Esteu aquí: Inici Patrimoni Museu d'Història Notícies Notícies 2013 L'Ajuntament presenta el projecte de millora de la Porta Triumphalis del Circ

L'Ajuntament presenta el projecte de millora de la Porta Triumphalis del Circ

L'Ajuntament presenta el projecte de millora de la Porta Triumphalis del Circ

El projecte se centra a recuperar l'àrea que en època romana va ser la Porta Triumphalis del Circ, mitjançant una pavimentació actual que restitueixi la vialitat antiga d'aquest espai
08/08/2013

 

L’Ajuntament presenta el projecte d’obres de millora per a la Porta Triumphalis del Circ, un projecte que respon a la necessitat de portar a terme un reordenament de l’àrea de la porta triomfal dins del recinte monumental de la capçalera del Circ romà de Tarragona. Aquest espai fou altament afectat per les voladures franceses del 1813. Aquesta circumstància dóna a l’espai un aspecte d’acumulació de terres i enderroc, fruit del citat episodi històric així com de la reurbanització de l’espai i de les ja contemporànies actuacions de recuperació de l’edifici del Circ romà.

Antecedents
Entre els anys 1990 i 1991 es va realitzar una excavació arqueològica al sector comprès entre la torre de Carles V i la Porta Triumphalis. Durant aquesta intervenció es va descobrir el costat sud de la citada Porta, just en el punt on aquesta travessava la muralla. L'any 1994 els treballs es van centrar en el sector corresponent al costat nord-est de l'edifici, justament en el sector més fortament afectat per les citades voladures franceses del 1813, fet que va permetre la connexió, inexistent en època romana, entre l’anomenada Porta Triumphalis i la galeria inferior del Pretori i que va permetre habilitar un recorregut per la visita d’ambdós edificis. El 1998 es van enderrocar els immobles instal·lats sobre la pista i les graderies del costat sud-est de la capçalera (baixada de la Pescateria, 7-15), que van deixar a la vista tot aquest sector, bastant ben conservat, de l'edifici romà.

La capçalera del Circ i la Porta Triumphalis
El projecte se centra a recuperar l'àrea pertanyent al que, en època romana, va ser la Porta Triumphalis del Circ, mitjançant una pavimentació actual que restitueixi la vialitat antiga d'aquest espai.

La Porta Triumphalis era una galeria coberta amb volta de canó que connectava l'exterior de la ciutat amb la pista del Circ mitjançant sengles portes monumentals fetes amb carreus i obertes una en la muralla republicana i una altra, en el podi de l'edifici circense.

De la Porta Triumvirals avui únicament se'n conserva el mur sud de la galeria, que en els sectors pertanyents al Circ, és un mur d'opus caementicium amb el revestiment extern d'opus vittatum, i l'arrencament del que hauria de ser la volta en canó de la seva coberta; mentre que en el sector corresponent a la muralla solament queda una única filada de carreus d'aquest costat sud.

El mur nord de la Porta, almenys en la seva part visible, es troba enderrocat i caigut entre les restes de fragments de murs i trossos de volta destruïts pels francesos al 1813, quan pràcticament van dinamitar quasi tot el sector nord-est de la capçalera. 

Una part de les restes d'aquest sector nord-est de la capçalera està avui en dia sota els edificis de la baixada de la Pescateria, 1-6. El sector més al nord del que seria aquest conjunt de voltes és actualment accessible i visitable des de les voltes que hi ha sota el carrer Enrajolat. Es tracta d'una volta que corre paral·lela a la volta del carrer Enrajolat i està en molt bon estat de conservació. La resta del conjunt actualment no és visible perquè està sota l'illa de cases; és possible que haguessin quedat força afectades per les destruccions franceses, sense poder determinar quina part va ser volada i quina part es manté in situ.

Desenvolupament del projecte
El projecte d’obres de millora de la Porta Triumphalis del Circ romà de Tarragona es va presentar el passat mes de maig a la subvenció de projectes de conservació, protecció i difusió de bens declarats Patrimoni Mundial de la Humanitat que entrega el Ministerio de Educación, Cultura y Deportes.

El projecte, redactat pels serveis tècnics de l’Ajuntament, ja ha rebut la resolució favorable del Ministerio de manera provisional. Fruit d’aquesta subvenció, el projecte comptaria amb un pressupost de 92.453,52 euros. Un cop es tingui la resolució definitiva el proper mes de setembre, les obres començaran en poc temps i està previst que finalitzin el febrer de 2014.

Segells de reconeixement d'administració oberta