Esteu aquí: Inici Patrimoni Museu d'Història Notícies Notícies 2024 L'accessibilitat del patrimoni de la humanitat, a debat a Tarragona

L'accessibilitat del patrimoni de la humanitat, a debat a Tarragona

L'accessibilitat del patrimoni de la humanitat, a debat a Tarragona

L’alcalde Viñuales inaugura el congrés d’accessibilitat a les ciutats patrimoni afirmant que “el patrimoni només pot ser realment de la humanitat si és accessible a tothom”
31/01/2024

L’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, ha inaugurat aquest dimecres 31 de gener el congrés “Accessibilitat a les ciutats patrimoni de la humanitat”, coorganitzat pel Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d’Espanya (GCPHE) i l’Ajuntament de Tarragona amb el suport del Ministeri de Cultura i la Fundación ACS.

Durant la seva intervenció, l’alcalde ha destacat que “el patrimoni només pot ser realment de la humanitat si és un patrimoni accessible per a tothom” i ha posat en valor l’accessibilitat al patrimoni material i immaterial: “Amb el pas del temps ens plantegem una accessibilitat que va més enllà de l’arquitectura i l’urbanisme, per fer-la més propera a la ciutadania amb l’ús de les noves tecnologies o les accions de la mà de la societat civil, des de la museologia fins a la cultura popular i tradicional”.

En declaracions als mitjans, l’alcalde també ha expressat la importància de formar part del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat perquè “és una manera d’entendre les nostres ciutats però també per beneficis tan obvis com aconseguir tres milions d’euros de fons Next Generation per millorar l’accessibilitat del Fòrum de la Colònia”. Cal recordar que Tarragona opta també a fons europeus amb un altre projecte: el de millora de l’accessibilitat, restauració i museografia de la torre del Pretori, que està pendent de resolució.

Per la seva banda, el president del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat i alcalde de San Cristóbal de La Laguna, Luis Yeray Gutiérrez, subratlla “el valor afegit que suposa el premi europeu concedit per la Unió Europea a La Laguna. Un guardó que demostra que les nostres ciutats també poden ser accessibles sense renunciar a la salvaguarda dels seus conjunts històrics i en aquest repte aprofundirem en un Congrés tan rellevant, que a més coincideix amb l'any que celebrem el XXX aniversari del Grup”.

La inauguració ha comptat també amb la presència de Iago Lestegás, regidor d’Urbanitsme, Habitatge i Ciutat Històrica de l’Ajuntament de Santiago de Compostel·la, en representació en representació del Grup. Lestegás ha qualificat l’accessibilitat com a “un dels pilars de la societat del segle XXI” i ha explicat “la rellevància especial, i alhora el repte, de l’accessibilitat a les ciutats patrimoni de la humanitat per les característiques especials que comparteixen, especialment a les intervencions en edificis catalogats i en paviments històrics”.

Després de la inauguració oficial el congrés ha començat amb la intervenció de Myriam Ugarte, del Ministeri de Cultura, qui ha destacat “la necessitat d’incorporar la comprensió del Valor Universal Excepcional (VUE) de cada lloc o ciutat Patrimoni mundial a l’accessibilitat; és a dir, entendre que el patrimoni serà més accessible per a la ciutadania com més comprensible sigui el seu VUE”.

Les jornades, que van completar les inscripcions als pocs dies d’obrir-les, s’estan desenvolupant aquest dimecres i demà dijous a la sala Eutyches del Palau Firal i de Congressos i s’hi ofereixen ponències, activitats i tallers al voltant d’aquest aspecte clau en la gestió del patrimoni. Entre els temes que s’hi tracten figuren les aliances publicoprivades per promoure l’accessibilitat, el marc europeu en la matèria o el potencial de les noves tecnologies per afavorir l’accessibilitat del patrimoni.

En el programa d’aquest dimecres hi figuren les ponències de Míriam Ugarte, del Ministeri de Cultura; Elena Mier Torrecilla, de la Fundació ACS; José Luis Borau, de la Fundació ONCE; Israel Muñoz de Ajuntament d’Àvila i Susana Reyes de l’Ajuntament de San Cristóbal de la Laguna; Carme Gilabert, de l’Ecomuseu Farinera de Castelló d’Empúries; Enrique Rovira-Beleta, arquitecte i consultor d’accessibilitat; i un equip tècnic de l’Ajuntamet de Tarragona. A més també hi ha dues taules de debat casos de bones pràctiques a les ciutats patrimoni d’Alcalá de Henares, Àvila, Baeza, Càceres i Còrdova en una primera, i Conca, Eivissa, Mèrida i Salamanca, en la segona.

Segells de reconeixement d'administració oberta