Les Jornades del Patrimoni Mundial commemoren el XVI aniversari de la declaració
Les jornades per commemorar els 16 anys de la declaració de Tarragona com a Patrimoni Mundial de la Humanitat comencen demà, 30 de novembre, amb la presentació de l’app “Tarragona Accessible” del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat i el lliurament del recent creat premi Tàrraco al Camp d’Aprenentatge de Tarragona, en reconeixement a la tasca de l’entitat a favor de la conservació i difusió del patrimoni de la ciutat.
A les 11:15h a l’Espai Turisme, l’Alcalde Josep Fèlix Ballesteros presidirà la presentació de la nova app del Grup de Ciutats Patrimoni, juntament amb la consellera de Turisme Inma Rodríguez i representants de la Fundació Orange i GVAM. L’app “Tarragona accesible” està dirigida a les persones amb discapacitat auditiva o visual i ofereix quatre rutes temàtiques pels punts d’interès de la ciutat que també són accessibles per a persones amb mobilitat reduïda. Aquesta iniciativa s’emmarca dins el projecte Ápsside i és fruit del conveni subscrit pel Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat amb la Fundació Orange i GVAM.
L’aplicació ofereix la denominada “Ruta romana”, que guia al visitant per Tarraco, a través de les restes que perfilen la fisionomia urbana de la que va ser la primera fundació romana fora de la península itálica, i des d’on es va dirigir la conquesta d’Hispania. La “Ruta dels primers cristians de Tarraco” que permet accedir al patrimonio documental, artístic i arqueológic dels primers cristians que van arribar a Tarraco. Arte leyenda e Historia se mezclan en la “Ruta medieval, barreja d’art, llegenda i història que transcorre entre els carrers que uneixen la Catedral i l’esglèsia de Santa Maria del Miracle. Per últim, la “Ruta moderna i contemporània” que recorre el llegat dels segles XIX i XX del moviment modernista a la ciutat.
A les 7 de la tarda, el Saló de Plens acollirà l’acte de lliurament del Premi Tàrraco a l’entitat Camp d’Aprenentatge de Tarragona. Es tracta de la primera edició d’aquesta distinció creada per reconèixer la tasca d’una entitat o persona a favor de la conservació, preservació i/o difusió del patrimoni mundial de la ciutat, tant pel conjunt històric romà, com per la resta de patrimonis universals materials i immaterials, com la Dieta Mediterrània o els Castells.
Les Jornades de Patrimoni continuaran fins el dia 4 de novembre i, entre altres destacats, el dijous a la tarda es presentaran les conclusions del procés participatiu al voltant del patrimoni Cívic Tarraco que han impulsat la conselleria de Patrimoni amb la Fundació Tarragona Smart Mediterranean City i les càtedres Smart City i d’Inclusió Social de la Universitat Rovira i Virgili. El divendres, la Casa Canals acollirà una jornada de debat i participació al voltant dels usos del patrimoni històric oberta a la ciutadania per definir l’ús apropiat del patrimoni en el present.