L'Ajuntament presenta el projecte urbanístic i arqueològic dels Jardins del Vapor
La tinent d’alcalde de Cultura i Patrimoni, Carme Crespo, ha presentat aquest matí l’intervenció arqueològica i d’urbanització dels jardins de la Torre del Vapor, que està efectuant l’Ajuntament de Tarragona, i ha manifestat que “l’obra contempla l’enjardinament i adequació de la zona arqueològica ubicada entre els carrers Vapor i Ferrer i Duran, en la part inferior on s’ubiquen les escales mecàniques que salvaven el desnivell de les antigues Cent Escales.” A la vegada es realitzarà la urbanització del sector transformant els carrers del voltant en nous carrers amb plataforma única per tal de donar preferència al vianant respecte al cotxe. Amb aquesta actuació es pretén posar en valor les restes arqueològiques trobades en el sector i aprofitar l’accessibilitat i la conversió en zona de vianants de la zona per crear un nou punt d’atractiu turístic i cultural a la ciutat.
L’obra té un pressupost de 400.000 euros i està finançada per l’1% cultural del Ministeri de Foment. La previsió es que la intervenció arqueològica finalitzi el proper mes de juny. La superfície de la zona és de: 2.127,55 m2
Carme Crespo ha destacat que “l’obra queda englobada dins l’anterior actuació de la mecanització de les Cent Escales i la recuperació de la Torre del Vapor, ja que des dels recorreguts creats i miradors existents es podrà observar amb claredat les restes trobades on es situaran panells explicatius per una major comprensió de la zona arqueològica i el seu entorn.”
Resultats arqueològics
Els resultats arqueològics, de caràcter preliminar a l’espera de finalitzar la intervenció i el seu estudi posterior, són els següents:
- Ocupació de l’espai des del segle II aC.
- Evidències d’un moll o espigó de la zona portuària d’època romana.
- Una reorganització de l’espai que comportà la creació d’un recinte format per murs obrats amb la tècnica constructiva del carreuat on s’obrien grans accessos, datat en el segle I aC.
- Una nova urbanització de l’espai durant la segona meitat del segle I dC, que significà la monumentalització de la façana marítima de Tàrraco. Amb aquest propòsit s’erigí una font monumental a la part central d’una exedra semicircular. Correspon a un edifici configurat per sis columnes (de les quals se’n conserven tres) i per una piscina o dipòsit al bell mig. Aquesta construcció es posà al servei de l’ús propagandístic del poder de la ciutat, sumant-se i formant part de la línia visual que contemplava qualsevol persona que arribava a Tàrraco per mar.
Visites d’obra per a la ciutadania
En el marc de Tarragona 2012, Capital de la Cultura Catalana, s’han organitzat visites d’obra obertes a la ciutadania perquè pugui conèixer de primera mà el projecte urbanístic i arqueològic. Seran en els dies i els horaris següents:
- Divendres 4 de maig, de 18 a 18.30 h (visita per als membres dels Amics de la Cultura).
- Dissabte 5 de maig, d’11 a 11.30 h (1r torn) i de 12 a 12.30 h (2n torn).
- Les persones que vulguin assistir a les visites d’obra del dia 5, han de recollir la invitació a la Casa Castellarnau (c. Cavallers, 14) els dies 2, 3 i 4 de maig de 9 a 21 h.