Esteu aquí: Inici Patrimoni Museu d'Història Notícies Notícies 2018 La capçalera del Circ lluirà una escultura en homenatge a l'arqueòleg de Tàrraco Xavier Dupré

La capçalera del Circ lluirà una escultura en homenatge a l'arqueòleg de Tàrraco Xavier Dupré

La capçalera del Circ lluirà una escultura en homenatge a l'arqueòleg de Tàrraco Xavier Dupré

La inauguració es farà avui, 14 de juny, a les 7 de la tarda
La capçalera del Circ lluirà una escultura en homenatge a l'arqueòleg de Tàrraco Xavier Dupré Escultura en homenatge a l'arqueòleg Xavier Dupré situat a la capçalera del Circ. Foto: Mauri.
14/06/2018

L'alcalde Josep Fèlix Ballesteros presidirà la inauguració de l'escultura en homenatge a l'arqueòleg Xavier Dupré a l'arena de la Capçalera del Circ, aquesta tarda a les 7 hores. L'acte comptarà amb les intervencions de la consellera de Cultura i Patrimoni, Begoña Floria; l'autora de l'escultura, Beatrice Bizot i l'arqueòleg Xavier Aquilué, amic i company de Xavier Dupré.

Xavier Dupré i Raventós va fer una aportació molt destacada a la ciutat, com a arqueòleg va despertar la conscienciació per un patrimoni que s'havia de redescobrir i preservar. Va ser impulsor del Taller Escola d'Arqueologia (TED'A), una iniciativa pionera a l'Estat i que ha esdevingut una fita imprescindible per entendre la història de l'arqueologia espanyola. El TED'A va ser un programa de formació d'arqueòlegs i restauradors acabats de llicenciar i va realitzar una sèrie d'importants excavacions entre les quals destaca la capçalera del Circ i de l'Amfiteatre, el Col·legi d'Arquitectes, l'abocador romà del carrer Vilaroma, l'església de Sant Miquel del Pla o la Necròpolis de la Ciutat. A banda de la formació d'un equip tècnic de primera categoria, entre professors i alumnes, el Taller Escola d'Arqueologia va ser pioner en la formació de personal auxiliar d'excavació i de formar una metodologia i manera d'entendre l'arqueologia urbana molt avançada per aquella època, convertint-se en models en l'àmbit estatal i europeu. Posteriorment, amb la desaparició de l'Escola, Dupré es va incorporar a l'equip de la Escuela Española de Historia y Arqueologia a Roma on va dedicar-se a la investigació i difusió de l'antiga ciutat de Tusculum al Lacio. Dupré va morir a Roma l'any 2006.

La ciutat vol retre un homenatge a la seva figura i a la seva important aportació a la preservació del patrimoni i, per això, a la capçalera del Circ, escenari emblemàtic on el TED'A va desenvolupar part important de la seva activitat, s'instal·larà una obra escultòrica de l'escultora italiana Beatrice Bizot. L'estil de Bizot s'inspira en les fonts clàssiques a través del rostre i també fa ús de materials actuals, com el formigó, barrejats amb bronze. En les seves mateixes paraules, l'autora explica que "la peça que proposo escenifica un cap, imatge de la cultura i la humanitat. Presenta un estil universal, inspirat en la cultura clàssica, ni obertament dona ni home, ulls tancats pensant amb el passat, recolzat sobre una estructura de ciment".

Segells de reconeixement d'administració oberta