Escriptors i camins es fusionen en l'activitat "Tamarit, una ruta"
El proper dissabte 13 d’abril i el diumenge 19 de maig, se celebrarà una ruta literària a l’entorn de Tamarit que es relacionarà amb textos d’escriptors de caràcter històric, etnogràfic i literari. Aquesta nova iniciativa ha estat organitzada per diferents institucions de la ciutat com són la Biblioteca Pública de Tarragona, Acció Cultural dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a Tarragona, Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona i Ajuntament de Tarragona.
El recorregut es farà en 9 àmbits: es partirà de la Creu de Tamarit, travessant el portal de la Móra, la plaça, es visitrà l’església, la casa del pintor Ramon Casas i la del magnat Charles Deering amb els seus jardins. Davant del mar, a l’antic port, es recordarà l’esplendor del Tamarit medieval i el recorregut acabarà a la Cala Jovera.
Durant el transcurs es llegiran textos d’historiadors contemporanis com Salvador Rovira o de les darreries del SXIX com Josep Yxart. I també es faran lectures d’escriptors com Josep Yxart, Carles Barral, Olga Xirinacs o Josep Santesmases. Així mateix, es destacarà la importància dels excursionistes i la descoberta, des d’Eudald Canivell que arriba a Tamarit amb l’Associació Catalana d’Excursions Científiques el 1878. I s’arribarà al Tamarit d’ inicis del segle XX que es reconstrueix de nou amb els seus protagonistes, el pintor Ramon Casas, el magnat Charles Deering i el tarragoní Joan Ruiz i Porta. Amb el rerefons del camí de bruixes on la cultura popular pren el protagonisme.
Hora i lloc de trobada: 16:30 h a la Creu de Tamarit.
Inscripció: Biblioteca Pública de Tarragona. Trucant al 977 24 03 31, per correu electrònic (bptarragona.cultura@gencat.cat) o presencialment. Places limitades.
Tamarit, escenari literari
La ruta de Tamarit s’endinsa en la història i en el patrimoni de la vila closa de Tamarit, però també en la literatura que la pren com escenari i en l’etnografia que ens parla de com hi vivien els seus habitants. Tamarit fou fortalesa al segle XI, abans de la conquesta de Tarragona, destacà a l’època medieval gràcies al comerç i a la navegació marítima, però es tornà vulnerable exposat com estava a les falconades dels corsaris al segle XVI. Al llarg dels segles XVII i XVIII se sumen els naufragis, la insalubritat de les aigües entollades i la constant manca de diners, que fan que a meitats segle XIX s’abandoni. Poc després, en el darrer terç del segle XIX comença una segona història per a Tamarit. Els excursionistes amb inquietuds de descoberta en prenen el relleu i, després, artistes i mecenes. I, és clar, al llarg d’aquests anys hi haurà escriptors que trobaran en Tamarit motiu d’inspiració.