Tarraco Viva arriba a la 25a edició amb més de 300 actes
Tarraco Viva arriba aquest 2023 a la 25a edició tornant als orígens: la pròpia ciutat de Tàrraco i el paper del Patrimoni històric com a forma de coneixement i gaudi de la ciutadania. Del 8 al 21 de maig, més de 300 activitats de 130 actes diferents ompliran la ciutat de Tarragona amb recreacions històriques, monòlegs, conferències, debats, presentacions i moltes d’altres activitats. La ciutat de Tàrraco serà, precisament, el tema central d’aquesta edició, amb l’objectiu de conèixer i entendre com funcionaven les ciutats romanes, el seu urbanisme i els seus habitants.
La xifra rodona de les 25 edicions servirà per commemorar els cent anys de l’inici de les excavacions i la descoberta del suburbi i la Necròpolis paleocristiana. Avui a la roda de premsa de presentació, l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha volgut “agrair a totes les institucions, empreses i voluntaris la seva participació al festival en aquests 25 anys creant, entre tots, un projecte únic que ja forma part de l’ADN de la nostra ciutat”. Així mateix, el conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo, ha destacat que enguany calia “donar la importància que la Tàrraco de fa 2.000 anys es mereix, com una de les ciutats més rellevants de la història de l’Imperi Romà”.
La vicepresidenta de la Diputació, Camí Mendoza, ha fet una clara referència al Festival com un referent territorial i ha recordat que alhora “és un reclam turístic molt destacat que cal tenir en compte, perquè aquells que ens visiten ho fan per conèixer la nostra història”. El President del Port de Tarragona, Saül Garreta, ha destacat “la implicació del Museu del Port els darrers anys, però que enguany s’incrementa la participació i visibilització, fent del port un escenari més de Tarraco Viva”. Per la seva banda, la Directora dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Lurdes Malgrat, ha definit el festival en termes com “divulgació, internacionalització, rigor i participació” i ha agraït “la tasca duta a terme per l’equip de Tarraco Viva per recolzar i incentivar la cultura des de l’àmbit científic”.
Finalment el director del Festival, Magí Seritjol, ha fet referència al llegat que ens han deixat aquests primers vint-i-cinc anys a la ciutat i ha expressat “que de cara als anys futurs hem de seguir mantenint els quatre pilars fonamentals del certamen, que són la sostenibilitat, l’educació, el coneixement i la comunitat, com a fets essencials que ens caracteritzen”.
Els escenaris
És per això que l’entorn de la Necròpolis, com a essència d’aquest espai monumental tan important que va ser per la ciutat, serà enguany un dels centres del festival, amb tota una programació que aprofitarà els seus espais polivalents, preparada conjuntament amb el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona.
Després d’anys de restriccions sanitàries en què el festival no ha deixat de celebrar-se, aquest cop es recuperen els jardins del Camp de Mart i se sumen al seu auditori com un espai habitual més, on s’hi realitzaran tallers, fires i recreacions històriques. Així mateix, l’edició del 2023 també servirà per recuperar els espectacles al Recinte Firal amb un format de divulgació creat pel mateix festival: la recreació escènica d’espais històrics amb narració divulgativa.
Una de les grans novetats d’enguany és el format Gent de Tàrraco, amb què el festival vol posar la llum sobre la gent corrent de la nostra ciutat de fa més de dos mil anys. Amb aquesta activitat, alguns grups de reconstrucció històrica posaran vida a personatges i veïns reals de la nostra antiga ciutat.
I dins de la diversitat habitual de formats del festival, on destaquen els espectacles de recreació històrica, els monòlegs, les conferències o les exposicions, aquest cop també s’aposta per una novetat: Viatges al món antic. La voluntat és descobrir grans espais monumentals i arqueològics de l’antiguitat, amb un fil narratiu propi i bones imatges arqueològiques, per tal de fer un viatge en el temps sense moure’s del festival. Amb aquest nou format, ja assajat l’any passat, l’espectador viatjarà a Roma, Pompeia, l’antic Egipte i Gerasa (actual Jordània). Així mateix, l’oferta educativa i social de festival segueix amb la seva àmplia programació i la col·laboració amb diverses entitats, on destaquen les activitats amb els instituts, la Biblioteca Pública, el Camp d’Aprenentatge, Matins en família i el Programa Apropa Cultura.
I un dels grans atractius del festival aquest 2023 seran les recreacions d’imatges de l’antiga Tàrraco, creades digitalment en col·laboració amb SETOPANT (Seminari de Topografia Antiga de la URV-ICAC) per tal d’entendre millor la nostra ciutat. Un coneixement arqueològic que es trasllada a les noves formes de tecnologia digital, fruit del coneixement científic sobre l’urbanisme de l’antiga ciutat i que dona peu a la imatge gràfica d’aquesta edició: un ciutadà tarraconense davant d’una d’aquestes recreacions digitals.
El Port de Tarragona ampliarà la seva col·laboració amb el festival i, junt a l’Autoritat Portuària i el Museu del Port, amb una programació especial centrada amb aspectes relacionats amb els ports de l’antiguitat. I un any més, amb la intenció de fer un festival arrelat al conjunt del territori, al llarg de la primera setmana es duran a terme activitats a localitats amb presència de patrimoni històric com Cambrils, Constantí, Altafulla, Vila-rodona i Reus.
Un festival més presencial
Amb una edició completament en normalitat després de la pandèmia, enguany se celebraran més actes presencials que l’any passat: vora el 70 % del total es podran veure en directe, en un clar missatge que l’organització aposta pels actes presencials sense abandonar la presència del festival a internet, les xarxes socials i alguns actes emesos per streaming.
Dates i entrades
El festival se celebrarà entre el dilluns 8 i el diumenge 21 de maig, dia en què hi haurà un gran acte de cloenda del festival, a l’auditori del Camp de Mart. Les entrades pels actes que siguin de pagament, que tindran un preu simbòlic d’entre 2 i 5 €, estaran disponibles a partir del 3 de maig i es podran adquirir on-line al web del festival o presencialment a la taquilla a l’entrada dels Jardins del Camp de Mart. Com sempre, també hi haurà actes que requeriran d’inscripció o reserva prèvia o d’entrada lliure i aforament limitat.
Gran suport d’agents i entitats culturals
Com sempre, Tarraco Viva compta amb un ampli suport i la col·laboració amb diverses entitats i agents culturals de la ciutat i l’entorn, així com el gran nombre de participants i grups de recreació històrica, fet que demostra l’interès del festival. Així mateix, a la presentació d’aquesta nova edició de Tarraco Viva han assistit les diverses institucions i patrocinadors que hi donen suport, entre els quals la Diputació de Tarragona com a patrocinador destacat.
Consulteu tota la informació de Tarraco Viva 2023 al web del festival.