Esteu aquí: Inici Patrimoni Notícies Finalitzen les obres de restauració de la façana del Pretori

Finalitzen les obres de restauració de la façana del Pretori

Finalitzen les obres de restauració de la façana del Pretori

Nacho García: “Avui presentem els resultats d’una primera intervenció, però ja tenim en marxa altres projectes per a la dignificació total del monument”
29/02/2024

Aquest matí s’ha anunciat en roda de premsa la finalització dels treballs de consolidació i restauració de les tres façanes del Pretori. Les obres, que van engegar l’estiu de 2023, després de la marxa dels falciots i que tenien prevista una durada de dotze mesos segons, finalment s'han executat en només 7. Aquesta reducció en el termini s'ha aconseguit “en temps rècord, posant tots els mitjans humans i materials per tal d'accelerar els treballs, per part de l’empresa de restauració i la direcció de l’obra” segons ha explicat el conseller de Patrimoni, Nacho García, a qui ha volgut agrair l’esforç; atès que l'inici del període reproductiu dels falciots s'inicia durant el mes de març i les obres eren incompatibles amb aquest fet.

Així doncs, finalment “avui podem comprovar el magnífic resultat d’aquest primer projecte, que té per objectiu la transformació total del monument” ha apuntat el conseller, ja que el Pretori “és un dels vestigis més destacats del conjunt arqueològic de Tàrraco, Patrimoni de la Humanitat”. En aquest sentit ja hi ha d’altres projectes en marxa com són la restauració de la volta del sarcòfag; la millora de les escales exteriors; una nova il·luminació a la volta llarga i la petició d’una subvenció Next Generation del Ministerio de Turismo per a la museïtzació de l’espai, pendent d’aprovació.

 

Neteja, inclemències meteorològiques i estudi històric

Les tasques dutes a terme en el projecte que finalitza avui han estat principalment tres: la neteja i restauració de les façanes; la diagnosi del monument i l’estudi històric. Pel que fa a la neteja, s’ha treballant principalment amb les afectacions patides durant molt de temps, principalment per excrements de coloms, que han provocat una degradació a llarg termini de la composició química de la pedra i l’han anat modificant, fent-la més porosa i fràgil.

En aquest sentit s’han fet més petits els forats de les façanes, perquè no permetin la nidificació de coloms però, en canvi, sí que es permeti l’accés a d’altres aus, com els falciots, que com ja hem vist son una espècie protegida, que tenen l’hàbit de venir al Pretori i que a més, no provoquen danys en el monument.  

Una segona tasca o objectiu era veure l’estat del monument davant les inclemències meteorològiques, principalment per l’afectació de l’aigua. En totes les restauracions de pedra o d'edificis amb maçoneria, l’aigua s'infiltra per les escletxes i si aquestes són molt grans es queda entollada i varia segons canvis bruscos de temperatura, com gel o evaporació i això pot provocar trencaments a la pedra.  En aquest sentit, s’ha fet una intervenció molt acurada, i s’ha tractat l’estat de cada pedra de forma individualitzada, peça a peça, segons les patologies que contia i segons el context que l’envoltava.

El fet de tenir instal·lada aquesta bastida ha permès un tercer element, que ha estat l’estat aprofundir en l'estudi històric i arqueològic, ja que es un dels monuments que ha viscut més fases històriques i s’hi ha anat adaptant. La torre del Pretori formava part de les estructures del Fòrum Provincial de Tàrraco i va ser construïda al segle primer després de Crist. La seva funció original va ser, en un principi, la de servir de caixa d'escales entre la plataforma inferior de l'edifici del circ i l'edifici de la plaça de representació del Fòrum Provincial. Durant els segles, però, va patir moltes transformacions i va tenir molts usos diversos.  

El Pretori que veiem actualment, està construït en diferents èpoques, per tant, amb diferents mètodes constructius i materials. L’estudi ha servit per corroborar la importància del monument i fer més visibles i destacades totes les parts que corresponen als diferents moments de la història. Per exemple, les parts inferiors normalment, que són les que es conserven de la fase romana, o les parts superiors que corresponen a l'època medieval i moderna. Amb la restauració també s’han pogut reconèixer i restaurar tant per les marques dels picapedrers, com impactes de projectils, entre d’altres.  

Cal afegir, com a novetat, que els treballs de la cantonada plaça del Rei amb Sant Hermenegild, han posat al descobert una arcada segurament d'època medieval que restava oculta pels treballs de restauració anterior i que amb aquesta actuació es recupera i quedarà vista, enriquint la lectura històrica del monument.

El projecte ha costat 662.379,09 €.

 

Projectes en marxa 

Com ja hem anunciat, el monument està sent dignificat i millorat amb altres projectes que tiren endavant, com son la volta del sarcòfag; les escales exteriors; la il·luminació a la volta llarga i la petició d’una subvenció Next Generation del Ministerio de Turismo per a la museïtzació de l’espai.

D’una banda, la setmana passada va sortir a licitació la convocatòria per tirar endavant les obres per al projecte de restauració i adequació de la sala del sarcòfag del Pretori, que està tancada als visitants ja que pateix algun defecte estructural. Aquesta volta romana de grans dimensions, acull el Sarcòfag d’Hipòlit i és un dels espais emblemàtics de la torre del pretori. És per aquest motiu que s’ha licitat el projecte, que es preveu pugui començar abans de l’estiu i que té una durada d’uns tres mesos.

Finalment, en el darrer trimestre de l’any passat, es va aprovar per Consell Plenari, dotar pressupostàriament l’arranjament de l’escales d’accés al Pretori romà des de la plaça del Rei. Amb un pressupost de 120.000€, el consistori durà a terme enguany una intervenció amb la qual es vol assegurar l’estructura de l’element. El projecte està pendent que surti a licitació.

Segells de reconeixement d'administració oberta