Esteu aquí: Inici Patrimoni Notícies Notícies 2013 El Patronat de Turisme presenta el llibre "A peu per Tàrraco"

El Patronat de Turisme presenta el llibre "A peu per Tàrraco"

El Patronat de Turisme presenta el llibre "A peu per Tàrraco"

La publicació és una acurada guia que proposa fins a deu itineraris diferents, tres d’urbans i set de fora la ciutat, que permeten descobrir a l’excursionista els antics camins de Tàrraco i gaudir alhora amb el passat de la ciutat romana.
El Patronat de Turisme presenta el llibre "A peu per Tàrraco" Il·lustració d'Hugo Prades
15/07/2013

 

Les regidores de Turisme i Medi Ambient, Patricia Antón i Begoña Floria, respectivament, han presentat aquest matí a l’Espai Turisme "A peu per Tàrraco: 10 passejades i excursions" (Arola Editors), de Rafael López-Monné, Hugo Prades i Sara Sans.

Cadascun dels itineraris que es proposen a la quia estan protagonitzats per diferents personatges que va existir en temps de la colònia i que han estat identificats a través de les pistes que ha deixat l’epigrafia romana com a llegat. Per tant, el relat de les passejades i excursions que ens trobem a la guia l’introdueix un personatge de l’època, talment com si convidés a la gent d’avui dia a conèixer i descobrir els camins i el territori que van trepitjar ell i els seus coetanis. Rafael López-Monné, un dels autors del llibre, ha parafrasejat Alain Corbin a El territorio vacío, per explicar aquesta particularitat de la guia: “No hi ha cap altra manera de conèixer els homes del passat que intentar apoderar-se de les seves mirades, viure les seves emocions”.

Les excursions recollides a "A peu per Tàrraco" tenen un nexe clar amb la història del passat de la colònia i connecten pràcticament amb tots els monuments més importants de la ciutat romana. La guia, a més, combina uns acurats textos que conviden a la lectura amb fotografies espectaculars i rigoroses il·lustracions per tal que les persones que la consultin no només vegin pedres i monuments, sinó que puguin interpretar i conèixer millor els diferents elements de la història de Tàrraco.

Les deu passejades i excursions que es proposen tenen diferents nivells d’exigència: unes més curtes, amb poc desnivell i sense dificultats (ideals per a fer amb nens); unes altres amb caminades de distància i desnivell moderats, per sota dels 14 quilòmetres i dels 500 metres de desnivell; i unes terceres amb excursions més exigents, de poc més de vint-i-cinc quilòmetres.

Pel que fa als itineraris, hi ha caminades urbanes per l’antiga muralla de Tàrraco, un recorregut per les inscripcions llatines o una passejada pels voltants de l’aqüeducte del Pont del Diable, entre d’altes. Les excursions per l’exterior et porten des de Tarragona fins a la vil·la dels Munts (Altafulla), o bé per l’interior o per la costa; des d’Altafulla fins a la pedrera del Mèdol i a Sant Simplici per la costa, i tornada per Ferran; o des d’Altafulla fins al Roc de Sant Gaietà, entre d’altres.

La regidora de Comerç i Turisme, i presidenta del Consorci de la Tàrraco Romana, Patricia Antón, considera que A peu per Tàrraco és una guia “extraordinària perquè posa en valor els camins, les rutes i els itineraris de l’antiga ciutat romana, però també les seves històries i el seu coneixement”.
Antón ha afirmat que “hi ha un determinat tipus de turista, i cada vegada més, que viatja motivat per venir a experimentar aquest mena de vivències a peu. I aquesta guia ens posiciona molt bé en aquest aspecte”. La guia A peu per Tàrraco s’ha editat en català, castellà, anglès i francès.

Antón també ha recordat que ‘A peu per Tàrraco’ va molt més enllà de la mateixa guia que s’ha presentat avui, ja que “prèviament s’ha fet una important feina inventariant els camins de diferents municipis del voltant de Tarragona, que han completat els que ja existien a la ciutat”. A partir d’aquesta informació s’han definit les rutes que uneixen els diferents monuments declarats Patrimoni Mundial, evitant els camins d’asfalt i incorporant un relat al voltant del paisatge, la història i la interpretació.

En aquest sentit, Begoña Floría ha emfatitzat que “aquest projecte reflecteix la importància que ha tingut la recuperació de la xarxa de camins de Tarragona i dels municipis del Tarragonès, un patrimoni que aporta un gran valor al present i al futur del nostre territori”.

De resultes d’aquest ambiciós projecte, també cal destacar, al marge del disseny de les rutes i la mateixa guia, la fabricació i col·locació de senyals, i la recuperació i el manteniment de diversos trams de camí. A més, el fet d’editar la guia ha servit per disposar d’un banc d’imatges, mapes i il·lustracions que ja s’han incorporat a les cartelleres de senyalització i que a partir d’ara també poden utilitzar els municipis membres del Consorci per a reforçar accions de promoció i difusió turística. Tot aquest projecte s’ha emmarcat en l’extint Pla de Competitivitat Turística de la Tàrraco Romana.







Segells de reconeixement d'administració oberta