L’entorn de la catedral de Tarragona, centre d’estudi d’un futur projecte europeu
La Casa Castellarnau ha acollit la presentació del projecte “Paisatge i patrimoni identitari d’Europa: ciutats catedralícies com a memòria viva” a la consellera de Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona, Begoña Floría. La regidora l’ha definit com “un projecte apassionant, amb un discurs interessant sobretot per als amants del patrimoni” i ha evidenciat la voluntat de buscar eines per poder ampliar i aplicar els resultats del projecte a la ciutat.
La presentació ha anat a càrrec de l’equip d’investigació liderat per Gerardo Boto, de la Universitat de Girona, juntament amb el professor del Departament de Gestió d’Empreses Mario Arias i els professors de la Universitat Rovira i Virgili Santiago Castellà, Marta Serrano, Ester Lozano i Antoni Pérez Portabella. A la reunió també hi han assistit Joan Menchón, arqueòleg municipal de Tarragona, i Cristina Gutiérrez Cortines, ex-diputada del Parlament Europeu, catedràtica en Història de l’Art i representant de la Fundació ARS Civilis.
Un dels elements més emblemàtics i autèntics del skyline no només de Tarragona sinó de moltes altres ciutats europees són les catedrals. La memòria o la creació d’un imaginari urbà europeu partint de les catedrals i del seu entorn és una de les bases sobre les quals s’edifica el projecte “Paisatge i patrimoni identitari d’Europa: ciutats catedralícies com a memòria viva”, seleccionat la setmana passada dins el programa d’ajuts RecerCaixa i premiat amb una dotació econòmica de 99.500€.
Aquest projecte, integrat en una xarxa de ciutats europees catedralícies, agafa com a centre d’estudi la Catedral de Tarragona amb l’objectiu d’evidenciar que el patrimoni dels centres històrics de les ciutats catedralícies és portador de principis axiològics de la identitat europea, de la memòria col·lectiva i de la construcció del paisatge real i imaginari. Precisament Gerardo Boto, explicava aquest “eix d’europeïtzació” afirmant que “l’Europa en què ens reconeixem es construeix durant l’Edat Mitjana i troba en les seves catedrals la seva expressió patrimonial més explícita”.