Esteu aquí: Inici Patrimoni Arxiu municipal Notícies Notícies 2016 La Ruta Pedagògica "Els llocs de la memòria" apropa la història recent de Tarragona a més de 350 alumnes durant aquest curs

La Ruta Pedagògica "Els llocs de la memòria" apropa la història recent de Tarragona a més de 350 alumnes durant aquest curs

La Ruta Pedagògica "Els llocs de la memòria" apropa la història recent de Tarragona a més de 350 alumnes durant aquest curs

14/07/2016

A pocs dies del record del 80è aniversari de la Guerra Civil (18 juliol de 1936) l’Arxiu Municipal fa un balanç molt positiu de la ruta pedagògica ‘Els llocs de la Memòria de la Guerra Civil i la repressió franquista a Tarragona’, engegada el mes de gener i que durant els primers sis mesos de l’any han pogut gaudir més de 350 alumnes i 25 professors de diferents centres de la ciutat (Col·legi del Sagrat Cor, Institut Joan XXIII de Bonavista, Institut Tarragona, Institut Pons Icart i La Salle de Tarragona), fent un total de 12 rutes.

Aquesta proposta, organitzada entre l’Arxiu i el Centre de Recursos Pedagògics del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, vol apropar els més joves als escenaris de la història que van viure aquests fets, espais de la ciutat que ells reconeixen perfectament però que mai s’haurien imaginat tot el que amagaven. L'objectiu és facilitar el coneixement als alumnes de 4art d'ESO i 2n de Batxillerat del període més rellevant i dramàtic del segle XX: la Guerra Civil i la repressió franquista posterior. En aquest sentit, els continguts impartits a l'aula per part del professorat, més centrats en Espanya i Catalunya, es veuen reforçats amb aquesta ruta pedagògica, per la proximitat que hi trobarà l’alumne.

El recorregut

Durant tot el matí, els participants visiten, en primer lloc, el Palau Municipal de la Plaça de la Font. A la sala d'actes reben una explicació sobre la Revolució i la Guerra Civil a la Tarragona: el cop d'estat frustrat, la formació de les milícies, la repressió incontrolada, les transformacions i signes de la revolució i l'impacte de la guerra sobre la ciutat. En el mateix espai es projecta l'audiovisual Tarragona sota les bombes. Després visiten el refugi antiaeri ubicat en el Palau Municipal mentre es parla sobre el que van significar els bombardejos sobre la població civil.

Posteriorment, la ruta va fins a l'edifici de l'Antiga Audiència, l'espai on es realitzaven els consells de guerra sumaríssims de la repressió franquista. Aquí, els continguts orals es complementen amb l'audiovisual Quan la Torre del Pretori era la presó de Pilats, que recull els testimonis de tres condemnats a mort que finalment no foren executats. La visita segueix fins a la Torre del Pretori de la Plaça del Rei, és a dir, l'antiga presó de Pilats, lloc en el qual es van amuntegar milers de reclusos entre 1939 i 1945 i d'on sortiren els condemnats a mort per a ser executats.

Finalment, la visita acaba a L'Arxiu, situat a l'Espai Tabacalera, on es projecta un darrer audiovisual que difon què és i quines funcions té aquest centre, així com els documents que s'hi troben i la possibilitat de desenvolupar treballs de recerca amb la premsa i els llibres de la Biblioteca Hemeroteca Municipal.

La valoració

Molts dels participants han fet una valoració posterior molt positiva, del que se’n destaca el fet d’haver vist de primera mà anècdotes i experiències dels seus avis i familiars més grans, i sobretot la idea d’entendre molt millor el que va passar i veure la seva ciutat amb uns altres ulls.

Així doncs, es pot concloure, també per part del professorat assistent, que la ruta és un recurs fonamental per aconseguir objectius molt concrets del currículum d’història que van més enllà del treball amb textos dins l’aula i que tenen a veure amb l’empatia històrica i l’establiment de vincles entre passat present i futur, l’intercanvi generacional i la memòria històrica.

El curs vinent, 2016-2017, la ruta es tornarà a oferir a tots els centres d’ESO i Batxillerat de la ciutat. Trobareu més informació en aquest enllaç

> Accés al triptic informatiu 'Els llocs de la memòria'

Segells de reconeixement d'administració oberta