El Comitè del Patrimoni Mundial convé que la dieta mediterrània compleix amb els criteris d’inscripció a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, donat que:
La dieta mediterrània, que s’ha anat transmetent de generació en generació, principalment al si de les famílies, confereix a les poblacions de la conca del Mediterrani un sentiment de pertinença comú i constitueix un tret distintiu de la seva identitat, així com un espai comú afavoridor d’intercanvi i diàleg.
La inscripció d’aquest element a la Llista Representativa no només pot contribuir al fet que a altres llocs del món es prengui consciència de la importància que tenen les pràctiques alimentàries saludables i sostenibles, sinó que també pot estimular el diàleg intercultural, donar testimoni de la creativitat humana i fomentar el respecte de la diversitat cultural, ambiental i biològica.
Com a ciutat mediterrània, Tarragona compta amb una llarga tradició gastronòmica en què destaquen productes frescos de gran qualitat com ara la gamba vermella de Tarragona, els peixos de Tarragona, la cuina marinera i d’arrossos i una àmplia oferta de restaurants.