Esteu aquí: Inici Patrimoni Notícies Notícies 2019 Tarraco Viva reivindica el paper de les ciutats en l’antiguitat i ratifica el seu caràcter de festival «slow»

Tarraco Viva reivindica el paper de les ciutats en l’antiguitat i ratifica el seu caràcter de festival «slow»

Tarraco Viva reivindica el paper de les ciutats en l’antiguitat i ratifica el seu caràcter de festival «slow»

El treball i l’alimentació seran el fil argumental de l’edició de l’any vinent
Tarraco Viva reivindica el paper de les ciutats en l’antiguitat i ratifica el seu caràcter de festival «slow» Foto: Laia Marín
20/05/2019

El Recinte Firal del Palau de Congressos s’ha omplert aquesta tarda per contemplar la recreació de les eleccions en temps dels romans, l’últim dels 427 actes de la XXI edició de Tarraco Viva, que s’ha tancat amb un balanç molt positiu per part de l’organització, tant pel desenvolupament de les propostes com per la resposta del públic. L’única nota negativa ha estat la pluja del divendres del primer cap de setmana, que va obligar a suspendre algunes de les activitats previstes.

El director del festival, Magí Seritjol, ha destacat que prop de 1.000 persones de la ciutat participen, d’una manera o una altra, en l’organització del festival, i que Tarragona és l’única ciutat d’Europa que té vuit grups de reconstrucció històrica: «Tenim una manera singular d’entendre la divulgació del patrimoni, sempre tenint en compte que expliquem el passat per entendre millor el nostre present.» I ha destacat aquestes qualitats com un fet diferencial: «Cada any ve gent de fora per gaudir de Tarraco Viva i ens ratifica que no hi ha cap proposta que s’assembli al que realitzem nosaltres».

Precisament l’establiment d’aliances amb altres festivals de reconstrucció històrica del continent és una de les línies estratègiques a desenvolupar a curt termini. Segons Seritjol, «s’està treballant conjuntament amb el festival Arelate (Arles-França) en la creació d’una xarxa europea de festivals romans, i hem aprofitat la presència en la fira de museus d’enguany del parc arqueològic de Xanten (Alemanya) per integrar els millors festivals d’aquest tipus d’Europa».

Pel que fa al balanç de Tarraco Viva 2019, les conferències, debats i converses del festival han tingut una magnífica acollida, fins i tot aquelles programades en horaris no habituals (com les 23 h) per a aquesta mena d’activitats. Les propostes de petit format (tallers familiars, tallers d’adults, tallers gastronòmics, visites i itineraris) constitueixen sens dubte una marca del festival pel grau d’acceptació i el nombrós públic que hi participa, remarcant el caràcter slow del festival.

A propòsit dels espais, la proposta d’agrupar el gruix d’activitats del primer cap de setmana al voltant del pretori i l’amfiteatre s’ha valorat molt positivament.   Les activitats programades a Cambrils, Vila-rodona i Altafulla han assolit un gran nivell de públic i satisfacció, incidint en la clara vocació de territori del festival.

A les activitats escolars hi han participat escoles de Tarragona, però també de diversos indrets de la demarcació, el conjunt de Catalunya i, fins i tot, el sud de França. Prop de 3.100 nens i nenes n’han gaudit, sumant les propostes del Camp d’Aprenentatge i les activitats programades al Recinte Firal.

Seritjol ha agraït especialment la col·laboració a tota la gent que fa possible el festival: participants, públic i treballadors dels diferents serveis que el fan possible, amb una menció especcial als patrocinadors: Diputació de Tarragona, Fundació Mútua Catalana i Associació de Càmpings de Tarragona.

La cloenda del festival també ha servit per donar a conèixer la temàtica del XXII Tarraco Viva, que tindrà lloc al mes de maig de l’any 2020 i que girarà a l'entorn del treball i l’alimentació en temps dels romans.

Segells de reconeixement d'administració oberta