L'Ajuntament participa en la tercera fase d'excavacions arqueològiques de la Catedral
Aquest dilluns s'ha presentat públicament el nou projecte de recerca arqueològica al conjunt monumental de la Catedral de Tarragona. Els treballs, liderats per l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) i el Museu Diocesà de Tarragona, formen part de la tercera fase d’excavacions arqueològiques a la Catedral, en el marc dels Projectes Quadriennals de la Generalitat de Catalunya i el Pla Estratègic del Museu Diocesà de Tarragona.
L’Ajuntament de Tarragona, de la mà del conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo, col·labora econòmicament amb el projecte amb una aportació de 60.000 € per als propers 4 anys —15.000 € anuals— a través d’un acord de col·laboració. Pinedo ha volgut destacar que “entenem que aquest és un projecte ambiciós i de ciutat, que reverteix en la cultura i el patrimoni tarragoní i que, per tant, no hi podíem fallar”.
Pinedo també ha posat de manifest que “tenim el compromís ferm amb la investigació científica i el fet de redescobrir, poder saber més coses del recinte de culte imperial d’època romana, que és l’objectiu d’aquest estudi, ens entusiasma des del consistori”.
Gairebé 100 anys de recerca arqueològica al conjunt monumental de la Catedral de Tarragona
La nova fase de treballs arqueològics a la Catedral pràcticament coincidiran amb el centenari de les primeres excavacions que s’hi ha fet, de la mà de Mn. Joan Vilaró, el 1933. Aquelles intervencions es van centrar sobretot a la zona de l’antiga sala axial, un espai que vindria a ser un segon temple, construït a les immediacions del Temple d’August però del qual en aquell moment se’n desconeixien les característiques bàsiques i la funció amb què es va construir.
En aquest sentit, el nou projecte que ara engeguen l’ICAC i el Museu Diocesà servirà per revisar i actualitzar tot el coneixement que fins ara s’ha obtingut, des de les excavacions de Mn. Vilaró fins l’actualitat. Un altre llegat destacat és la de l’investigador Theodor Hauschild, que amb els seus treballs, els anys 80, va assentar bona part de les bases de la investigació sobre la topografia romana de Tàrraco.
Un projecte que combina la recerca bàsica amb la recerca aplicada
Els objectius de la nova fase del projecte inclouen l’ampliació del coneixement arqueològic de la denominada Sala Axial i l’exterior septentrional del tèmenos de culte pagà del recinte de culte de la seu del Concilium Prouinciae Hispaniae Citerioris.
Aquestes intervencions permetran garantir la protecció i conservació del passat arqueològic previ a la construcció del Conjunt Monumental de la Catedral de Tarragona. El proper mes de març començaran els primers treballs arqueològics, amb excavacions a l’exterior del claustre de la Catedral (a la zona que dona als peus del carrer Sant Pau).
Amb aquesta fase es podrà ampliar i millorar la part museogràfica de les actuals instal·lacions de la sala de l’exedra amb l’ampliació de dues sales més: antiga botiga i aula capitular. A més de les excavacions, durant 2023 es faran diverses jornades de portes obertes per donar a conèixer el projecte a la ciutadania.