Saps com protegir-te del Sol? Parlem-ne
El dijous 19 de maig, a les 18 h, el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona (c. Enric d’Ossó, 1) acollirà la conferència-col·loqui "Fotroprotecció solar, consells per a una exposició segura", a càrrec de la Sra. Amalia Oliete, vocal de Dermofarmàcia del Col·legi.
Aquesta conferència s'emmarca dins la campanya de fotoprotecció escolar fruit de la col·laboració entre l'Ajuntament, l'Associació Espanyola Contra el Càncer la Junta Provincial de Tarragona i el Col·legi de Farmacèutics de Tarragona.
La disminució de la capa d’ozó i el canvi climàtic han contribuït a sensibilitzar la població envers el creixent augment del càncer cutani. Més del 80% dels casos es poden prevenir reduint l’excessiva exposició solar, tenint present que gran part d’aquesta es produeix a la infància i adolescència.
Durant els primers anys d’educació primària els alumnes són més receptius als missatges de salut, i la seva receptivitat augmenta quan aquesta informació se subministra en el seu àmbit d’aprenentatge, el centre escolar. Per això el paper dels mestres com a models de conducta i com a educadores és summament important.
S’ha demostrat que els hàbits que s’adquireixen a la infància tendeixen a romandre durant la vida adulta, quan proporcionaran els màxims beneficis. Així mateix els alumnes en aquests grups d’edats poden fins i tot actuar sobre la seva família, arribant a canviar el comportament dels pares.
Els professors, juntament amb els pares, són els que desenvolupen la tasca més important per ensenyar els infants i adolescents els missatges de fotoprotecció i hàbits saludables en general. Per ajudar a aconseguir aquests objectius es faran diferents actuacions.
Actuacions
A) Desenvolupar un ambient favorable en l’escola sobre la importància de la fotoprotecció
- Estimulant a pares i professorat a adoptar patrons de conducta adequats respecte a la protecció solar
- Fomentant l’ús de gorres, roba i cremes protectores quan els nens s’exposen al sol
B) Proporcionar informació als alumnes sobre els efectes nocius del sol
- Participació en programes educatius
- Fitxes d’activitats dintre del programa Fer salut mola que porta a terme el Servei de Salut Escolar del Ajuntament en el 1r cicle de primària.
- Taller educatiu a la festa del III aniversari del Club dels Tarraconins
- Difusió d’informació en els mitjans de comunicació (pòsters, ràdio, premsa, TV).
- Tallers a secundaria perquè els adolescents de 15 i 16 anys, prenguin consciència sobre els efectes negatius que comporta exposar-se als sol sense una protecció adequada. A càrrec de la Dra. Isabel Sabaté Aineto de l’Associació Contra El Càncer.
C) Implicar les famílies
- Finalment amb aquesta conferència també és vol facilitar als pares i mares un seguit de consells per a que els seus fills puguin gaudir de l’estiu però disminuint el perill de les radiacions solars.