ha anat creixent cada any fins arribar a l’actual curs 2013-14, amb 26 centres adherits i la participació prevista d’uns 5.500 alumnes.