Constitució de la Xarxa Perifèrics
Una trentena d'ens locals i entitats de Catalunya uneixen esforços per treballar conuntament per a la promoció de la salut i la prevenció en l'àmbit de les drogues
13/05/2010
La Xarxa Perifèrics és una xarxa d’ens locals i entitats que treballen per a la promoció de la salut i la prevenció en l’àmbit de les drogues. L’Ajuntament de Tarragona, des de l’Àrea de Salut hi participa des de l’inici, a l’any 2001, essent un des membres fundadors, conjuntament amb els ajuntaments de Lleida, Amposta, Reus i Cambrils.
El treball de la Xarxa té com a objectiu prioritari compartir experiències i esforços, i reflexionar davant aspectes nous de la realitat de les drogues i els patrons de consum.
L’any 2005 es va convidar a formar-hi part a la Subdirecció General de Drogodependències de la Generalitat de Catalunya i, amb el temps, s’han incorporat nous perfils al grup com àrees de joventut, entitats i associacions que també es dediquen a la prevenció dels usos problemàtics de drogues i la promoció de la salut.
En l’actualitat en formen part 33 institucions i entitats de Catalunya, com l’Agència de la Salut Pública de Barcelona, l’Agència Catalana de la Joventut, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, l’Àrea de Benestar Social de la Diputació de Barcelona i la Xarxa Sida i món local.
La Xarxa es va constituir el passat divendres, 7 de maig, a l’Ajuntament de Lleida en un acte presidit per l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, juntament amb la Consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya, Marina Geli. Tant l’alcalde de Lleida com la consellera van destacar en la constitució de Perifèrics, la importància de treballar en xarxa, també en matèria de salut.
En finalitzar la signatura es va donar pas a la primera Assemblea de la Xarxa en la qual es va presentar el Pla de treball anual. Les propostes d’aquest Pla de treball són:
- Redactar un document sobre criteris de bones pràctiques en l’àmbit d’actuació local en matèria de prevenció a l’àmbit de les drogues: xarxes locals, agents de salut al territori i clarificació dels rols professionals, corresponsabilitat, revalorització dels recursos locals i sostenibilitat dels recursos, etc.
- Sol·licitar la presència de la Xarxa en espais de debat i decisió que estiguin relacionats o que puguin afectar a l’àmbit de les drogues a nivell local.
- Creació d’un banc de recursos, recopilació de material, sobretot audiovisuals, en prevenció a l’àmbit de les drogues a partir de les experiències dels diferents municipis.
Per a més informació podeu adreçar-vos al bloc de Perifèrics http://periferics.blogspot.com/2010/05/constitucio-de-la-xarxa-periferics.html