Patrimoni de l'Ajuntament reclama a la Generalitat que prioritzi la Muralla
Aquest matí, la tinent d’alcalde de Patrimoni, Carme Crespo, s’ha reunit amb el director territorial de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Jordi Agràs, per parlar de la Muralla de Tarragaona i presentar el reglament de funcionament del nou consell assessor en matèria de patrimoni històrico-artístic de Tarragona, que el divendres 28 de febrer es portarà a Plenari per la seva aprovació.
Aquest nou reglament està impulsat per la Conselleria de Patrimoni i té la voluntat de vetllar pel bon manteniment dels monuments; amb la creació d’una taula tècnica de seguiment periòdic, que portarà el control exhaustiu de tots els projectes que es duguin a terme, així com fixarà les pautes per accions conjuntes futures.
En aquest sentit, la consellera ha destacat que “aquest projecte engega principalment amb la intenció de prioritzar la Muralla donada la seva importància i la seva delicada situació” i ha reclamat a la Generalitat el seu compromís per enllestir les fases pendents del Pla Director de la Muralla, aportant tot el suport econòmic i logístic necessari.
La Muralla de Tarragona és un dels monuments més importants del continent europeu. No envà és la muralla més antiga que Roma va construir fora de la Península Itàlica. Però la seva dilatada història, la seva situació al Centre Històric de Tarragona, les vicissituds que ha patit i pateix, la fan a un temps ser un monument de grans dimensions, de gran interès i d'una fragilitat també gran. Monument des de 1884, forma part del Conjunt Històric de Tarragona (1966) i forma part del Conjunt Arqueològic de Tàrraco, inclòs a la Llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO.
L'interès ciutadà i institucional, la preocupació per la seva conservació i posta en valor ha anat augmentant al llarg dels anys. I gràcies a la col·laboració d'institucions com l'Ajuntament de Tarragona i la Generalitat de Catalunya s'ha anat avançant en la seva protecció. Un clar exemple és la redacció del Pla Director de la Muralla, gràcies a una fructífera coordinació entre Ajuntament i Generalitat (2007). A més, amb els convenis d'1% Cultural, s'ha pogut anar intervenint en punts estratègics com el Passeig de Sant Antoni, Plaça de l'Escorxador, Hort de l'Arquebisbe o la primera fase de la Baixada del Roser, i esperem que aviat una segona.
Però l'envelliment de la Muralla, de més de 2200 anys ha obligat a fer actuacions d'emergència com les realitzades el 2012 a la Via de l'Imperi, el 2013 a la Baixada del Roser i probablement una de nova al costat del Baluard de Sant Antoni. Això comporta un esforç humà, tècnic i econòmic considerables per l'Ajuntament de Tarragona, més en la situació actual del país.
Així doncs, és prioritat d'aquest Ajuntament dur a terme les accions necessàries per tal de garantir que la muralla de Tarragona, bé declarat d'interès nacional i element integrant de la Llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO, tingui el tracte que garanteixi la seva seguretat i estabilitat, per a l'estudi i gaudi de les generacions presents i futures.