Signat el conveni marc de col·laboració entre l'Ajuntament de Tarragona, la URV i l'ICAC
L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros; el rector de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV), Francesc Xavier Grau, i el director de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), Joan Gómez, han signat avui en la seu d’aquest centre de recerca, un conveni marc de col·laboració. L’objectiu és promoure les relacions en l’àmbit de l’arqueologia clàssica i el patrimoni històric per potenciar programes i projectes de documentació i de difusió, així com l’intercanvi d’informació sobre excavacions, publicacions i altres iniciatives.
Segons el director de l’ICAC, “amb aquest conveni escenifiquen el bagatge que tenim amb diferents acords específics”. Joan Gómez ha assenyalat: “És un dia important perquè posem sobre la taula un anhel que s’ha anat fent realitat”. Com a novetat s’ha referit a la creació d'un grup de recerca amb la UAB (Universitat Autònoma de Barcelona), ICAC i URV que aglutinarà 56 investigadors i que permetrà “treballar en projectes de Tàrraco, però també en d’altres relacionats amb arqueologia catalana i que es projectin a tota la mediterrània”, ha afirmat.
Alguns dels convenis específics a destacar són el que ha de permetre la realització d'una planimetria arqueològica de Tàrraco i d'una publicació de referència, l'estudi del paisatge arqueològic antic a l'Ager Tarraconensis (a la dreta del riu Francolí), un altre per a la coordinació de les actuacions arqueològiques derivades del Pla Director de la Catedral de Tarragona; la documentació fotogramètrica de les restes arquitectòniques d'època romana conservades en aquesta ciutat, i una investigació sobre la Basílica Visigoda de l'Amfiteatre Romà de Tarragona. En cadascun d’ells hi ha algunes o vàries de les parts implicades, a més d’altres institucions.
El rector de la URV ha insistit en el fet que la Universitat té en l’arqueologia clàssica un dels seus àmbits prioritaris i ha afirmat: “El conveni és una visualització de que estem consolidant un projecte, que ja ha donat molts resultats, però que encara està en procés de consolidació”. Tot i així ha remarcat la projecció internacional de que ja gaudeix l’ICAC, un centre que es va crear, ha assenyalat, seguint la política del país, d’impulsar centres d’investigació especialitzats i d’excel•lència, que complementen la recerca competitiva que es du també a terme a les Universitats.
Per la seva part, l’alcalde Ballesteros ha incidit en què el sector del coneixement aporta més al nostre PIB del que ens pensem i ha subratllat la capacitat que tenen convenis d’aquestes característiques per generar riqueses en el territori. A més, ha afegit que “d’aquesta manera posem negre sobre blanc allò que és lògic que succeeixi”, que és el de “buscar sinergies, complicitats i tenir objectius comuns, en una ciutat em que el món del arqueologia no ha anat sempre de la mà de la recerca i de la divulgació científica. Això tindrà el seu punt culminant quan a la Tabacalera tinguem el projecte definitiu del nou Museu Nacional d’Arqueologia, i també en aquell entorn la seu de l’ICAC i de la Reial Societat Arqueològica, en el que ha de ser la ciutat de la cultura”.