Esteu aquí: Inici Patrimoni Museu d'Història Activitats Tots els públics Històries Amagades

Històries Amagades

2a Temporada

Sabies que a Tarragona hi ha un temple maçònic? Saps quina relació guarda Lorca amb la nostra ciutat? Tarragona amaga secrets que mai hauries imaginat.

El Museu d’Història de Tarragona organitza un cicle de visites guiades virtuals, a indrets que, per algun motiu, han estat rellevants per a la història de la ciutat i que passen desapercebuts en el dia a dia.

Aquestes activitats estan adreçades a les ciutadanes i ciutadans que vulguin conèixer el patrimoni ocult de la ciutat de la mà d’especialistes en la matèria. La sèrie audiovisual ha estat produïda i dirigida per Nani Blasco Moya.

"JOAN SERRA I VILARÓ", PER PILAR BRAVO

Joan Serra i Vilaró va ser una figura clar per a l'arqueologia de Tarragona durant la primera meitat del segle XX. Sense la seva tasca avui dia s'hauria perdut informació arqueològica molt vàlida per a les interpretacions d'abans i d'avui dia. En aquest capítol destaquem les excavacions del fòrum de la colònia, la necròpolis tardoromana i els treballs a la Torre de Minerva, al Passeig Arqueològic.
Pilar Bravo és l'arqueòloga municipal de l'Ajuntament de Tarragona.

"Russolo i el futurisme a Tarragona", per Xavier Ferré

Xavier Ferré ens descobreix el pas per Tarragona de Luigi Russolo, un dels principals representants del Futurisme, moviment d'avantguarda de la primera meitat del segle XX. Russolo va ser pintor, i molt reconegut actualment com a creador de l'art dels sorolls. Descobrim el racó on Russolo va gaudir d'una breu però important estada, sobretot per a la seva obra teòrica.

Xavier Ferré és llicenciat en Història i periodista.

"Jujol al Gremi de Pagesos", per Josep Maria Buqueras

Descobrim els tresors artístics que van sorgir de la relació del reconegut arquitecte tarragoní i el Gremi de Pagesos. La família Jujol va estar estretament lligada a aquesta centenària institució, de la que resulten destacades obres de l'art religiós, que el Gremi guarda en l'Arxiu Jujol que han construït a la segona planta de l'edifici, els secrets del qual ens mostra el seu agremiat i divulgador del modernisme Josep Maria Buqueras.

"El cementiri dels anglesos", per Xavier Mejuto

Descobrim un peculiar indret, el cementiri protestant de la ciutat. Xavier Mejuto ens apropa l'encant entre preciós i macabre, des de la narració d'alguns dels seus insignes habitants i les polèmiques que van provocar les seves defuncions.

Xavier Mejuto és guia oficial i director d'Itinere.

"El Mausoleu de Jaume I", per Cristòfor Salom

A inicis del segle XX a l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner se li encarregà el disseny d’un mausoleu per acollir les despulles del rei Jaume I.

Cristòfor Salom, historiador i director del Museu d'Història de Tarragona, explica la història rocambolesca d’aquesta obra i el significat de les imatges que la componen.

"Sota les bombes", per Jordi Piqué

Potser sabem que Tarragona va patir els efectes de la Guerra Civil, però la narració dels bombardejos per part dels avions feixistes va ser molt més esfereïdor del que es pugui pensar. Tarragona va patir 144 bombardejos.

Jordi Piqué, historiador i responsable de l'Arxiu Històric de l'Ajuntament Tarragona, explica el pànic que produïa cada pluja de bombes des del refugi antiaeri que es pot visitar sota l'Ajuntament.

"Pintures rupestres a Tarragona", per Ramon Viñas

Fa dos segles, es dubtava fermament de l'autenticitat de les pintures rupestres. Ramon Viñas ens explica com a poc a poc la investigació ha donat crèdit i consens a un conjunt que és Patrimoni Mundial de la UNESCO. Una exploració que ens portarà als abrics de l'Apotecari i a l'IPHES fins al Centre d'Interpretació d'Art Rupestre Muntanyes de Prades.

Ramon Viñas és historiador especialista en art rupestre.

"Ibers a Tarragona", per Jordi Vilà

No queda cap resta visible a la ciutat de Tarragona del que fou la capital ibèrica de la Cessetània, la Kesse o Tarrakon preromana. Amb l'historiador Jordi Vilà ubiquem les troballes arqueològiques i les referències dels autors clàssics que podem reconèixer a la ciutat de Tarragona.

Jordi Vilà és arqueòleg i guia oficial.

"La cúpula romana de Centcelles", per Jordi Abelló

A la vil·la de Constantí apareixen les fantàstiques i encara enigmàtiques restes del conjunt tardoromà de Centcelles. Enmig s'enlaira la cúpula, amb un mosaic monumental.

Jordi Abelló ens ofereix la seva visió, en el llindar entre la Història i l'art contemporani.Jordi Abelló és llicenciat en Belles Arts i tècnic de cultura de l'Ajuntament de Tarragona.

“Les religions mistèriques a Tarragona”, per Cristòfor Salom i Josep Anton Remolà

Al mateix temps que el cristianisme es conformava, altres religions també prenien forma i s'escampaven per l'imperi romà. Coneixerem el culte a Mitra i les petjades que va deixar a la ciutat, que són més importants i sorprenents del que imaginem.

Cristòfor Salom és historiador i director del Museu d'Història de Tarragona. Josep Antòn Remolà és historiador i arqueòleg del Museu Nacional d'Arqueologia de Tarragona.

"Yxart i Rusiñol", a càrrec d'Esteve Masalles

Aquesta és la història d'una amistat, la de l'il·lustre tarragoní Josep Yxart i de Moragues, escriptor i crític teatral, i la del reconegut pintor modernista Santiago Rusiñol. El pintor va acompanyar els darrers anys de vida a Yxart a Tarragona, i va aprofitar per pintar alguns racons de la ciutat.

A càrrec del filòsof i bibliotecari Esteve Masalles.

"La pesta a Tarragona", a càrrec de Coral Cuadrada

La pesta negra va colpejar fortament la ciutat de Tarragona a partir de 1348 i durant els dos segles posteriors. El confinament de la ciutat, els intents per purificar l'aire i la instal·lació de clavegueram per al tractament de les aigües residuals van ser algunes de les mesures preses per evitar la propagació de la pandèmia.

Coral Cuadrada és historiadora i arxivera.

Segells de reconeixement d'administració oberta