El fons documental del Comitè de Solidaritat Oscar Romero de Tarragona i Reus ingressa a L’Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona
El passat 4 d’octubre, es va celebrà l’acte oficial de cessió del fons documental del Comitè de Solidaritat Oscar Romero de Tarragona i Reus a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona. L’acte comptà amb la presència de la regidora de Cultura, Sandra Ramos, la regidora d’Igualtat, María Cecilia Mangini, i el president del Comitè, Francesc Rius. En el transcurs de l’acte, Miguel Montenegro, president de la Comissió de Drets Humans d’El Salvador, impartí la conferència "Com el Salvador vota majoritàriament l’autòcrata Bukele".
Els documents que el Comitè de Solidaritat Oscar Romero diposita a l’Arxiu Històric de la Ciutat són fruit de la seva activitat durant els anys compresos entre el 1984 i el 2020. Aquest fons està format per 105 caixes amb documentació i fotografies. Es poden trobar documents oficials, dossiers amb els projectes duts a terme, impresos, reculls de premsa, revistes, tríptics, cartells d’activitats culturals a Tarragona, etc.
Oscar Romero fou bisbe del Salvador assassinat el 24 de març de 1980 per defensar els drets humans en les dictadures militars. A partir del seu assassinat, sorgeixen mundialment comitès de solidaritat que porten el seu nom. A Tarragona, fou fundat per Paco Xamar i diversos companys a principis de la dècada dels vuitanta a Torreforta. Actualment, hi ha una vintena de voluntàris/es que participen en diversos projectes i compta amb uns 80 sòcis/es.
El comitè tarragoní
Les activitats del comitè tarragoní s’han centrat tant en la part social com en el desenvolupament de diversos projectes, generalment, en diversos països d’Amèrica Central. S'han ocupat de temes de salut, agricultura, educació i prostitució. Així mateix, duen a terme tasques formatives a les comarques tarragonines, amb xerrades a les escoles i conferències en diferents espais de Tarragona, Reus i la Selva del Camp.
Una altra línia d’actuació del comitè és el treball en la memòria històrica com a prevenció, justícia, reparació, dignificació i construcció d’una cultura de pau per a la consolidació de la democràcia.