Una nova experiència immersiva convida el visitant a conèixer la Tàrraco romana
Aquesta tarda s’ha inaugurat la primera part del projecte Porta Tàrraco. És un nou espai interactiu situat dins de la Volta del Pallol, tancada des de 2011, i que serà la nova porta d’entrada del visitant a la antiga Tàrraco. Es tracta d’un videomapatge ubicat dins la volta i acompanyat de la gran maqueta romana, que torna al seu lloc original. Els treballs han estat duts a terme, d’una banda per l’empresa Vadexpo com a autors del guionatge, documentació i treballs previs, i d’altra banda, per l’empresa Wasabi Produccions, qui van guanyar el concurs de software i hardware per al muntatge final.
El projecte recupera la maqueta de Tàrraco que en els darrers anys s’ha pogut veure a l’Antiga Audiència —però inicialment va ser creada per exhibir-se a la Volta— acompanyada de les noves tecnologies amb la tècnica del videomapatge (o videomapping), és a dir, una projecció pensada per a superfícies en volum, com ara façanes o mobiliari urbà i que té com objectiu posar en context històric al visitant abans de començar la visita a la ciutat. Aquesta instal·lació s’ha pogut dur a terme després de la restauració de la volta, inclosa dins del projecte de rehabilitació estructural de Ca l’Agapito.
En aquest cas s’utilitzen els murs de la antiga volta romana per projectar imatges de grans dimensions que busquen generar una experiència immersiva, al mateix temps que la maqueta serveix com punt de connexió físic per a la interpretació de la configuració urbana de la ciutat. Tot això es fa mitjançant una projecció audiovisual sorprenent, que utilitza com a pretext la maqueta i on podem veure des de curses de quadrigues, com era el antic port romà o la vida al camp en època romana. La narració es conduïda per la jove esclava Melpomene, que va morir amb 18 anys a Tàrraco, però que coneixem gràcies als estudis d’una inscripció funerària familiar trobada a l’entrada de Tarragona, a la Via Augusta.
A la presentació l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha volgut destacar “la importància del projecte Porta Tàrraco que hem dut a terme en aquest mandat i que comporta una millora substancial de la recepció dels nostres visitants, tant dels turistes com dels escolars i també els propis tarragonins i tarragonines”. Així mateix ha agraït “l’esforç dut a terme tant per l’equip de la Conselleria de Patrimoni, com del treball transversal dins l’Ajuntament amb el Patronat Municipal Turisme, però també amb d’altres administracions, com la Generalitat o el govern de l’Estat que han contribuït a que aquest projecte es pogués materialitzar”.
Per la seva banda el conseller Hermán Pinedo, al capdavant de Patrimoni, ha posat de manifest que “el videomapatge que es presenta avui suposa una nova forma d’explicar la nostra història i el passat de Tàrraco” i ha afegit que “es tracta de generar un contingut molt atractiu i proper al visitant, des d’un nou enfoc que fins ara no havíem vist a la ciutat i que com a Patrimoni Mundial que som, ens mereixem”.
“Una de les voluntats d’aquest Ajuntament ha estat posar a disposició de la ciutadania i els visitants, aquest espai que avui inaugurem, i sobre el qual seguim treballant i seguirem treballant amb l’objectiu de donar a conèixer la nostra història, preservar-la i fer-ne coneixedores a les futures generacions” ha conclòs l’alcalde.
La visita
A partir d’ara i fins a la finalització de les obres de l’edifici de Ca l’Agapito, el videomapatge es podrà veure només els caps de setmana, incloent divendres per la tarda. Aquest cap de setmana, però, demà i diumenge, es faran passis reservats a entitats i institucions, així com agents del sector. El cap de setmana vinent serà de portes obertes, és a dir, els dies 31 de març, 1 i 2 d’abril es faran passis gratuïts per al públic general, amb reserva prèvia i en català i castellà. I a partir d’aleshores, romandrà oberta només els caps de setmana, fins que finalitzi l’obra de Ca l’Agapito, amb compra d’entrada a 5 € (els nens fins a 11 anys, tindran entrada gratuïta).
Tant les entrades amb reserva prèvia del cap de setmana vinent, com els passis del mes de maig, es podran adquirir al web que s’habilitarà en els propers dies.
El vídeo té una durada d’uns 13 minuts i es podrà veure en quatre idiomes: català, castellà, anglès o francès. L’aforament màxim és de 30 persones, que seran dins la volta mentre duri el vídeo i seguidament podran apropar-se a veure la maqueta.
Porta Tàrraco
El projecte Porta Tàrraco sorgeix de la necessitat de millorar la conservació i difusió dels elements patrimonials de Tàrraco, inclosos majoritàriament en la Declaració de Tàrraco Patrimoni Mundial de la Humanitat, i així com per a un millor coneixement i estima dels tarragonins i tarragonines i de les persones que ens visiten.
Aquest projecte s’ha dut a terme des del principi amb la col·laboració entre les Conselleries de Turisme i Patrimoni de l’Ajuntament, així com també amb les diferents administracions. D’una banda, el projecte de rehabilitació de la volta i façana de l’Antic Beateri (Ca l’Agapito) ha comptat amb una aportació del Ministeri de Foment a través de l’1,5% cultural, i de l’altra banda, les accions divulgatives del Porta Tàrraco, a través de la col·laboració amb el Departament de Turisme de la Generalitat de Catalunya.
Antiga Audiència
A la Torre romana de l’Antiga Audiència s’hi han traslladat altres maquetes per afavorir la comprensió de la ciutat romana i la seva difusió i s’està treballant en dur a terme l’oficina de turisme, compartida entre del Departament de Turisme de la Generalitat i el Patronat municipal de Turisme.
La Volta del Pallol
La Volta del Pallol formava part de les construccions del costat occidental de la gran plaça d’administració del Fòrum Provincial de Tàrraco. La volta devia ser, en època romana, una llarga galeria que circulava per darrere del porticat i que servia de suport a un segon pis. Malgrat tot, en desconeixem la funcionalitat final en aquesta època i quin va ser el seu ús fins al segle XVI.
L'actual nom de la plaça ve donat pel fet que durant la segona meitat del segle XVI s’hi va instal·lar el pallol o botiga del blat i el pes de la farina. El pallol era el gran dipòsit municipal del gra i exercia les funcions de casa pública per comprar-lo i vendre'l. D'aquesta forma, la volta va esdevenir magatzem en diferents etapes de la història, així com també d’església.