Esteu aquí: Inici Patrimoni Notícies Notícies 2012 L'Ajuntament presenta la museïtzació de la Volta del Pallol i el seu entorn

L'Ajuntament presenta la museïtzació de la Volta del Pallol i el seu entorn

L'Ajuntament presenta la museïtzació de la Volta del Pallol i el seu entorn

Es demanarà la cofinanciació als Fons FEDER pel projecte que suposarà el reconeixement i la posada en valor de l’edifici romà i les restes trobades
L'Ajuntament presenta la museïtzació de la Volta del Pallol i el seu entorn Imatge virtual de la museïtzació
27/03/2012

L’Ajuntament de Tarragona presentarà, el proper dia 29 de març, el projecte de museïtzació de les restes arqueològiques del Fòrum provincial de la Volta del Pallol i de l’adequació del seu entorn a la convocatòria dels Fons FEDER. Així ho ha anunciat la tinent d’alcalde de Cultura i Patrimoni, Carme Crespo, en la presentació d’aquest projecte que museïtza un dels punts més interessants a nivell històric i arquitectònic de la nostra ciutat: la Volta del Pallol i part de l’àrea coneguda com a Beateri de Sant Domènec (Ca l’Agapito).

El pressupost de l’obra és d’1 milió d’euros i es demanarà el 50% als Fons FEDER. El termini d’execució de l’obra és d’un any.

La tinent d’alcalde, Carme Crespo, ha manifestat que el projecte té com objectiu “el reconeixement i la posada en valor de l’edifici romà i les restes trobades, i explicar la superposició i estratigrafia des de l’edificació romana fins a les construccions medievals”. A més, “es tractaran els continguts museogràfics amb suports manuals, com maquetes i plafons expositius, i digitals mitjançant restitucions virtuals i projecció de vídeos.” També es millorarà l'accessibilitat entre la Casa Sefus, la Volta del Pallol, el Beateri de Sant Domènech i el seu context urbà.

El projecte ha estat redactat pels serveis tècnics municipals, l’arquitecta, Raquel Casals, i l’arqueòloga, Immaculada Teixell.

La Volta del Pallol

Històricament ocupa un lloc destacat a l’antiga ciutat romana, a poca distància del tancament occidental de la muralla, trobant-se a l’angle sud-oest de la Plaça de Representació del Fòrum Provincial, que ocupa la segona terrassa del monumental complex arquitectònic de culte imperial de l’acròpoli tarraconense, erigit en època flàvia.

La Volta del Pallol forma part del sistema de substrucció mitjançant criptopòrtic i volta de canó superior sobre la que es disposava un segon porticat més elevat que domina la plaça. Per la seva banda, l’àmbit del Beateri de Sant Domènec a intervenir correspon a la volta documentada durant els treballs del PIPA l’any 2010, tram d’estructura romana que servia per travessar, a mode de passadís subterrani, el límit occidental del podi de la Plaça de Representació del Fòrum Provincial.

Proposta arquitectònica

La proposta arquitectònica del projecte de museïtzació parteix de la voluntat de fusionar la possibilitat de reconèixer i museïtzar tots els espais corresponents a les voltes longitudinals i tranversals d'època romana, enteses en el seu context urbanístic i sense obviar la posterior superposició d'elements que han esdevingut un llegat medieval inqüestionable que es materialitza en el Beateri de Sant Domènech i en la casa Sefus, importants exemples de l'arquitectura domèstica d'estil medieval.
Es planteja un mateix recorregut museístic que es pot visitar segons els dos sentits de circulació per interpretar el contingut històric no de forma oposada, sinó complementària, per tal de no condicionar la visita guiada i perdre de vista la contemplació del conjunt arquitectònic que ha de ser el principal protagonista, i teló de fons, i deixar els continguts museístics com un complement didàctic però sobretot un intensa vivència on es barregen sensacions, provocades pels efectes de llum i so que complementaran la visita.

Proposta museogràfica

El visitant s’endinsarà al conjunt de la Volta del Pallol de la mà d’un personatge d’època, amb la intencionalitat de que el primer s’identifiqui amb el personatge històric i que, a la vegada, pugui veure, viure.. (efectes sonors, visuals...) el que deuria copsar el personatge històric durant el segle II dC. Tot el discurs gira cap un element principal: la maqueta reconstructiva de la ciutat romana de Tarragona que es troba en exposició en l’Antiga Audiència.

En definitiva, s’ofereix la possibilitat de conèixer la capital de la Tarraconense partint d’una visió general i marítima, per anar aproximant-se a la materialització constructiva de la demostració de que estem davant d’una petita Roma: el complex del Concilium Provinciae Hispaniae Citerioris. Cal descobrir aquesta monumetalització però també les parts menys visibles, és a dir, recuperar la història de tots, dels que capitanejaven la ciutat i, a la vegada, dels que treballaven per mantenir aquest status de ciutat capital.
 

Segells de reconeixement d'administració oberta