Tarragona posarà en marxa el primer Pla Local de Salut
L'Ajuntament de Tarragona disposarà, per primera vegada, d'un pla de salut. Serà el Pla Local de Salut 2025-2028 que s'elevarà al Consell Plenari d'aquest mes d'abril per a la seva aprovació. "Ha de ser una eina de planificació local, el full de ruta a seguir, amb els objectius estratègics i la proposta d’accions encaminades a millorar, promoure i protegir la salut de la ciutadania", ha subratllat el conseller de Salut Pública, Mario Soler, durant el transcurs, aquest dijous al matí, de la presentació del pla.
"La salut de les persones és una prioritat política de primer ordre", ha manifestat Soler, qui ha destacat que el nou pla "és el primer objectiu del Consell Municipal de Salut". El conseller de Salut Pública ha explicat que l'elaboració del document "s'ha dut a terme mitjançant un procés participatiu en el qual s'han fet una desena de tallers en els quals han participat prop d'un centenar de persones entre personal tècnic de diverses àrees municipals i entitats, organitzacions i agents clau del territori".
L'elaboració del Pla Local de Salut s'ha dut a terme mitjançant sis fases. Les primeres tres fases van consistir en una diagnosi amb la recopilació, tractament i anàlisi de dades, així com amb cinc tallers participatius per recollir la situació actual en l'àmbit de la salut pública; i la identificació dels punts forts, les debilitats i els reptes. Les dades més destacades d'aquestes primeres tres fases són:
- La necessitat de fomentar els hàbits i estils de vida saludables, prestant especial atenció a grups amb necessitats específiques com el suport emocional i psicològic a joves i l’atenció a la gent gran.
- La necessitat d’oferir alternatives a la medicalització dels malestars de la vida quotidiana, d’algunes patologies cròniques o de persones amb escassa participació social o sentiment de solitud, en risc d'aïllament social.
- Necessitat de reduir les elevades prevalences d’obesitat infantil en determinades zones del municipi.
- Necessitat de reduir les elevades prevalences de càries infantil en zones de rendes baixes.
- Necessitat d’augmentar la percepció de risc del consum d’alcohol, donat que és la substància més consumida i la que més problemes dona tant a nivell físic, com relacional.
- Necessitat de millorar la salut nutricional de la població.
- Necessitat de promoure espais que fomentin els hàbits saludables i la pràctica de l’exercici a l’aire lliure.
- Necessitat de fer arribar a la ciutadania les ofertes, recursos, iniciatives i accions vinculades amb la salut.
- Necessitat de connexió entre els recursos existents per part dels professionals de diferents àmbits, departaments i institucions i necessitat urgent d'enteniment i coordinació entre administracions i departaments.
Les tres fases posteriors han consistit en la proposta d'accions a desenvolupar mitjançant cinc tallers participatius. Del total de les 153 accions plantejades pels diferents grups participatius, un cop analitzades, es portaran a terme 89 d'elles en els propers quatre anys per donar resposta a les necessitats detectades. Entre aquestes destaquen:
- Consolidar i reforçar el programa de suport emocional per adolescents i joves 'Ara t’escolto'.
- Creació d’un protocol i una campanya de prevenció de la conducta suïcida.
- Tallers i xerrades sobre hàbits saludables i prevenció d’accidents, en llars municipals de gent gran i centres civics.
- Potenciar la Prescripció Social (“recepta” de diverses activitats com a alternativa a l’ús de la medicació) per promoure la salut i el benestar general de la ciutadania, amb l’objectiu de disminuir el risc d’aïllament social dels pacients, millorar-ne la salut emocional i la qualitat de vida mitjançant la participació en activitats del seu entorn local. Aquesta proposta es treballarà de forma transversal amb els departaments d’Esports, Cultura, Joventut i Centres Cívics, i els professionals sanitaris prescriptors.
- Participació en el Programa POICAT, impulsat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya, per a la prevenció i l’abordatge de l’obesitat infantil.
- Reforçar la prevenció de la càries infantil en les àrees de major prevalença, amb campanyes preventives i treball amb les famílies.
- Campanyes de sensibilització sobre els riscos de l’alcohol i difusió de l’eina per identificar el consum de Baix Risc d’alcohol (Unitat de Beguda Estàndard - UBE).
- Promoció de l’alimentació saludable en esdeveniments i equipaments esportius i socials, mitjançant un treball interdepartamental per tal d'anar tendint a assegurar que l’oferta alimentària que s'ofereix en esdeveniments, instal·lacions esportives, centres cívics i altres espais, sigui equilibrada i més sostenible.
- Organització de campanyes, destacant els beneficis de productes no processats, per sensibilitzar els/les esportistes i usuaris dels equipaments d’entorns comunitaris i d’oci.
- Dinamització dels parcs saludables, amb l’objectiu de garantir una correcta utilització dels aparells que els conformen, i potenciar-los com espais de socialització.
- El Departament de Salut disposarà del suport d’un recurs compartit dins l’Àrea de Ciutadania, destinat a la difusió d’informació i sensibilització ciutadana en temes de salut. Això permetrà fer difusió dels recursos i les accions de Salut Pública, intensificar la seva presència en diversos canals de comunicació i optimitzar l’efectivitat de les campanyes i informacions que es dirigeixen a la població, evitant la bretxa digital.
- Enfortir el treball en xarxa entre diferents àmbits, millorant la comunicació, la coordinació, i el suport mutu, apostant encara més per una metodologia de treball comunitària.
- Ampliar la participació del Departament de Salut de l’Ajuntament en grups i comissions de treball amb altres departaments i entitats per garantir una resposta transversal a les necessitats de la població. En aquest sentit, està previst que el Departament de Salut formi part del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), participant activament en els eixos d’Impacte Social i en el de Xarxa associativa i relació amb l’entorn.
ELS TALLERS PARTICIPATIUS
Els tallers participatius que s'han dut a terme han girat al voltant de 5 eixos temàtics:
- Eix d'estabilitat econòmica.
- Educació i cultura.
- Promoció de la Salut i Prevenció.
- Veïnatge, medi ambient i entorn.
- Context social i comunitari.
Als tallers han col·laborat diferents departaments de l’Ajuntament i entitats, organitzacions i agents clau del territori, participant un total de 90 persones.
Actualment, el Pla es troba a la seva sisena i última fase; la de la presentació i validació del document.