Esteu aquí: Inici Patrimoni Notícies Notícies Tarraco25 Rubén Viñuales: 'Avui homenatgem un gran defensor de la nostra identitat'

Rubén Viñuales: 'Avui homenatgem un gran defensor de la nostra identitat'

Rubén Viñuales: 'Avui homenatgem un gran defensor de la nostra identitat'

L’alcalde ha definit així la figura d’Antoni Pujol, Premi Tarraco 2024
Rubén Viñuales: 'Avui homenatgem un gran defensor de la nostra identitat' Joan Carles Borrachero.
07/12/2024

Aquest matí s’ha dut a terme l’acte institucional de l’entrega del Premi Tarraco d’enguany a la defensa i promoció del Patrimoni Mundial, a la volta del Circ de Sant Hermenegild, que ha comptat amb l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, el guardonat Antoni Pujol, el conseller de Patrimoni, Nacho García; així com diversos consellers i conselleres del consistori, familiars de l’homenatjat i altres personalitats.

Durant el transcurs de l’acte s’ha fet una lectura dramatitzada de textos referents de Tàrraco a càrrec de Joan Negrié, així com una petita representació de dansa a càrrec de la Im.perfecta, amb Raquel Méndez i Raquel R. Esparza com a ballarines i Gessamí Martín, acompanyant-les amb un violí. També s’ha fet entrega d’un diploma i paraules en homenatge al guardonat.

L’alcalde de Tarragona ha definit Pujol com un “gran defensor de la nostra identitat, de les nostres arrels i sobretot del nostre Patrimoni”. Així ha iniciat Viñuales els parlaments qui, a més, ha volgut recordar que el seu “treball incansable ha estat fonamental per a visibilitzar i protegir aquests tresors que no només són part de la nostra història, sinó que també són un pilar essencial de la nostra identitat col·lectiva”.

Per la seva banda, el conseller de Patrimoni ha fet un repàs a la vida d’Antoni Pujol, arquitecte nascut a Tarragona l’any 1942 i de la seva vinculació amb la ciutat. García ha destacat, a banda de la seva important tasca com a president del Port del 1987 al 1995, amb l’activació i promoció de l’Arxiu del Port i el Museu del Port, “la seva implicació en la recuperació de la democràcia i la defensa del patrimoni a la ciutat”. Així mateix, ha recordat que com a arquitecte i membre del Col·legi (COAC) i l’Associació en favor del Patrimoni (AADIPA), “va ser una peça molt important en el moviment social en defensa del Teatre Romà, entre d’altres monuments a conservar i protegir”.
El seu extens currículum a favor de la ciutat i la seva història, també passa per la creació del Catàleg de Patrimoni del Pla General de 1978, l’impuls del Pla Pilats o la recuperació de la capçalera del Circ o el Pla Especial de la Part Alta (PEPA) i la seva aplicació, entre molts altres projectes.

El guardonat Antoni Pujol també ha adreçat a unes paraules a través de la seva dona, Glòria Malé. Pujol ha agraït la concessió del premi al Consell Plenari de l'Ajuntament de Tarragona i a totes les persones presents aquest matí al Circ Romà per la seva assistència. El guardonat ha fet un breu resum de la seva trajectòria i ha agraït als nombrosos companys i amics que l'han acompanyat en el transcurs de la seva dedicació al patrimoni de la ciutat. Pujol, que també ha tingut paraules d'agraïment per la seva família, ha subratllat que "cadascú de nosaltres ha d'aportar a la societat l'agraïment per tot el que aquesta ens ha donat". 
 

Segells de reconeixement d'administració oberta