Esteu aquí: Inici Patrimoni Museu d'Història Notícies Notícies 2024 Tarragona ho té tot a punt per acollir el congrés "Accessibilitat a les ciutats patrimoni de la humanitat"

Tarragona ho té tot a punt per acollir el congrés "Accessibilitat a les ciutats patrimoni de la humanitat"

Tarragona ho té tot a punt per acollir el congrés "Accessibilitat a les ciutats patrimoni de la humanitat"

Les jornades es desenvoluparan del 31 de gener a l’1 de febrer al Palau Firal i de Congressos, amb la inscripció completa
30/01/2024

L’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, inaugurarà demà dimecres 31 de gener a les 9.30 h el congrés “Accessibilitat a les ciutats patrimoni de la humanitat”, coorganitzat pel Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d’Espanya (GCPHE), l’Ajuntament de Tarragona i Fundación ACS.

Tarragona ja ho té tot a punt, doncs, per acollir l’esdeveniment, que es desenvoluparà del 31 de gener a l’1 de febrer a la sala Genius del Palau Firal i de Congressos, amb les incripcions completes. La inauguració comptarà també amb la presència de Iago Lestegás, regidor d’Urbanisme, Habitatge i Ciutat Històrica de l’Ajuntament de Santiago de Compostel·la, que intervindrà en nomb del GCPHE.

Durant les jornades s’exposaran casos de bones pràctiques a les ciutats que integren el GCPHE, hi haurà diferents taules de debat i s’oferiran ponències, activitats i tallers al voltant d’aquest aspecte clau en la gestió del patrimoni. Entre els temes que s’hi tractaran figuren les aliances publicoprivades per promoure l’accessibilitat, el marc europeu en la matèria o el potencial de les noves tecnologies per afavorir l’accessibilitat del patrimoni.

En la jornada de demà dimecres hi haurà ponències de Míriam Ugarte, del Ministeri de Cultura; Elena Mier Torrecilla, de la Fundació ACS; José Luis Borau, de la Fundació ONCE; Israel Muñoz de Ajuntament d’Àvila i Susana Reyes de l’Ajuntament de San Cristóbal de la Laguna; Carme Gilabert, de l’Ecomuseu Farinera de Castelló d’Empúries; Enrique Rovira-Beleta, arquitecte i consultor d’accessibilitat; i un equip tècnic de l’Ajuntament de Tarragona. A més es debatran casos de bones pràctiques a les ciutats patrimoni d’Alcalá de Henares, Àvila, Baeza, Càceres i Còrdova en una primera taula de debat, i Conca, Eivissa, Mèrida i Salamanca, en la segona.

L’accessibilitat, part essencial en la gestió del patrimoni

El GCPHE compta amb diferents projectes al voltant de l’accessibilitat com a un dels puntals en el seu compromís amb el patrimoni, al costat de l’educació, la seguretat, el medi ambient i la conservació i senyalització dels monuments i recintes. En aquest marc, el Grup ha desenvolupat diferents accions, com ara l’aplicació “Ciudades Accesibles”, una pàgina web de rutes accessibles o una guia de bones pràctiques per a les ciutats membres.

A Tarragona, precisament la millora de l’accessibilitat en els monuments patrimoni de la humanitat està en el centre d’un projecte ja en marxa de rehabilitació i millora de l’accessibilitat del Fòrum de la Colònia, receptor de 3 MEUR dels fons Next Generation-EU concedits a través del pla Impulsa Patrimonio del Ministeri de Turisme per al GCPHE; i d’un altre projecte de millora de l’accessibilitat, restauració i museografia de la torre del Pretori, que opta als Fons Next Generation-EU i que està pendent de resolució.

Consulteu el programa complet de les jornades (PDF).

Segells de reconeixement d'administració oberta