Esteu aquí: Inici Patrimoni Notícies Notícies 2024 Tarragona s’exhibirà dissabte en la VII Nit del Patrimoni en plena Santa Tecla

Tarragona s’exhibirà dissabte en la VII Nit del Patrimoni en plena Santa Tecla

Tarragona s’exhibirà dissabte en la VII Nit del Patrimoni en plena Santa Tecla

El Màpping Tàrraco, a la Volta del Pallol, i l’espectacle ‘S’albufera ft Laia Malo’, són els principals reclams de la jornada
Tarragona s’exhibirà dissabte en la VII Nit del Patrimoni en plena Santa Tecla Joan Carles Borrachero
10/09/2024


Tarragona celebrarà aquest dissabte 14 de setembre la VII Nit del Patrimoni, una celebració simultània de les 15 Ciutats Patrimoni de la Humanitat d’Espanya. Amb aquest motiu i durant tot el dia, s’ha programat tot un seguit d’activitats culturals impulsades pel Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya (GCPHE) que compten amb el suport de la UNESCO. Per això, les diferents propostes tindran lloc als recintes històrics municipals.

De manera extraordinària, el Pretori, el Circ Romà i el Passeig Arqueològic - Muralles, tindran accés gratuït fins a les 23 h, tot i que l’última entrada de visitants serà a les 22:30 h. També es podrà visitar durant tot el dia de forma gratuïta, en el seu horari habitual l’Amfiteatre, la Casa Canals i el Fòrum de la Colònia.

Màpping de Tàrraco

Una de les novetats de la setena edició de la Nit del Patrimoni és la projecció del Màpping de Tàrraco a la Volta del Pallol de forma gratuïta. El Màpping de Tàrraco és una projecció dins de la Volta del Pallol a través de la tècnica del videomapatge. Una experiència immersiva que interactua amb la maqueta de Tàrraco, una maqueta que ajuda a entendre com era la nostra ciutat i que mostra la Tàrraco del segle II dC, en el moment de la seva màxima expansió i apogeu. Va ser realitzada a escala 1:500 i té unes dimensions de 18m, convertint-se així en la segona maqueta del món romà més gran d’Europa, només superada per la de Roma. El màpping estarà disponible a les 19 h, 20 h, 21 h i 22 h en castellà, i a les 19.30 h, 20.30 h, 21.30 h i 22.30 hores en català. No s’ha de fer reserva prèvia perquè s’entrarà per ordre d’arribada.

Dansa el matí de dissabte

El Parc del Miracle acollirà dissabte dia 14 l’espectacle S’albufera ft Laia Malo, interpretat per les ballarines mallorquines Mariona Jaume i Maya Triay. L’actuació, de 18 minuts de durada, farà dos passis, un a les 11 h i un altre a les 12.30 h. L’accés és lliure i gratuït.

Les dues ballarines i la poeta i compositora del grup mallorquí d’electrònica Jansky, Laia Malo, presenten de forma conjunta aquest espectacle de dansa contemporània. L’arxiu de l’albufera està molt viu i Jansky fa anys que grava els seus sons i els converteix en art. Això mateix passarà amb els cossos de les intèrprets Mariona Jaume i Maya Triay, que amb la seva coreografia ens traslladaran a un nou paisatge. Seran ocell, fang, peu que trepitja, ulls, insectes i fulles. Viuran, conviuran i ballaran dins d’aquesta albufera que ens uneix.

Durant la jornada de dissabte hi ha previstes altres activitats gratuïtes com visites guiades al Circ Romà i al Pretori, o al Passeig Arqueològic. Per aquestes propostes, cal fer inscripció prèvia a itinere@turismedetarragona.com. També es podrà participar en el taller familiar Fem una peli de romans, al Fòrum de la Colònia a les 11 h o gaudir de l’obra de titelles Glàdius i Medulina, a l’Antic Ajuntament a les 17 h. Per les dues propostes cal inscriure’s a inscripcions.tarragona.cat.

L'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, ha assegurat que “tenim un dissabte en què el problema més gran que patirem serà el de decidir on anem. L’oferta d’activitats amb motiu de la Nit del Patrimoni juntament amb les festes de Santa Tecla convertirà aquest proper cap de setmana en un dels de major activitat de l’any a la nostra ciutat. Només espero que tothom en gaudeixi al màxim amb respecte i il·lusió a parts iguals”. I ha afegit que “dissabte tenim una responsabilitat com a Ciutat Patrimoni de la Humanitat. Som la única ciutat de Catalunya declarada Ciutat Patrimoni Mundial de la Humanitat i hem de celebrar-ho com cal. Sobretot, hem volgut obrir a tothom, sense diferències, la nostra història i la nostra riquesa patrimonial, més que mai, amb tota la il·lusió, però també amb compromís perquè tota la ciutadania la gaudeixi”.

De la seva banda, la consellera de Turisme, Montse Adan, ha destacat que “la coincidència amb Santa Tecla fa que el cap de setmana del 14 i 15 de setembre la ciutat bulli d’activitat cultural, allargant així la temporada turística”. I ha afegit que “també té molt de pes la coincidència de poder visitar els elements patrimonials més importants de la nostra ciutat mentre gaudeixes de les festes”.  

El conseller de Patrimoni, Nacho Garcia, ha assegurat que “la Nit del Patrimoni és una forma de fer més accessible i d’una manera única el nostre patrimoni”. I destaca que “davant la bona acollida que sempre ha tingut, hem decidit ampliar-la amb el màpping”. A més, ha deixat clar que “formar part del Grup Ciudades ens permet gaudir de jornades tan especials com aquesta”.

La consellera de Cultura i Festes, Sandra Ramos, considera que “els espais patrimonials són un marc incomparable per fer programació cultural. Els i les artistes troben una font d’inspiració en el nostre patrimoni i creen moments íntims i especials que podran gaudir tots els tarragonins i tarragonines que s’hi vulguin apropar”. De fet, ha recordat que “hi ha d’altres activitats durant les festes de Santa Tecla que es realitzen en espais històrics com el concert de Guiem Soldevila. Intimari, que tindrà lloc a la capçalera del Circ, aquest divendres a les 20 h, i que ens presenta dos nous poemes musicats de les escriptores tarragonines Montserrat Abelló i Teresa León Amo. O l’actuació de Júlia Colom, aquest vespre, a les 20 h, al Passeig Arqueològic”.

Tota la informació relacionada amb la Nit del Patrimoni es pot consultar a www.lanochedelpatrimonio.com i al programa de Santa Tecla.
 

Segells de reconeixement d'administració oberta