Esteu aquí: Inici Patrimoni Tarraco25 Divulgació Gènere i món antic

Gènere i món antic

Amb motiu dels actes del 8 de març (Dia de la dona treballadora) i de la celebració dels festival PRE-TETA i PRE-PRIDE el Departament d’Igualtat de l’Ajuntament de Tarragona amb la col·laboració de l’Àrea de Patrimoni Històric, organitza un cicle de conferències sobre els estudis de gènere i el món antic.

Dona i cultura

Taula rodona en el marc del 8M i dins el cicle ‘Teixint rebel·lies: feminisme i orgull en diàleg a través de la història’.

A càrrec de Laura Freixes i Gemma Lienas

Data i lloc: 13 de març a les 18.30 h

Sala Sarcòfag d’Hipòlit, Pretori romà


Noms, renoms i “ménage à trois”: visions polièdriques de la dona a l'antiga Roma

En època romana, la modèstia i contenció sexual de la matrona representaven l'estereotip familiar. Amb el temps, la moralitat es va relaxar, permetent a les dones de classe alta guanyar autonomia i protagonisme, i a les de classes inferiors treballar amb èxit. Les unions socials es van tornar més flexibles, amb relacions entre diferents condicions socials. Malgrat la monogàmia oficial, els costums permetien múltiples amants, incloent "parelles de tres".

Conferència a càrrec de Diana Gorostidi

Data i lloc: 18 de març a les 18.30 h 

Sala Sarcòfag d’Hipòlit, Pretori romà


La construcció del gènere femení al món clàssic

La mitologia grega tenia la funció d’adoctrinar i, en el cas que ens ocupa, es tracta de demostrar la superioritat masculina. La invenció dels mites clàssics va ser una de les més grans aportacions per constituir un govern i una societat a la mesura del mascle i poder relegar la dona a l’àmbit del oikos. Així es van crear un seguit d’estereotips femenins basats en l’antropocentrisme i la misogínia. Més tard la filosofia i la medicina contribueixin a la idea de la inferioritat de la dona.

Conferència a càrrec de Joana Zaragoza

Data: 20 de març


Dones al món de la música

Taula rodona

Debat sobre Feminisme i Música, transformant l’escenari de la indústria.

Montse Virgili, periodista i directora de 'Les dones i els dies', programa de Catalunya Ràdio des de 2019, serà la conductora del debat que comptarà amb la participació de Fátima Mellado, representant de l’Associació MIM i promotora cultural, la comunicadora Alba Riera, actualment presentadora de "La turra" a 3Cat, copresentadora del pòdcast DENTRO de Ràdio Primavera Sound i col.laboradora de Col·lapse (3Cat) i El Suplement (Catalunya Ràdio); i Raquel Bassas Català, presidenta d’ARC, l’Associació Professional de Representants Promotors i Managers de Catalunya. També participarà l’artista Elena Garcia, que actuarà al TETA 2025. La charla de Julio César Ruiz se presentará también en el PrePRIDE.

A càrrec de Montse Virgili, Alba Riera i Carme Zapata

Data i lloc: 15 de maig a les 18.30 h. Sala Sarcòfag d’Hipòlit, Pretori romà


Diversitat sexual en el món romà. Antinoo, Adrià i l’escultura de la Vila dels Munts

Embolcallada parcialment amb la llegenda, la relació entre Adrià i Antinoo s'entén com un exemple paradigmàtic de l'homosexualitat durant el període de més esplendor de l'antiga Roma. En certa manera, podríem afirmar que aquesta relació ha deixat la seva empremta al territori de Tarragona, ja que la vila dels Munts és l'únic lloc a tota Hispània que ha proporcionat una escultura d'Antinoo. A més, hi ha indicis que la pròpia vila va ser el lloc on es va allotjar Adrià durant la seva estada a Tàrraco, a l'hivern dels anys 122- 123 dC. En aquest context, l'erecció de l'escultura d'Antinoo no devia ser casualitat, sinó el reflex de la predilecció d'Adrià pel jove bitini.

Conferència a càrrec de Julio C. Ruiz

Data i lloc: 5 de juny. sala del Sarcòfag d’Hipòlit (horari per concretar)

Segells de reconeixement d'administració oberta