Esteu aquí: Inici Patrimoni Notícies Notícies 2013 El proper mes de maig se celebraran a Tarragona les jornades Amphiteatrum

El proper mes de maig se celebraran a Tarragona les jornades Amphiteatrum

El proper mes de maig se celebraran a Tarragona les jornades Amphiteatrum

La Conselleria de Patrimoni ha organitzat, conjuntament amb l’Institut Català d’Arqueologica Clàssica (ICAC), el Museu Bíblic i l’Associació Cultural Sant Fructuós, les jornades Amphiteatrum. Memoria Martyrum et Ecclesiae, que s’emmarquen dins l’edició Tarraco Viva 2013 i que pretenen fer un aprofundiment en el coneixement i la difusió del conjunt monumental de l’Amfiteatre.
El proper mes de maig se celebraran a Tarragona les jornades Amphiteatrum Portalada romànica de l'esglèsia de Santa Maria del Miracle
04/04/2013

 

La inscripció s'inicia avui, és gratuïta i està oberta a tots els públics, però el nombre de places està supeditat a l’aforament dels espais. Les jornades es duran a terme el divendres 17 i el dissabte 18 de maig. L'Amfiteatre, únic en la seva transformació morfològica en l’espai i en el temps, ha estat el motiu d’estudi d’aquestes institucions de la ciutat i de fora, i ja l’any 2009 es va engegar un programa de recerca i difusió per tal de conèixer aquesta peculiaritat i el paper del cristianisme com a factor de la metamorfosi estructural del conjunt. En aquest sentit, s’han dut a terme diferents projectes divulgatius i aquest mes de maig, coincidint amb Tarraco Viva, se’n presenten de nous.

En primer lloc, engegarà el projecte de museïtzació a les dues cambres laterals de la porta triumphalis de l’Amfiteatre, que s’habilitaran i s’obriran al públic com a dos nous espais d’exposició. El primer d’ells es transformarà en espai audiovisual, mentre que el segon espai allotjarà una exposició a partir de plafons amb textos, fotografies, documentació planimètrica i infogràfica que permetrà obtenir una visió de l’evolució del monument i dels resultats de les seves transformacions al llarg del segles.

Així mateix, es faran visites guiades especialitzades en aspectes de la transformació històrica del monument i especialment en el paper del cristianisme com a agent d’aquesta evolució des de l’execució dels cristians l’any 259 a l’arena de l’Amfiteatre fins als nostres dies.

També, i per aprofundir encara més en les campanyes d’intervenció arqueològica i arquitectònica d’aquests últims anys, s’ha preparat la realització del seminari El conjunt monumental de l’Amfiteatre de Tarragona: un dissabte de recerca i divulgació científica, que es farà dissabte 18 de 10 a 14 h a CaixaForum.

Per últim, el divendres 17 a les 19 h, es presentarà una publicació pedagògica que permetrà materialitzar la síntesi de les experiències transferides al gran públic. La publicació seguirà el format del catàleg Praesidium, Templum et Ecclesia. Les intervencions arqueològiques a la Catedral de Tarragona 2010-2011. Memòria d’una exposició temporal editat a inicis de l’any 2012 per tal de traslladar al gran públic els coneixements científics obtinguts durant les campanyes arqueològiques a l’interior de la Catedral de Tarragona. D’aquesta manera, la nova edició serà trilingüe (català, castellà i anglès) i es distribuirà en format PDF per tal de ser divulgada a través dels mitjans de comunicació de massa.

La realitat històrica de l’Amfiteatre romà de Tarragona

En època romana i abans de la construcció de l'amphitheatrum al segle II dC, fou àrea de necròpolis a l’entorn d’una via periurbana. L’edifici va estar actiu com a tal fins a mitjan segle V. En el segle III, l’emperador Heliogàbal el restaurà i poc temps després, per decret dels emperadors Valerià i Gal·liè, l’any 259, l’Amfiteatre fou l’escenari de l’execució del bisbe de Tàrraco, Fructuós, i dels seus diaques Auguri i Eulogi. Aquests màrtirs foren cremats vius al aplicar-se la pena capital de la damnatio ad vivicomburium o vivi crematio per un delicte de lesa majestat contra l’Estat, al no acceptar, aquests clergues, retre públicament culte a la religió oficial.

Aquest episodi restà en la memòria de la comunitat cristiana de Tàrraco i en època visigòtica es bastí a l’arena de l’Amfiteatre una església memorial i una àrea cementirial. Amb la incursió arabobereber, a inicis del segle VIII, l’església restà abandonada fins que, amb la restauració cristiana de la Seu de Tarragona, en el segle XII, sobre la fonamentació del temple visigòtic es bastí un temple romànic, sota l’advocació de Santa Maria del Miracle. En el segle XVI l’església quedà sota la tutela dels pares trinitaris que instal·laren un convent annex al temple. Ja en el segle XIX, l’espai es transformà en penal provincial de la ciutat fins a l’any 1910, moment en què el recinte fou traspassat al govern municipal. I no fou fins al segle XX quan es va iniciar la recuperació del conjunt, així com diferents intervencions arqueològiques.

Accés al programa

Per tal de poder confirmar la vostra plaça, caldrà que envieu un correu electrònic a info@icac.cat retornant aquest formulari d’inscripció emplenat.

Segells de reconeixement d'administració oberta